Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Οι ομαλές και φυσιολογικές προσαρμογές στον οργανισμό της εγκύου απαιτούν και αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο διατροφής της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαγορεύσεις αλλά λογικές προσαρμογές με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Προς την κατεύθυνση αυτή μια ερώτηση που γίνεται συχνά αφορά το κατά πόσο μια έγκυος που πίνει καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο, μπορεί ελεύθερα να συνεχίσει να τον καταναλώνει.
Αυτό που καταρχήν θα πρέπει να πούμε είναι ότι η ποσότητα καφέ που ενδεχομένως μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος έχει να κάνει με το πόση καφεΐνη συστήνεται από τους ειδικούς ότι μπορεί να προσλάβει ημερησίως. Με βάση λοιπόν τις επίσημες διατροφικές συστάσεις, το ποσό της καφεΐνης που μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος ημερησίως διαμορφώνεται στα 200-250 mg, όταν για έναν υγιή ενήλικο είναι στα 400 mg. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ας δούμε κάποια παραδείγματα: αν λάβουμε υπόψη ότι ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας frappé περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3 γρ. ζεστού ή 4 γρ. κρύου), ή ένα φλιτζανάκι ελληνικός καφές θα μας δώσει περίπου 40 mg καφεΐνης, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι ο καφές δεν είναι απαγορευτικός για μια έγκυο.
Οι «κρυφές» πηγές της καφεΐνης
Ωστόσο, θα πρέπει να προσμετρώνται πάντα και οι εναλλακτικές πηγές καφεΐνης στην καθημερινή διατροφή της εγκύου. Ετσι περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις «κρυφές» πηγές καφεΐνης. Για παράδειγμα, μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει από 14 μέχρι και 70 mg. Ενα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ενα ice tea μέχρι 25 mg. Ενα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια έγκυο να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει. Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την έγκυο που θέλει να πιει καφέ μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ, όπου εκεί η καφεΐνη είναι ελάχιστη και δεν ξεπερνάει τα 2-3 mg ανά φλιτζάνι ή ποτήρι.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για μια γυναίκα που διανύει μια ομαλή περίοδο εγκυμοσύνης χωρίς προβλήματα υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού της.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής