Τι να κάνω όταν με χτυπάει το παιδί μου;

Πρώτα από όλα, μην πανικοβάλλεστε
11 Αυγούστου 2019 | 06:00

Ίσως αυτό δεν σας παρηγορεί, αλλά όλα τα νήπια κάποια στιγμή χτυπούν τους γονείς τους και όλοι οι γονείς αναρωτιούνται αν αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιου δικού τους λάθος χειρισμού. Επομένως, το ότι συνέβη είναι απολύτως φυσιολογικό. Το ζήτημα είναι το πώς θα το διαχειριστείτε ώστε να μην επαναληφθεί και κυρίως ώστε να κάνετε το παιδί να καταλάβει τους λόγους που η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Γιατί με χτύπησε;

Η συγκεκριμένη αντίδραση του παιδιού μπορεί να οφείλεται σε πολύ διαφορετικά πράγματα. Ίσως είναι θυμωμένο γιατί του αρνηθήκατε κάτι, ίσως έχει στεναχωρηθεί ή αγχωθεί και δεν βρίσκει άλλο τρόπο να το εκφράσει, ίσως απλώς του φαίνεται αστείο – μέχρι μια ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αυτοέλεγχο ούτε συναίσθηση ότι σας πονούν. Κάποιες φορές πιστεύουν ότι με το να σας χτυπήσουν θα καταφέρουν να σας επιβληθούν όταν τους λέτε «όχι».

Και τώρα τι;

Όποιο λόγο και να είχε για να σας χτυπήσει ένα δίχρονο παιδί, το ίδιο το γεγονός δεν είναι ανησυχητικό. Ακόμη, εξάλλου, είναι «πλαστελίνη». Διαρκώς αλλάζει και εσείς πλάθετε τον χαρακτήρα του προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα παρακάτω βήματα δεν θα του επιτρέψουν να κάνει τη βία συνήθεια.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Μπορεί να φαίνεται αστείο σε κάποιον που δεν έχει δεχθεί κλωτσιά στο στομάχι από τετράχρονο, όμως τα χτυπήματα του παιδιού πονάνε πολύ! Πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε η αντίδρασή σας να μην είναι ενστικτώδης και έντονη.

Πιάστε του το χέρι

Το κράτημά σας θα πρέπει να είναι ήπιο αλλά σταθερό, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει και να ακινητοποιηθεί.

Σκεφτείτε τι μεσολάβησε

Βρίσκοντας την αιτία της συμπεριφοράς του, μπορείτε να του προσφέρετε εναλλακτικές οδούς να διοχετεύσει τα συναισθήματά του.

Εξηγήστε του

Μην του πείτε απλώς ότι δεν πρέπει να σας χτυπάει. Σε ήρεμο αλλά αποφασιστικό τόνο πείτε του «Μη με χτυπάς. Όταν χτυπάμε τους άλλους πονάνε, και δεν είναι σωστό να πονάμε τους άλλους».

Βάλτε κανόνες

Μιλήστε του για τον σεβασμό και για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Παράλληλα μπορείτε να του προσφέρετε εναλλακτικές: «Όταν θυμώνουμε, πηγαίνουμε για λίγο στο δωμάτιό μας για να ηρεμήσουμε» ή «Λέμε στους άλλους ότι είμαστε θυμωμένοι».

Υιοθετήστε τους κανόνες που θέσατε

Αν χτυπάτε το παιδί για να το τιμωρήσετε, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ίδιο δεν επιτρέπεται να μιμηθεί τη συμπεριφορά σας. Εκτός αυτού, η σωματική τιμωρία είναι αποδεδειγμένο πως έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στην προσωπικότητα και την ψυχολογία του παιδιού.

Εφαρμόστε συνέπειες

Η αφαίρεση προνομίων κάθε φορά που σας χτυπάει (για παράδειγμα, κλείνοντας την τηλεόραση ή παίρνοντας του το αγαπημένο του παιχνίδι) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να του δείξετε ότι όταν παραβαίνει αυτόν τον κανόνα θα υπάρχουν επιπτώσεις. Οι αγγαρείες είναι επίσης καλή επιλογή για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αντίστοιχα, επιβραβεύστε την προσπάθειά του να σας αγγίζει πιο προσεκτικά, λέγοντάς του ότι σας αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεται.

Αναζητήστε βοήθεια

Αν το παιδί είναι πλέον αρκετά μεγάλο ώστε να έχει συναίσθηση του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος ή αν είναι εξαιρετικά επιθετικό, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο. Εκείνος θα σας βοηθήσει να βρείτε την πηγή του κακού και να καταστρώσετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version