Γιατί το παιδί δεν πηγαίνει πια στο γιογιό;

Πριν ανησυχήσετε από τα "ατυχύματα", εντοπίστε τους λόγους και τις κατάλληλες λύσεις
3 Σεπτεμβρίου 2019 | 06:00

Μετά από εκατοντάδες πάνες και δεκάδες ατυχήματα, το μικρό σας κατάφερε επιτέλους να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό του. Όμως, πριν καλά – καλά προλάβετε να τελειώσετε τους πανηγυρισμούς, βρεθήκατε αντιμέτωποι με άλλο ένα λερωμένο βρακάκι, σεντόνι ή – ακόμη χειρότερα – καναπέ. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τόσο οι αιτίες όσο και οι λύσεις είναι απλούστερες από ό,τι νομίζετε.

Η πηγή του κακού

Ίσως δεν το γνωρίζατε, αλλά τέτοιου είδους «πισωγυρίσματα» είναι εξαιρετικά συνηθισμένα στα νήπια και δεν είναι τόσο σπάνια ούτε σε μεγαλύτερα παιδιά. Αν και κάποιες φορές μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ανησυχητικών καταστάσεων, κατά κανόνα είναι μέσα στο πρόγραμμα ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που χρειάστηκε να φορέσει πάνα.

  • Ψευδές τέλος: Πριν περάσετε στις προσπάθειες αντιμετώπισης, βεβαιωθείτε πως το μικρό σας όντως είχε μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό. Ένα από τα κυριότερα σημάδια ότι η διαδικασία έχει όντως ολοκληρωθεί, είναι το παιδί να ζητά από μόνο του να πάει στην τουαλέτα κάθε φορά που το χρειάζεται.
  • Νέες εμπειρίες: Πολλές φορές μια νέα, διασκεδαστική δραστηριότητα ή ένας καινούριος φίλος είναι υπεραρκετά για να το κάνουν να ξεχάσει ή να αγνοήσει τις φυσικές του ανάγκες.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος: Αν κάθε φορά που καθόταν στο γιογιό του ανάβατε πυροτεχνήματα και μόλις το συνήθισε σταματήσατε να αντιδράτε, ενδέχεται να μην βλέπει πια τους λόγους για να το κάνει.
  • Έντονα συναισθήματα: Ένα νέο αδελφάκι, μια μετακόμιση ή/ και αλλαγή σχολείου, όπως και μια νέα ισορροπία στη σχέση των γονιών αποτελούν συνηθισμένες αιτίες για πρωινά ατυχήματα ή νυχτερινή ενούρηση. Στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών, την ευθύνη μπορεί να φέρει και ο σχολικός εκφοβισμός.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το παιδί σας είχε μάθει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα ή να ζητά το γιογιό, επομένως μπορεί να ξαναβρεί τις καλές του συνήθειες εύκολα και γρήγορα. Τα παρακάτω tips μπορούν να επιταχύνουν τα πράγματα.

  • Ρωτήστε τον παιδίατρο: Θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε πως δεν έχει πάθει κάποια ουρολοίμωξη και θα σας προτείνει ορισμένες πιθανές αιτίες και λύσεις με βάση τις συγκεκριμένες του γνώσεις για το παιδί σας.
  • Μείνετε ψύχραιμοι: Οι έντονες αντιδράσεις στα ατυχήματά του θα το αγχώσουν και ίσως το κάνουν να αποφεύγει εντελώς το γιογιό του.
  • Μην το τιμωρήσετε: Ειδικά στην περίπτωση που «βρέχει» το κρεβάτι του τη νύχτα, δεν έχει έλεγχο επάνω στην κατάσταση.
  • Εστιάστε στα θετικά: Μην ξεχνάτε να του δείχνετε ότι χαίρεστε που πλένει τα χέρια του ή μαζεύει τα παιχνίδια του. Ακόμη και αν δεν τα πηγαίνει καλά στον τομέα της τουαλέτας, οι προσπάθειές του θα πρέπει να του αναγνωρίζονται.
  • Αντιμετωπίστε το ως σύμπτωμα: Προσπαθήστε να καταλάβετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού που δημιουργεί αυτή την… παρενέργεια. Αν δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, ρωτήστε το ίδιο. Μόλις τα πράγματα ξαναβρούν τους ρυθμούς τους, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να λυθεί από μόνο του.
  • Δείξτε κατανόηση: Καθησυχάστε το λέγοντάς του πως τέτοιου είδους ατυχήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και συμβαίνουν σε πολλά παιδάκια. Αν έχετε κάποιο παράδειγμα από τη δική σας παιδική ηλικία, είναι η στιγμή να το μοιραστείτε.
  • Κάντε μια επανάληψη: Η εκπαίδευσή του πέτυχε την πρώτη φορά, επομένως μπορείτε να επαναλάβετε μερικά από τα πράγματα που κάνατε τότε. Σε περίπτωση που παρασύρεται από το παιχνίδι, θυμίζετέ του πότε – πότε ότι ίσως χρειάζεται τουαλέτα, χωρίς ποτέ να του ασκήσετε πίεση. Καθιερώστε κάποιες ώρες της μέρας που πρέπει οπωσδήποτε να κάθεται στο γιογιό του.
  • Εκφράστε προσδοκίες: Εξηγήστε του τι περιμένετε από εκείνο με απλά και ήρεμα λόγια και δώστε του να καταλάβει πως είστε σίγουροι ότι μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να το κάνετε μεγάλο θέμα.
Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version