Η συμπεριφορά των παιδιών μας μάς απασχολεί πολύ – συχνά περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Έτσι, όταν ένας άλλος γονιός μας πλησιάζει ή μας παίρνει τηλέφωνο έξαλλος για να μας πει πως το μικρό μας συμπεριφέρθηκε άσχημα στο δικό του, τα συναισθήματά μας δεν είναι και τα πλέον ευχάριστα. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι όσο αρνητικά φαίνονται. Μια αθώα παιδική συμπεριφορά που βασανίζει πολλούς γονείς είναι η τάση κάποιων νηπίων να δαγκώνουν άλλα παιδάκια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εκδηλωθεί είτε μπροστά σας, είτε όταν το παιδί βρίσκεται στον παιδικό σταθμό, και συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς. Ωστόσο, καθώς τα παιδάκια που δέχονται τα δαγκώματα όπως είναι φυσικό δεν το απολαμβάνουν, καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας για να τα σταματήσουμε.
Αν συμβαίνει μπροστά σας:
- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώσετε το παιδί για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς αν δει πως σας τραβά την προσοχή είναι πιο πιθανό να την επαναλάβει στο μέλλον.
- Πείτε «Μη δαγκώνεις» ήπια αλλά σταθερά, αν δείτε ότι ετοιμάζεται να το κάνει. Αυτό προϋποθέτει ότι θα το παρακολουθείτε αρκετά στενά.
- Πείτε «Όχι!» ή «Μη δαγκώνεις» ήπια αλλά σταθερά αν το δείτε να δαγκώνει.
- Μετά το δάγκωμα απομακρύνετέ το από το άλλο παιδί. Μην το κάνετε να νιώσει ότι πρόκειται για τιμωρία και προσπαθήστε να μην του δώσετε πολλή σημασία.
- Υπενθυμίζετέ του πότε – πότε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, λέγοντάς του ότι τα δαγκώματα πονούν.
- Επαινέστε το όταν δεν δαγκώνει.
- Φροντίστε να κοιμάται και να τρώει καλά, αλλά και να έχει αρκετό χρόνο για παιχνίδι.
Αν συμβαίνει στον παιδικό σταθμό
Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι λιγότερα, όμως εξίσου σημαντικά.
- Σκεφτείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει. Μήπως βγάζει δόντια; Μήπως έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σας που αναστάτωσε το πρόγραμμά του; Μήπως δεν κοιμάται αρκετά; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τον θυμό του; Η λύση θα πρέπει να σχετίζεται με το πρόβλημα που προκαλεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
- Και σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα ύπνου, φαγητού και παιχνιδιού παίζει τεράστιο ρόλο.
- Αν έχετε τη δυνατότητα, επισκεφθείτε δυο – τρεις φορές τον παιδικό σταθμό. Ίσως αυτό το βοηθήσει να περιορίσει το δάγκωμα, δεν αποκλείεται όμως την επόμενη φορά που δεν θα είστε εκεί να ξαναρχίσει να το κάνει.
- Σκεφτείτε μήπως ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός δεν του ταιριάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, ίσως όμως το παιδί σας χρειάζεται ένα λιγότερο οργανωμένο πρόγραμμα – ή το αντίθετο.
Τι πρέπει να θυμάστε
- Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ωθούν τα νήπια σε αυτή τη συμπεριφορά, όπως το ότι βγάζουν δόντια, είναι κουρασμένα, ζηλεύουν, είναι θυμωμένα ή εκνευρίζονται. Δεν αποκλείεται όμως να το κάνουν και απλώς επειδή θέλουν να δουν τι θα γίνει! Βλέπετε, είναι μέρος της προσπάθειάς τους να ανακαλύψουν τον κόσμο.
- Οι έντονες αντιδράσεις σας θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μη δίνετε σημασία στον πιθανό θυμό ή την έλλειψη κατανόησης των γονιών του παιδιού που δέχτηκε το δάγκωμα. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε ή να θυμώνετε με το παιδί.
- Μην το μαλώσετε και μην θεωρήσετε ότι δαγκώνοντάς το – έστω και απαλά – θα το αποτρέψετε από το να το επαναλάβει.