Τους τελευταίους μήνες το μωράκι σας μονοπωλούσε τη σκέψη και την καθημερινότητά σας. Μπορεί να υπήρξαν στιγμές που χρειαζόσασταν απελπισμένα τη συντροφιά ενός ενήλικα, όμως τώρα που έφτασε η στιγμή να επιστρέψετε στην εργασιακή ζωή η ιδέα του να «εγκαταλείψετε» το μικρό σας στον παιδικό σταθμό, τη γιαγιά ή την babysitter σας φαίνεται δυσβάσταχτη. Εκτός αυτού, τα καθήκοντα που εκτελούσατε πέντε ημέρες την εβδομάδα επί έναν μεγάλο – ίσως και διψήφιο – αριθμό ετών, φαίνονται ξαφνικά να έχουν σβήσει από τη μνήμη σας. Και, φυσικά, η έλλειψη ύπνου και το διαρκές άγχος για το μωρό δεν καθησυχάζουν καθόλου τις αγωνίες σας. Όσο δύσκολο και αν είναι, όμως, κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι σας θέλει να επιστρέψει σε δραστηριότητες που δεν περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από λερωμένες πάνες. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε τα μέτρα σας για να κάνετε την επάνοδό σας ευκολότερη!
Κάντε προεπισκόπηση
Η πρώτη μέρα σας στη δουλειά δεν πρέπει να συμπεριλάβει άλλα νέα ξεκινήματα. Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν, ξεκινήστε να αφήνετε το μωρό για κάποιες ώρες στον παιδικό σταθμό ή στο πρόσωπο που θα το προσέχει, ώστε να συνηθίσετε όλοι στον αποχαιρετισμό. Προγραμματίστε τις ώρες του φαγητού και του ύπνου του όσο το δυνατόν νωρίτερα (ακόμη και εβδομάδες πριν) και, σε περίπτωση που θηλάζετε, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο.
Συστήστε το στους συναδέλφους
Ίσως σας φαίνεται παράλογο, όμως οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται στον στενό σας κύκλο ενδέχεται να μην έχουν σκεφτεί και πολύ τις νέες συνθήκες της ζωής σας. Αν επισκεφθείτε μια μέρα το χώρο εργασίας σας μαζί με το μωρό, οι συνάδελφοι και ο εργοδότης σας θα καταλάβουν ότι δεν έχει αλλάξει μόνο το μέγεθος της κοιλιάς σας. Άλλωστε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να δει ένα χαριτωμένο μωράκι – ή έστω να προσπαθήσει να καταλάβει σε ποιον γονιό μοιάζει.
Ξεκινήστε από τη μέση
Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε η επιστροφή σας να γίνει Πέμπτη και όχι Δευτέρα. Έτσι, το Σαββατοκύριακο θα έρθει πριν προλάβετε να απελπιστείτε και θα σας δώσει την ευκαιρία να σκεφτείτε τι κάνατε καλά και τι απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Σε περίπτωση που η εργασία σας το επιτρέπει, προτείνετε να εργάζεστε μία ημέρα την εβδομάδα από το σπίτι. Σκεφτείτε διεξοδικά τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου πριν το συζητήσετε με τον προϊστάμενό σας, και μην ξεχάσετε να του αναφέρετε την… ημερομηνία λήξης του.
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
Τις πρώτες ημέρες στο γραφείο η διάθεσή σας σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη. Θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να εγκλιματιστείτε εκ νέου, ενώ η κούραση και οι ενοχές είναι πιθανό να σας κάνουν να αισθανθείτε ανεπαρκής σε όλους τους τομείς. Πολλές γυναίκες με υψηλές εργασιακές φιλοδοξίες καταλήγουν να σκέφτονται πως πρέπει να παραιτηθούν κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου διαστήματος. Αποδεχθείτε ότι η ένταση των συναισθημάτων σας είναι φυσιολογική και παρακολουθήστε τα με ψυχραιμία. Σύντομα θα έχετε προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Αλλαγή ρόλου
Η μητρότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τα επαγγελματικά σας όνειρα. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, αν μέρος της επιτυχίας σας στηριζόταν στη σκληρή δουλειά και στις συχνές υπερωρίες, τώρα είναι μια καλή στιγμή να εκπαιδευτείτε στις γρήγορες αποφάσεις και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Ξεχάστε τον αυθορμητισμό
Πιθανότατα δεν βλέπετε το λόγο να οργανώσετε τον χρόνο σας με το μωρό – έτσι κι αλλιώς θέλετε να καταλάβει όλες τις ώρες που έχετε ελεύθερες. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να το βλέπετε μόνο όταν κοιμάται ή να μην εκμεταλλεύεστε τις στιγμές μαζί του στο ακέραιο. Αποφασίστε αν προτιμάτε ο (ποιοτικός) χρόνος με το παιδί να τοποθετηθεί πριν ή μετά τη δουλειά. Μια κλήση βίντεο στο διάλειμμά σας θα σας επιτρέψει να το δείτε και θα γλυκάνει το οκτάωρο.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας πολλά υγιεινά σνακ και να πίνετε άφθονο νερό. Η διατροφή μας επηρεάζει πολύ τη διάθεση και την αποδοτικότητά μας. Αν δείτε πως παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης ή υπερβολικού άγχους, απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο.
Βρείτε υποστήριξη
Οι συναναστροφές με άλλες εργαζόμενες μαμάδες θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Θα μπορέσετε να ανταλλάξετε εμπειρίες και να καταλάβετε πως τα αρνητικά σας συναισθήματα και οι ανασφάλειές σας είναι αναμενόμενο μέρος της μετάβασης – ακόμη και της πιο επιτυχημένης!