Ο πρώτος σταθμός της επιτυχίας

Επτά λόγοι να στείλετε το παιδί στον παιδικό σταθμό
30 Αυγούστου 2019 | 06:00

Μην σας ξεγελά το όνομά του: Ο παιδικός σταθμός είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό «πάρκινγκ» νηπίων. Αν ακόμη δεν έχετε αποφασίσει αν είναι κατάλληλη επιλογή για το μικρό σας, τα παρακάτω αποδεδειγμένα οφέλη του για την πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη του ίσως σας βοηθήσουν να καταλήξετε.

Η αξία του νηπιαγωγείου για την μελλοντική εκπαίδευση των παιδιών πλέον έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους – αν διατηρείτε τις αμφιβολίες σας, απλώς ρωτήστε έναν εκπαιδευτικό για την εμπειρία του με παιδιά που μπήκαν πρώτη φορά σε αίθουσα διδασκαλίας στην πρώτη δημοτικού. Ο παιδικός σταθμός, όμως, είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίζεται σαν λύση ανάγκης, με μοναδικό του ρόλο τη φύλαξη των νηπίων κατά τις ώρες που οι γονείς τους βρίσκονται στη δουλειά.

Ευτυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την παραπάνω περιγραφή. Μάλιστα, αν το παιδί σας έχει την τύχη να φοιτήσει σε έναν παιδικό σταθμό υψηλών προδιαγραφών, τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι τόσο πολλά και σημαντικά που αξίζει να το δοκιμάσετε ακόμη και αν ανήκει στα τυχερά που έχουν κάποιον από τους γονείς ή τους παππούδες μαζί τους στο σπίτι.

Μπαίνει σε πρόγραμμα: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν το παιδί ξυπνά κάθε μέρα την ίδια ώρα για να λάβει έπειτα μέρος σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και παιχνίδια, ο ύπνος του ρυθμίζεται στις ανάγκες της γεμάτης μέρας του. Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, οι παιδικοί σταθμοί φροντίζουν η μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην άλλη να γίνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα, μαθαίνοντας στα παιδιά ότι το κάθε πράγμα έχει τη στιγμή του και εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους μία δομή.

Μαθαίνει να συνυπάρχει με άλλους: Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα μοναχοπαίδια, όμως και τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδελφάκια χρειάζεται να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άτομα που δεν ανήκουν στην στενή τους οικογένεια. Ο παιδικός σταθμός είναι ιδανικός για αυτό το σκοπό, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να συνυπάρξουν με συνομηλίκους τους υπό την επίβλεψη των νηπιαγωγών. Έτσι, μαθαίνουν να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, να μοιράζονται, να σέβονται το ένα το άλλο, να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να μην απαιτούν με τόση ένταση την απερίσπαστη προσοχή των ενηλίκων.

Συνηθίζει στις μεταβάσεις: Η πρώτη μέρα που θα αφήσετε το μικρό σας στα χέρια των εκπαιδευτικών ίσως σας ραγίσει την καρδιά, ιδίως αν δεν είναι ενθουσιασμένο στην προοπτική να περάσει τη μέρα μακριά σας. Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτή η μικρή δυσκολία θα κάνει τις μεταβάσεις που ακολουθούν ευκολότερες. Όχι μόνο θα έχει συνηθίσει από μικρή ηλικία στην ιδέα ότι θα περνά κάποιες ώρες μακριά από την αγκαλιά σας, αλλά και θα αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία εκπαίδευσης σε ένα χρωματιστό, διασκεδαστικό περιβάλλον με αρκετά χαλαρή δομή ώστε να προσαρμοστεί σε αυτή χωρίς καν να το καταλάβει! Έτσι, θα νιώθει μεγαλύτερη άνεση απέναντι στην πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο και, αργότερα, στο σχολείο.

Γεμίζει αυτοπεποίθηση: Μέσα από την επικοινωνία με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται και να εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματά του – αλλά και τα συναισθήματα των άλλων. Παράλληλα, το πλήθος νέων δραστηριοτήτων που δοκιμάζει, το βοηθούν να οικοδομήσει την πίστη στον εαυτό του. Άλλωστε, οι νηπιαγωγοί θα είναι εκεί για να το ενθαρρύνουν και να επιβραβεύουν τις προσπάθειές του.

Προετοιμάζεται για το σχολείο: Μεταξύ διασκεδαστικών παιχνιδιών και ζωγραφικής, το παιδί θα αποκτήσει και τις πρώτες του γνώσεις! Όλοι οι παιδικοί σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία με όμορφη εικονογράφηση, ενώ οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουν χρόνο μέσα στην ημέρα για να τους διαβάσουν παραμύθια, αλλά και για να τα μάθουν να γράφουν τις πρώτες τους λέξεις. Εκτός από ανάγνωση και γραφή, έρχονται και στην πρώτη τους επαφή με την αριθμητική. Συγκεκριμένα, μαθαίνουν να ταξινομούν πράγματα με βάση τα χαρακτηριστικά τους (για παράδειγμα να ξεχωρίζουν φασόλια από φακές) ενώ παράλληλα τα μετρούν.

Αναπτύσσεται πιο γρήγορα: Δεν εννοούμε ότι ψηλώνει περισσότερο, όμως τόσο το μυαλό όσο και το σώμα του ωριμάζει. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε περισσότερα από 3000 παιδιά, τα νήπια που είχαν φοιτήσει σε καλούς παιδικούς σταθμούς είχαν μεγαλύτερη γλωσσική και πνευματική ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα αποτελέσματα της οποίας τα ακολουθούσαν μέχρι και την εφηβεία τους! Άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, έδειξε πως με κάθε ημέρα που περνούσαν στον παιδικό σταθμό, τα παιδιά ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα με τους συμμαθητές τους. Τέλος, τα παιδιά δεν εξασκούν μόνο τις νοητικές, αλλά και τις κινητικές τους δεξιότητες, μέσα από διάφορες χειροτεχνίες και δραστηριότητες που εκτελούν υπό την καθοδήγηση των νηπιαγωγών.

Αποκτά γερό οργανισμό: Ένα από τα πρώτα πράγματα που προβληματίζουν τους γονείς κάνοντάς τους να διστάζουν να στείλουν το παιδί στον παιδικό σταθμό είναι οι παιδικές ασθένειες που αναπόφευκτα θα κολλήσει, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι παρά την αδιαμφισβήτητη ταλαιπωρία που θα υποστεί το παιδί, το γεγονός αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο θετικό που θα αποκομίσει από αυτή την εμπειρία. Αυτό συμβαίνει γιατί με το να έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια που φέρουν οι συμμαθητές του, το ανοσοποιητικό του μαθαίνει να αντιμετωπίζει και να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τους εχθρούς, εξασφαλίζοντας έτσι την καλή του υγεία. Μάλιστα, έρευνες έχουν συνδέσει αυτή τη λειτουργία του παιδικού σταθμού με την οχύρωση των παιδιών απέναντι σε πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η λευχαιμία.

Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version