Οδηγός επιβίωσης για την προεφηβεία του παιδιού

Πώς θα καταφέρετε να μείνετε κοντά στο παιδί και να το προστατεύσετε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής του
13 Αυγούστου 2019 | 06:00

Φαινομενικά από τη μία μέρα στην άλλη, το παιδάκι σας άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια μικρογραφία ενηλίκου. Μαζί με τις αλλαγές στο σώμα του, εμφανίστηκαν και τα πρώτα δείγματα αλλαγών στη συμπεριφορά του. Αν και οι περισσότεροι αγχωνόμαστε για την… επέλαση της εφηβείας, η προεφηβεία των παιδιών παρουσιάζει εξίσου μεγάλες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια μετάβαση που μας επιτρέπει να θέσουμε τις βάσεις ώστε η σχέση μας με το παιδί μας να παραμείνει στενή και ουσιαστική επιτρέποντάς μας να το βοηθάμε όταν θα μας χρειάζεται περισσότερο.

Μην ερμηνεύσετε την ανεξαρτησία ως απόρριψη

Βρίσκεστε μπροστά στην περίοδο που τα παιδιά αρχίζουν να προτιμούν τη στήριξη και την παρέα των φίλων τους από εκείνη των γονιών τους, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με εσάς. Δεν αρνούνται την αγάπη σας ούτε επιδιώκουν να σας πάνε κόντρα: Η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας τους από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αφήστε τα να κρατήσουν (κάποια) μυστικά.

Να είστε διασκεδαστικοί

Το άγχος απειλεί να σας μετατρέψει σε μια φωνή που λέει διαρκώς «Μη!». Φροντίστε να βρίσκετε κάποιο χρόνο μέσα στην εβδομάδα, τον οποίο να αφιερώνετε απερίσπαστα στο παιδί, μακριά από οθόνες και υποχρεώσεις. Ακόμη και αν δείχνει να θέλει να το αποφύγει, στην πραγματικότητα έχει ανάγκη από την υγιή επικοινωνία μαζί σας. Τις υπόλοιπες μέρες παρακολουθήστε μαζί του κάποιο από τα αγαπημένα του προγράμματα ή παίξτε μαζί κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Έτσι θα του δείξετε ότι μπορεί να απολαύσει τον κοινό σας χρόνο και ότι δεν απορρίπτετε τα ενδιαφέροντά του.

Ρωτήστε λίγο – Ακούστε πολύ

Η προσπάθειά σας να μάθετε όσο περισσότερα γίνεται για την καθημερινότητά του είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή ως παρεμβατικότητα και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να επιμένετε να σας αποκαλύψει λεπτομέρειες, να είστε πάντα πρόθυμοι να το ακούσετε. Περιορίστε τις συμβουλές και τα ηθικά διδάγματα στα απολύτως απαραίτητα. Το σημαντικότερο είναι να του δείχνετε ότι συμμερίζεστε τα συναισθήματά του.

Μην γίνεστε επικριτικοί

Όταν μια συμπεριφορά δεν δημιουργεί κινδύνους, προσπαθήστε να λέτε τη γνώμη σας σε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο τόνο – ακόμη και αν πρόκειται για κάτι που έκανε κάποιο άλλο παιδί. Όσο περισσότερο σας αντιλαμβάνεται ως επικριτικούς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ζητήσει τη συμβουλή σας για κάτι ή να σκεφτεί σοβαρά το περιεχόμενο αυτών που του λέτε.

Κάντε τις δύσκολες συζητήσεις

Δεν είναι νωρίς για να του μιλήσετε για ζητήματα σεξ και χρήσης ουσιών. Ακόμη και αν περάσουν χρόνια μέχρι να έρθει σε επαφή με τέτοιου είδους πράγματα, οι συμμαθητές του έχουν πιθανότατα ήδη αρχίσει να τα συζητάνε και είναι πολύ σημαντικό η πρώτη του πηγή γνώσης για αυτά τα θέματα να είναι έγκυρη. Μην το κάνετε μεγάλο ζήτημα και μην επιχειρήσετε να το τρομάξετε ή να χρησιμοποιήσετε καταγγελτικό ύφος. Πάνω από όλα θέλετε αν συμβεί κάτι να έρθει πρώτα σε εσάς για βοήθεια.

Κρατήστε μετρημένη στάση

Οι υπερβολικές αντιδράσεις σας στα ζητήματα που το απασχολούν μπορούν να το κάνουν να μεγαλοποιήσει πολύ τα πράγματα – και έχει ήδη τις ορμονικές του αλλαγές για αυτή τη δουλειά! Από την άλλη πλευρά, η πλήρης έλλειψη αντιδράσεων εκ μέρους σας μπορεί να του δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ή ότι δεν σας αφορά η καθημερινότητά του.

Φροντίστε όλες τις πτυχές του

Αν μεγαλώνετε κόρη, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε για την αυτοπεποίθησή της, καθώς τα κορίτσια συνήθως υποφέρουν σε αυτόν τον τομέα όταν περνούν στην εφηβεία και αυτό, εκτός από την ψυχολογία τους, συχνά επηρεάζει και την κρίση τους. Τα αθλήματα έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχός της σε αυτό το πεδίο. Από την άλλη πλευρά, αν είναι ο γιος σας που μπαίνει σε αυτό το ενδιαφέρον στάδιο της ζωής του, είναι πολύ σημαντικό να τον βοηθήσετε να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του πλευρά, δείχνοντάς του ότι ακόμη και αν στο σχολείο αισθάνεται υποχρεωμένος να δείχνει σκληρός, στο σπίτι έχει το περιθώριο να εκδηλώνει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων του. Αυτό θα τον βοηθήσει να εκφράζεται πιο υγιώς ως ενήλικας, αλλά και θα κάνει πιο ουσιαστικές και ισότιμες τις ερωτικές σχέσεις που σύντομα θα αρχίσει να αναπτύσσει.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version