Συμβουλές για ευτυχισμένες έφηβες

Το κοριτσάκι σας εξελίσσεται σιγά – σιγά σε μια νέα γυναίκα και αυτή η μετάβαση είναι γεμάτη προκλήσεις
2 Σεπτεμβρίου 2019 | 06:00

Η εφηβεία είναι πάντα μια δύσκολη κατάσταση, όμως συνήθως τα κορίτσια την περνούν ακόμα πιο σκληρά. Ξαφνικά, μαζί με το σώμα τους αλλάζει και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουν οι γύρω τους και γεμίζουν με άγχη που δεν απασχολούν τα περισσότερα αγόρια. Η εξωτερική εμφάνισή τους γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για τους άλλους όσο και για τις ίδιες, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με το κουτσομπολιό ή την επιθετικότητα των ίδιων τους των φίλων, ενώ η ένταση που επικρατεί στη σχέση με τους γονείς τους δεν είναι ευχάριστη ούτε για εκείνες – ακόμη και όταν μοιάζουν να την επιδιώκουν. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας επιτρέψουν να κάνετε την κόρη σας να νιώσει πιο δυνατή και να κατευθυνθεί υγιώς προς την ενηλικίωση.

Βοηθήστε τη να αγαπήσει το σώμα της

Μην μιλάτε ποτέ μπροστά της για δίαιτα, ακόμη και αν αναφέρεστε στη δική σας. Μην συνδέετε την ισορροπημένη διατροφή και τη γυμναστική με το βάρος, αλλά με την ευεξία. Προειδοποιήστε τη ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας το σώμα της θα γνωρίσει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες καμιά φορά συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Εξηγήστε της ότι κανένας πραγματικός άνθρωπος δεν μοιάζει με τα μοντέλα που βλέπει στο Instagram – ούτε καν οι εικονιζόμενες.

Μάθετέ της να είναι δυναμική

Όταν κάτι σας ενοχλεί, χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «Νιώθω ότι…», για να της μάθετε πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της όταν χρειάζεται – όπως σε μια περίπτωση bullying. Αν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι δέχεται ή ασκεί η ίδια τέτοιες συμπεριφορές, μη διστάσετε να της κατασχέσετε το κινητό και να βάλετε όρια στη χρήση του υπολογιστή. Δεν θα της αρέσει, όμως θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική της υγεία.

Μιλήστε της για συναίνεση και σεβασμό

Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό το γεγονός, το πιθανότερο είναι ότι σύντομα η κόρη σας θα θελήσει να ερωτευτεί. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε το θέμα και μην προχωρήσετε σε ακραίες απαγορεύσεις. Το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα την οδηγήσει σε απρόβλεπτες αντιδραστικές συμπεριφορές ή θα έχει ως αποτέλεσμα την εντελώς απροετοίμαστη είσοδό της στον κόσμο των σχέσεων. Μην συζητήσετε μαζί της μόνο για το σεξ και για τους κινδύνους που ενέχει, αλλά και για τον έρωτα, τη συναίνεση και τη συντροφικότητα. Όσον αφορά το τελευταίο, κάντε τη να δει τη σύνδεση μεταξύ μιας υγιούς φιλίας και μιας υγιούς ερωτικής σχέσης: Δεν θα ήταν ευχαριστημένη με μια φίλη που είναι κτητική, τη ζηλεύει, την προσβάλλει ή την υποτιμά, επομένως δεν θα πρέπει να συμβιβάζεται με έναν τέτοιο σύντροφο. Δώστε της παραδείγματα σεβασμού – και της απουσίας του – και ενθαρρύνετέ τη να τον διεκδικεί. Ως προς το τελευταίο, είναι απαραίτητο να σέβεστε και οι ίδιοι τα όρια και τις επιθυμίες της, ώστε να νιώθει ότι οι σχέσεις της δεν κινδυνεύουν όταν ζητά καλύτερη μεταχείριση ή αρνείται κάτι που την φέρνει σε δύσκολη θέση.

Ανεβάστε της την αυτοπεποίθηση

Κάντε της κοπλιμέντα για την εμφάνισή της, όμως να είστε συγκεκριμένοι και ειλικρινείς. Αν της λέτε ψέματα, θα το καταλάβει και θα σταματήσει να σας πιστεύει. Ποτέ μην αναφέρεστε στο αν πήρε ή έχασε βάρος – το ξέρει ήδη πολύ καλά. Ανοίξτε συζητήσεις, οι οποίες να μην περιστρέφονται γύρω από τη νουθεσία ή την καθημερινότητα. Μιλήστε για την πολιτική, για την τέχνη, για τα ενδιαφέροντά της. Έτσι θα αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά για την προσωπικότητά της και θα αποκτήσει το θάρρος της γνώμης της. Μπορεί να αισθάνεστε ότι το τελευταίο δεν αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωσή της, όμως συχνά τα ίδια παιδιά που μας μιλούν με απόλυτο και απότομο τρόπο, δεν τολμούν να εκφραστούν ανοιχτά μπροστά σε τρίτους.

Κρατήστε τη ασφαλή και ήρεμη

Οι καβγάδες είναι αναπόφευκτοι αυτή την περίοδο της κοινής σας ζωής. Προσπαθήστε να μην αναλώνεστε σε μικροπράγματα χωρίς σημασία, όπως είναι το μήκος της φούστας της και κάντε πράγματα για τον εαυτό σας. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει τη σχέση σας – και θα της δώσει ένα καλό παράδειγμα. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της και δεχτείτε ότι κάποιες φορές η επικοινωνία σας θα γίνεται (πολύ) δυσάρεστη. Μην βάζετε υπερβολικούς κανόνες και όρια, όμως φροντίστε να ξέρει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σας, προειδοποιήστε τη για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει αν τις ξεπεράσει και, αν χρειαστεί, εφαρμόστε τις.

Πρόσφατα Άρθρα
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Η ηχορύπανση απειλεί τη μάθηση 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Είναι αυτή η πιο δύσκολη ηλικία για τα παιδιά; 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά για να ανθίσουν 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για τα social media 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version