Ένα παιδί που μαθαίνει από μικρό να τακτοποιεί τα πράγματά του, δεν κάνει μόνο τη ζωή των γονιών του πιο εύκολη, αλλά και τη δική του. Η καθαριότητα είναι πάνω από όλα μια συνήθεια, η οποία όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατακτηθεί. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να πείσουμε τα μικρά μας να συνεργαστούν – και είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα τρίχρονο παιδί την αξία ενός καθαρού δωματίου. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ότι ο χώρος του παιδιού θα λάμπει.
- Μιλήστε καθαρά: Είστε σίγουροι ότι το παιδί ξέρει τι περιμένετε όταν του ζητάτε να «μαζέψει το δωμάτιό του»; Περιγράψτε του ακριβώς τις δουλειές που θέλετε να κάνει ώστε να το θεωρήσετε τακτοποιημένο. Βεβαιωθείτε ότι η ηλικία του τού επιτρέπει να τις εκτελέσει με άνεση.
- Βάλτε κανόνες: Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε ότι ποτέ δεν πέφτουμε για ύπνο σε ανακατεμένο δωμάτιο ή ότι ποτέ δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να στρώσουμε το κρεβάτι μας.
- Κάντε το καθημερινό σπορ: Αν του ζητάτε να μαζέψει το δωμάτιο όταν πλέον το πάτωμα δεν φαίνεται από τα παιχνίδια, είναι λογικό να του φαίνεται δύσκολο και να δυσανασχετεί. Αν όμως ασχολείται πέντε λεπτά κάθε μέρα, ο χώρος του θα είναι πάντα άψογος!
- Φροντίστε να υπάρχει αντίκρισμα: Αν δεν σας αρέσει η ιδέα των αρνητικών συνεπειών, μπορείτε να αντιστρέψετε το παιχνίδι χρησιμοποιώντας επιβραβεύσεις. Για παράδειγμα, αντί να του πείτε ότι αν δεν μαζέψει δεν θα του επιτρέψετε να δει την αγαπημένη του παιδική σειρά, πείτε του ότι αν τελειώσει το συγύρισμα στην ώρα του, θα μπορέσει να την παρακολουθήσει.
- Αφήστε το να κάνει το δωμάτιο δικό του: Το παιδί θα επενδύσει περισσότερο στην εικόνα του χώρου του αν έχει επιλέξει το ίδιο τα χρώματα, τις θέσεις των ραφιών και τα παιχνίδια ή τα διακοσμητικά που θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση.
- Απαλλαγείτε από τα περιττά αντικείμενα: Όσο περισσότερα είναι τα πράγματα, τόσο πιο δύσκολο είναι να χωρέσουν στη θέση τους. Όταν βλέπετε ότι το παιδί έχει μεγαλώσει πια για κάποια από τα παιχνίδια ή τα ρούχα του, μαζέψτε τα μαζί και χαρίστε τα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Έτσι, θα του δώσετε και ένα πολύτιμο μάθημα αλληλεγγύης.
- Κάντε τη δουλειά διασκέδαση: Βάλτε το αγαπημένο του τραγούδι ή μετατρέψτε την τακτοποίηση σε παιχνίδι ρόλων. Ούτε που θα καταλάβει πότε τελείωσε όλες τις αγγαρείες του!
- Μην το πιέσετε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται: Αν έχετε αποφασίσει ότι πρέπει να συμμετέχει και στις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού, μην του αναθέσετε εκείνες που του φαίνονται πιο βαρετές ή ενοχλητικές.
- Ρίξτε μια ματιά στο δωμάτιό σας: Αν το κομοδίνο σας είναι γεμάτο περιοδικά και το γραφείο σας κοσμείται από τρεις άδειες κούπες καφέ, το παιδί δεν πρόκειται να δεχτεί ότι για το ίδιο ισχύουν άλλοι κανόνες.