«Παρακαλείται ο Γιωργάκης να έρθει στο ταμείο, όπου τον περιμένει η μαμά του»: Μέχρι να γίνετε γονείς, όταν ακούγατε από τα μεγάφωνα του σούπερ μάρκετ ένα μήνυμα σαν το παραπάνω, ενδέχεται να πιστεύατε πως η μαμά του Γιωργάκη είναι τελείως ανεύθυνη. Τώρα ξέρετε πως τα νήπια είναι ειδήμονες των αποδράσεων – συχνά μάλιστα χωρίς να το θέλουν. Ένα ενδιαφέρον θέαμα ή ήχος μπορεί να κάνει ένα παιδί να εκτοξευθεί στην άλλη άκρη μιας αίθουσας, ενός πάρκου ή ενός πολυκαταστήματος μέσα σε δευτερόλεπτα. Ακριβώς στο χρόνο που χρειάζεστε για να βρείτε και να σηκώσετε το κινητό σας. Πολύ συχνά αιτία είναι η κοινωνικότητα του παιδιού, το οποίο αισθάνεται την ανάγκη να συστηθεί σε ολόκληρο το λούνα παρκ, μέχρι ξαφνικά να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να σας δει πια και να πανικοβληθεί.
Αν και σας ευχόμαστε τέτοιου είδους περιστατικά να μην προκύπτουν συχνά, οι περισσότεροι γονείς θα περάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αυτό το σοκ. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το παιδί θα είναι καλά όταν ξαναβρεθείτε μερικά λεπτά αργότερα, ενώ πολλές φορές δεν θα έχει καταλάβει καν ότι είστε κάπου τρομαγμένοι και το αναζητάτε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συναντηθείτε γρήγορα και θα κρατήσουν την αρτηριακή σας πίεση σε (σχετικά) υγιή επίπεδα.
Πριν φύγετε από το σπίτι
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το κλισέ περί πρόληψης και θεραπείας. Ακόμη και αν το μικρό σας δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το πλάι σας, την επόμενη φορά που θα πάτε στο λούνα παρκ πάρτε τα μέτρα σας.
- Δώστε του το τηλέφωνό σας: Δεν έχει σημασία αν το ξέρει απ’ έξω. Τη στιγμή που πραγματικά θα χρειάζεται να το επαναλάβει σε κάποιον για να μπορέσει να σας εντοπίσει, ενδέχεται ο πανικός του να μην του επιτρέπει να το θυμηθεί. Ένας τρόπος για να είστε βέβαιοι πως δεν θα χαθεί είναι να το γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στη γλώσσα του παπουτσιού του.
- Βάλτε χρώμα: Φορέστε στο παιδί έντονα χρώματα και μοτίβα, τα οποία θα είναι ευδιάκριτα από απόσταση. Φαίνεται πως αυτή η επιλογή ρούχων λειτουργεί αποτρεπτικά και προς τους πιθανούς απαγωγείς καθώς καθιστά εύκολο τον εντοπισμό τους. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως οι απαγωγές παιδιών από αγνώστους είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός.
- Βγάλτε μια φωτογραφία: Πριν φύγετε από το σπίτι, ζητήστε από το μικρό σας να ποζάρει και απαθανατίστε τη στιγμή. Εκτός από τον ενθουσιασμό που θα ζωγραφιστεί στο προσωπάκι του, μια φωτογραφία μπορεί να σταλεί εύκολα και γρήγορα σε όλο το προσωπικό ασφαλείας του χώρου που θα επισκεφθείτε, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ενώ θα αποτρέψει και τα τυχόν λάθη στην περιγραφή σας. Όσο σίγουροι και αν είστε ότι θυμάστε τι φοράει, η αγωνία που αισθανόμαστε όταν χάνουμε το μικρό μας από τα μάτια μας είναι υπεραρκετή για να καταστρέψει τη μνήμη μας.
Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν βλέπετε το παιδί
Ξέρουμε ότι ακούγεται αδύνατον, όμως προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι πως όλα θα πάνε καλά και θα το έχετε στην αγκαλιά σας μέσα σε λίγα λεπτά, αρκεί να κάνετε τις σωστές κινήσεις:
- Σταθείτε ακίνητοι: Δεν τρελαθήκαμε. Για λίγα δευτερόλεπτα, αντί να αρχίσετε να τρέχετε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή στόχο, κοιτάξτε προσεκτικά τον χώρο γύρω σας και σκεφτείτε τι θα μπορούσε να έχει τραβήξει την προσοχή του παιδιού σας. Αν υπάρχει κάποιο σιντριβάνι, πισίνα ή λιμνούλα, κατευθυνθείτε πρώτα εκεί.
- Ζητήστε βοήθεια: Αν δεν καταφέρετε να βρείτε το παιδί μέσα σε ένα με δύο λεπτά, απευθυνθείτε στο προσωπικό του χώρου ή της εκδήλωσης. Το πιθανότερο είναι πως θα έχουν κάποιο σχέδιο δράσης για τέτοιες περιπτώσεις και θα είναι πιο αποτελεσματικοί από εσάς.
- Καλέστε την αστυνομία: Αν περάσουν πάνω από δέκα λεπτά, πάρτε τηλέφωνο το 100. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει συμβεί κάτι κακό, όμως αν το παιδί έχει απομακρυνθεί από τον χώρο όπου βρίσκεστε ή αν πρόκειται για μία από τις πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις απαγωγής, οι πρώτες τρεις ώρες είναι οι πιο κρίσιμες για τον εντοπισμό του από τους αστυνομικούς.