Τον πρώτο καιρό από τη γέννηση του μωρού, η σημασία του κλάματός του αποτελούσε μυστήριο. Ένα πολύ δυσάρεστο μυστήριο. Σταδιακά, όμως, μάθατε να το αποκωδικοποιείτε τόσο καλά, ώστε οι φίλοι σας που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη παιδιά συχνά να απορούν με τις… μαντικές σας ικανότητες. Φυσικά, αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών, που συνοδεύτηκαν ίσως από το πιο έντονο άγχος που έχετε βιώσει ως τώρα. Όμως φαίνεται πως, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μαμάδων, έχει βάλει και η Φύση το χεράκι της! Συγκεκριμένα, έρευνες αποκάλυψαν πως ο εγκέφαλος των μαμάδων προσαρμόζεται στο κλάμα των μωρών τους, μεταξύ άλλων μέσω μιας σειράς από ορμονικές αλλαγές. Όσο εντυπωσιακά και αν είναι αυτά τα νέα, όμως, εννοείται πως δεν απαλλάσσουν τους μπαμπάδες από τις ευθύνες τους απέναντι στο νεογέννητο!
Η (ορμονική) ευτυχία της μητρότητας
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroendocrinology υποστηρίζει πως ο εγκέφαλος της μητέρας ενεργοποιείται με το κλάμα του μωρού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο γυναικείος εγκέφαλος υφίσταται διάφορες αλλαγές ήδη κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης – για παράδειγμα, υφίσταται μια σημαντική αύξηση στη ντοπαμίνη. Μετά τη γέννηση, όταν η μητέρα τοποθετεί το μωρό στο στήθος της, η ορμόνη ωκυτοκύνη (η περίφημη «ορμόνη της αγάπης») πλημμυρίζει τον εγκέφαλό της, ενισχύοντας τη σύνδεση με το μωρό, την ενσυναίσθηση, αλλά και την έκλυση άλλων ορμονών που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, η επιθυμία της μητέρας να φροντίσει το μωρό της ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Κάθε μανούλα είναι μοναδική
Η συγκεκριμένη έρευνα, όμως, ανακάλυψε και ότι υπάρχουν διαφορές στην έκλυση και τη ρύθμιση των ορμονών μεταξύ των νέων μαμάδων. Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις διαδικασίες φαίνεται πως είναι η μέθοδος του τοκετού, αλλά και το κατά πόσον η μητέρα θηλάζει ή όχι. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα βιώματα αλλά και η ψυχική κατάσταση των μαμάδων.
Ένας ξεχωριστός κώδικας επικοινωνίας
Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν ωθούν τις νέες μαμάδες να αντιδρούν αδιακρίτως σε κάθε βρεφικό παράπονο. Κάθε μητέρα φαίνεται πως «συντονίζεται» με το κλάμα του δικού της μωρού και είναι σε θέση να αντιληφθεί τις επιθυμίες του. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και μετά από δύο ή τρία παιδιά ίσως αδυνατείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το νεογέννητο ενός συγγενικού ή φιλικού σας προσώπου.
Τα όπλα της Φύσης
Έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό National Academy of Sciences επιβεβαίωσε και προέκτεινε τα παραπάνω συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, ήρθε να προσθέσει πως οι αλλαγές που συμβαίνουν στον μητρικό εγκέφαλο λαμβάνουν χώρα κυρίως στις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση, την ομιλία και την επεξεργασία ήχων. Με άλλα λόγια, σε ό,τι χρειάζεται μια νέα μητέρα για να φροντίσει αποτελεσματικά το μωράκι της!