Το σχολείο θέλει… σχολαστική καθαριότητα

Μαζί με το μικρό σας επέστρεψαν στα θρανία και τα… μικρόβια! Η σχολαστική φροντίδα της υγιεινής του σπιτιού σας και των προσωπικών του αντικειμένων θα το βοηθήσουν να αποφύγει την εποχιακή γρίπη και τις ιώσεις.
3 Οκτωβρίου 2019 | 08:00

Είναι γεγονός: Η εποχή των χαρτομάντηλων και των παιδιάτρων μας χτυπά και πάλι την πόρτα. Από τη στιγμή που τα μικρά μας πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας ταυτίζονται με τις ιώσεις και τη γρίπη και, όσες πορτοκαλάδες και αν τους στύψουμε, δεν καταφέρνουμε να ανατρέψουμε αυτό το γεγονός. Αν και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσα από τη σωστή διατροφή των παιδιών και τον εμβολιασμό τους κατά του ιού της γρίπης έχουν κεντρική θέση σε αυτόν τον… αγώνα ενάντια στα μικρόβια, η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στο σπίτι αλλά και στην τάξη είναι απολύτως απαραίτητη. Πιστεύετε πως καθαρίζετε αποτελεσματικά το σπίτι και τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού; Κάτι μας λέει πως όλο και κάτι ξεχνάτε!

Στο σπίτι…

Ποιος τα πιάνει;

Διακόπτες, χερούλια, πόμολα από πόρτες και ντουλάπια: Πρόκειται για σημεία του σπιτιού που ακουμπάμε όλοι μας διαρκώς. Γι’ αυτό καλό θα είναι να τα περνάμε συχνά με ένα υγρό πανάκι.

Κάτι μαγειρεύετε

Το σαπούνι δεν αρκεί για να απολυμάνει τις δύσκολες επιφάνειες της κουζίνας σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Βλέπετε, οι μικροοργανισμοί βρίσκουν το… μυστικό της μακροβιότητας στις λείες, μη πορώδεις επιφάνειες. Καθημερινά καθαρίστε τους πάγκους και το εξωτερικό μέρος των ντουλαπιών σας. Μην παραλείπετε μία με δύο φορές την εβδομάδα να καθαρίζετε τον κάδο σκουπιδιών της κουζίνας σας γεμίζοντάς τον με ένα διάλυμα από 3 λίτρα νερό και ½ φλ. χλωρίνη για περίπου μισή ώρα. Έπειτα αρκεί να τον αδειάσετε, να τον ξεπλύνετε και να τον αφήσετε να στεγνώσει καλά πριν αρχίσετε να τον ξαναγεμίζετε!

 

 

Κάντε μπάνιο… το μπάνιο σας

Εκτός από το εσωτερικό της λεκάνης της τουαλέτας, θα πρέπει να καθαρίζετε όσο συχνότερα μπορείτε το κάθισμα και το καπάκι, αλλά και το εξωτερικό μέρος από το καζανάκι. Φυσικά, κανείς δεν έχει το χρόνο να καθαρίζει σχολαστικά την τουαλέτα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάθε πρωί κάποιο ειδικό καθαριστικό, χωρίς να παραλείπετε και την περιοχή κάτω από το εσωτερικό χείλος της λεκάνης. Ιδανικά, αφήστε το να δράσει για λίγη ώρα πριν τραβήξετε το καζανάκι.

Πέστε στα πατώματα

Έτσι κι αλλιώς, ακόμη και αν εσείς δεν το κάνετε, το κάνουν σίγουρα τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε πως όλα τα μέλη της οικογένειάς σας αλλά και οι επισκέπτες αφήνουν τα παπούτσια στην είσοδο του σπιτιού, και σφουγγαρίστε το πάτωμα τακτικά. Στο τέλος, μην αφήνετε απλώς τη σφουγγαρίστρα να στεγνώσει. Πρώτα γεμίστε τον κουβά με τρία λίτρα νερό, προσθέστε ½ φλ. χλωρίνη και μουλιάστε τη για μισή ώρα. Έτσι τόσο η σφουγγαρίστρα όσο και ο κουβάς σας δεν θα γίνουν το σπίτι για τα χιλιάδες μικρόβια που αφαιρέσατε από το πάτωμα!

Βάψτε τα λευκά

Όσο ο καιρός κρυώνει, τόσο πιο σημαντικό είναι να αλλάζετε τακτικά τις πετσέτες και τα σεντόνια σας. Φροντίστε να κάνετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να μην μοιράζεστε ούτε την πετσέτα των χεριών με τους αγαπημένους σας. Πλύνετε τα λευκά είδη στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία και ανά διαστήματα καθαρίστε το πλυντήριο, βάζοντάς το να λειτουργήσει με άδειο κάδο και προσθέτοντας λίγη χλωρίνη. Επαναλάβετε με σκέτο νερό, ώστε να είστε σίγουροι πως απομακρύνατε το προϊόν.

Μην παίζετε με αυτά τα πράγματα

Προσπαθήστε να πλένετε τα λούτρινα παιχνίδια στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ή στο χέρι, αν η κατασκευή τους το επιτρέπει και, αν όχι, να τα απομακρύνετε από το παιδί όταν αρρωσταίνει. Τα πράγματα είναι πιο εύκολα όταν πρόκειται για πλαστικά παιχνίδια: Μια φορά την εβδομάδα, ψεκάστε τα με κάποιο ειδικό απορρυπαντικό όπως το Klinex Spray 4 σε 1 και έπειτα ξεπλύνετέ τα καλά με σαπουνόνερο. Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται για το γραφείο του παιδιού. Εκτός από την επιφάνεια, φροντίστε να καθαρίζετε συχνά και τα μπράτσα της καρέκλας.

Στο σχολείο…

Μικροί νοικοκύρηδες

Αν εμπλέξετε το παιδί από νωρίς στις δουλειές του σπιτιού, αυξάνετε τις πιθανότητες να ασχοληθεί και με την καθαριότητα των χώρων στους οποίους δεν έχετε πρόσβαση. Ζητήστε του να καθαρίσει καλά την επιφάνεια του θρανίου και της καρέκλας του, αλλά και το εσωτερικό από το ντουλαπάκι του, σε περίπτωση που υπάρχουν στο σχολείο που πηγαίνει. Θυμίστε του να πλένει καλά τα χεράκια του όσο συχνότερα μπορεί, τραγουδώντας από μέσα του το «Περνά – περνά η μέλισσα». Ο χρόνος που θα του πάρει να τελειώσει το τραγουδάκι θα εξασφαλίσει ότι δεν αρκέστηκε στο να βρέξει λίγο τα χέρια του.

 

 

 

Καθαρός ήχος

Όσο τα μικρά μας μεγαλώνουν, τα ακουστικά εγκαθίστανται στα αυτάκια τους, επιτρέποντάς τους να ακούνε παντού την αγαπημένη τους μουσική και αφαιρούνται μόνο όταν τα μοιράζονται με τους καλύτερούς τους φίλους. Με αυτόν τον τρόπο ανταλλάσσουν και μια μεγάλη γκάμα μικροβίων που κατοικούν στα αυτιά. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλεύσετε το παιδί σας να τα κρατά για τον εαυτό του. Αλλά επειδή μάλλον δεν θα σας ακούσει, φροντίστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τα καθαρίζετε, με ένα υγρό πανάκι αφού πρώτα τα αποσυνδέσετε από τη συσκευή και αφαιρέσετε τα τυχόν αποσπώμενα μέρη. Αφήστε τα να στεγνώσουν τουλάχιστον για μία ώρα πριν ξαναβάλετε το βύσμα στην υποδοχή ώστε να είστε σίγουροι ότι η υγρασία δεν θα επηρεάσει τη συσκευή.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version