Αν ανήκετε στους άτυχους που μένουν ξάγρυπνοι κάθε βράδυ από την ημέρα που έγιναν γονείς, σίγουρα έχετε βιώσει αισθήματα ζήλιας για εκείνους που δεν μοιάζουν να έχουν αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το πρόβλημα. Ίσως όμως η πηγή του κακού δεν είναι η άδικη μοίρα, αλλά το – κατά τα άλλα πολύ πρακτικό – θήλαστρο που χρησιμοποιείτε για να αντλείτε το μητρικό γάλα, όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε τη δυνατότητα να θηλάσετε το μωρό στην ώρα του.
Γιατί κάποια μωρά κοιμούνται περισσότερο;
Φαίνεται πως οι ορμόνες έχουν ρόλο – κλειδί για τον ύπνο του μωρού σας. Συγκεκριμένα, τα μωρά που καταφέρνουν να κοιμηθούν για ολόκληρα βράδια, παρουσιάζουν τις ενδεδειγμένες κιρκαδικές διακυμάνσεις των ορμονών που συνδέονται με την εγρήγορση, τον ύπνο και την όρεξη για φαγητό, ενώ εκείνα που δεν κλείνουν μάτι όλη τη νύχτα διακρίνονται από αντεστραμμένους κιρκαδικούς ρυθμούς κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα μωρά που αργούν να βρουν τους ρυθμούς τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κολικούς αλλά και προβλήματα με το φαγητό τους.
Το μητρικό γάλα σε ρόλο ρολογιού
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε για το μητρικό γάλα, είναι πως δεν έχει την ίδια σύσταση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για την ακρίβεια, τα συστατικά του διαφέρουν τόσο πολύ, ώστε κάποιοι επιστήμονες να θεωρούν πως ενδεχομένως χρησιμεύει ως «ρολόι» για το σώμα των μωρών.
Συγκεκριμένα, το πρωινό γάλα έχεις τρεις φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορτιζόλη – μια ορμόνη που συνδέεται με την εγρήγορση – σε σχέση με το βραδινό γάλα. Αντιθέτως, η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου και της χώνεψης, απουσιάζει σχεδόν πλήρως από το γάλα της μητέρας το πρωί, αυξάνεται το βράδυ και κορυφώνεται τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, το πρωινό γάλα είναι πλούσιο σε αμινοξέα που ενισχύουν την κινητικότητα του βρέφους, ο σίδηρος βρίσκεται σε αφθονία το μεσημέρι, ενώ η βιταμίνη Ε το βράδυ. Μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το νάτριο απαντώνται σε μεγαλύτερες ποσότητες το πρωί.
Καθώς είναι γνωστό πως οι ορμόνες περνούν μέσω του γάλακτος από τη μητέρα στο μωρό, οι επιστήμονες πιστεύουν πως μέσα από τον θηλασμό, εκτός από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τα μικρά μας αποκτούν και… αίσθηση του χρόνου. Ως εκ τούτου, οι διαφορές στην ώρα και τη μέθοδο ταΐσματος του μωρού δεν αποκλείεται να ευθύνονται και για τη δυσκολία ορισμένων από αυτά να απολαύσουν έναν πολύωρο υπνάκο.
Και τι σχέση έχει το θήλαστρο;
Πριν την εμφάνιση αυτών των εξαιρετικά χρήσιμων αξεσουάρ, ο μόνος τρόπος να τραφεί ένα μωρό με μητρικό γάλα ήταν μέσω του θηλασμού. Η εφεύρεσή τους όμως, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, είχε σαν αποτέλεσμα ένας τεράστιος αριθμός νέων μαμάδων να αντλούν και να αποθηκεύουν το γάλα τους, ώστε το μωρό να μπορεί να τραφεί με αυτό παρά την απουσία τους. Τώρα, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν μία από τις παραμέτρους που κρατούν το μωράκι σας ξύπνιο τη νύχτα είναι το ενδεχόμενο να τρέφεται με πρωινό γάλα μετά τη δύση του ηλίου.
Μέχρι η επιστήμη να αποφανθεί με σιγουριά, μπορείτε να πειραματιστείτε με έναν πολύ εύκολο τρόπο: Δοκιμάστε να σημειώνετε επάνω στις φιάλες του μητρικού γάλακτος την ώρα κατά την οποία το αντλήσατε, και να το προσφέρετε στο μικρό σας στην κατάλληλη στιγμή της ημέρας. Και ποιος ξέρει; Ίσως καταφέρετε επιτέλους να ξεκουραστείτε!