Μετά το διαζύγιο: Μένοντας χωρίς το παιδί

Πώς θα διαχειριστείτε την απουσία των παιδιών μετά το διαζύγιο
18 Αυγούστου 2019 | 06:00

Το ρητό λέει πως κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως μεγαλώνει αρκετά όταν υπάρχουν παιδιά. Είτε είστε ο γονιός που μετακόμισε και πάλι σε ένα εργένικο σπίτι, είτε έχετε κερδίσει την επιμέλεια, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Πλέον θα περνάτε πολύ περισσότερες ημέρες μακριά τους. Και αυτό είναι φυσικά πολύ επώδυνο για κάθε γονιό. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που τα συναισθήματά σας θα κυριαρχούν, όμως οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξαναχτίσετε μια υγιή σχέση τόσο με τα μικρά σας όσο και με τον εαυτό σας.

Ξεχάστε τις τύψεις

Ιδιαίτερα τα πρώτα βράδια στο άδειο σπίτι είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε πως η λήξη του γάμου σας ήταν ένα λάθος που τώρα πρέπει να πληρώσετε – ειδικά αν προέκυψε μετά από δική σας απόφαση. Στην πραγματικότητα δεν τιμωρείστε για κάτι. Τώρα τόσο εσείς όσο και η πρώην σύντροφός σας έχετε την ευκαιρία να ξαναδιεκδικήσετε την ευτυχία σας, πράγμα που προφανώς δεν μπορούσε να γίνει στα πλαίσια του γάμου σας. Και οι ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Ξεχάστε και τις διαφορές

Αν το διαζύγιό σας δεν χαρακτηρίστηκε από… ευρωπαϊκό αέρα, ενδέχεται να έχετε συσσωρεύσει πολλή ένταση απέναντι στην πρώην σας. Ωστόσο, όσο καλύτερη σχέση καταφέρετε να χτίσετε μαζί της, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η συνεννόηση για τα παιδιά και η αλληλεπίδρασή σας μαζί τους. Αποφύγετε τις θυμωμένες συμπεριφορές και την ειρωνεία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χαρείτε τη μοναξιά

Ναι, νιώθετε τα άδεια δωμάτια να σας πνίγουν, όμως δεν υπάρχει λόγος να κλείνεστε μέσα σε αυτά. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε όλα εκείνα που αναγκαστήκατε να βγάλετε από τη ζωή σας μετά το πρώτο παιδί. Μην αισθάνεστε ενοχές όταν περνάτε καλά μακριά τους. Είναι πιο υγιές και για εσάς και για εκείνα.

Κινητοποιήστε δίκτυα υποστήριξής

Μιλήστε για αυτά που νιώθετε σε φίλους, στην οικογένειά σας, αλλά και σε διαδικτυακά φόρουμ όπου μπορείτε να συζητήσετε με άτομα που έχουν την ίδια εμπειρία. Ωστόσο να θυμάστε ότι οι δικοί σας άνθρωποι είναι πιθανό να παίρνουν άνευ όρων το μέρος σας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η πρώην σας ευθύνεται για όλα. Προσωρινά αυτή η στάση τους μπορεί να σας παρηγορεί, όμως μακροπρόθεσμα θα σας κάνει καλό να κατανοήσετε και τον δικό σας ρόλο στο χωρισμό. Και φυσικά θα βοηθήσει τη σχέση σας με την πρώην σας.

Όταν τα παιδιά είναι μαζί σας

Είτε περνάτε πέντε είτε δύο ημέρες της εβδομάδας με τα παιδιά, ειδικά την περίοδο αμέσως μετά το διαζύγιο ενδέχεται να ψάχνετε διαρκώς τρόπους να τα κάνετε να περάσουν καλά. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα είναι – και πρέπει να παραμείνουν – απλούστερα από ό,τι νομίζετε.

Διασκέδαση με μέτρο

Ναι, αν τα πάτε στο λούνα παρκ θα ξεχάσουν για λίγο τα αρνητικά συναισθήματα που τους δημιούργησε το διαζύγιο, όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν και ώρες χαλάρωσης και γαλήνης μαζί σας. Αυτό όχι μόνο θα επαναφέρει στη ζωή τους την απαραίτητη αίσθηση κανονικότητας, αλλά και θα σας επιτρέψει να αποκαταστήσετε το δεσμό σας μαζί τους, αν είστε ο γονιός που βλέπουν πιο σπάνια.

Εκμεταλλευτείτε τα νέα μέσα

Μπορεί να συναντιέστε κάθε Σαββατοκύριακο, όμως μπορείτε να μιλάτε καθημερινά στο τηλέφωνο – και μάλιστα με βιντεοκλήση, αν το προτιμάτε. Έτσι και εσείς και εκείνα θα νιώθετε παρόντες στη ζωή του άλλου.

Χαλαρώστε τους κανόνες

Αν βλέπετε τα παιδιά δυο μέρες την εβδομάδα, η σχέση σας ενδέχεται να πληγεί αν επιδεικνύετε υπερβολική αυστηρότητα. Φυσικά θα πρέπει να τηρείτε τους βασικούς κανόνες, όμως μπορείτε να συμφωνήσετε με την πρώην σύντροφό σας ότι εκείνοι που είναι ήσσονος σημασίας μπορούν να χαλαρώνουν λίγο τις μέρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι σας. Έτσι και συνέπεια στην ανατροφή τους θα υπάρχει, αλλά και θα συνδέουν τον χρόνο μαζί σας με θετικά συναισθήματα.

Μαλακώστε τους αποχαιρετισμούς

Η στιγμή που παραδίδετε το παιδί στην πρώην σας είναι μαχαιριά στην καρδιά σας. Ωστόσο το μικρό σας δεν χρειάζεται να το ξέρει αυτό. Πείτε του πως το αγαπάτε, πάρτε το μια σφιχτή αγκαλιά και υπενθυμίστε του πότε θα το ξαναδείτε, ώστε να αισθανθεί την ασφάλεια που έχει ανάγκη. Αποφύγετε τους υπερβολικούς συναισθηματισμούς και τη συγκίνηση: Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανησυχεί για εσάς και να νιώθει τύψεις.

Πρόσφατα Άρθρα
Μην είστε σαν τον Γκριντς: Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένεια 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νέοι γονείς: Aποφύγετε αυτές τις παγίδες… 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αγχωμένοι γονείς; 3 τρικ για να αποβάλλετε το στρες στη στιγμή 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δεν πειράζει αν δεν έχετε πάντα όρεξη για παιχνίδι με το παιδί 11 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Υπογονιμότητα: Μπορεί να ξεπεραστεί; 10 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αυτό είναι το κλειδί για τη μαγεία των Χριστουγέννων 9 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έχει σημασία το πώς οι μπαμπάδες διαχειρίζονται τις συγκρούσεις 8 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Οδηγίες για γονείς 6 Δεκεμβρίου 2024, 07:56
Εργαζόμενοι γονείς: Πώς θα ισορροπήσετε δουλειά και οικογένεια 5 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα νικήσετε το άγχος των Χριστουγέννων 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
4 σημάδια ότι είστε ένας γονέας «κοάλα» 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γονιμότητα: Τα βήματα που οδηγούν στην εγκυμοσύνη 2 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version