Είναι αλήθεια ότι επί 9 μήνες ζούσατε μια γλυκιά αναμονή, αλλά τίποτα και κανείς δεν σας είχε προετοιμάσει πραγματικά για τη νέα ζωή με το μωρό σας. Και τώρα ξαφνικά βρεθήκατε οι τρεις σας στο σπίτι να κοιτάζεστε αποσβολωμένοι. Και πιο πολύ έξω από τα νερά σας είστε εσείς, ο μπαμπάς. Ποιος ξέρει τι μπορεί να θέλει αυτό το πλάσμα κάθε στιγμή; Τι έχει ανάγκη; Τι πρέπει να κάνετε; Κι αν δεν τα κάνετε σωστά αυτά που πρέπει να κάνετε; Βοήθεια!
Ψυχραιμία και ας τα πάρουμε από την αρχή. Δεν υπάρχουν σοβαρές και μη σοβαρές απορίες για έναν μπαμπά. Γι’ αυτό μη διστάζετε να ρωτήσετε τη μαία ή την παιδίατρο για κάθε ζήτημα που σας δημιουργεί προβληματισμό.
Στο μεταξύ, ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των νέων μπαμπάδων:
Μοιάζει εύθραυστο. Μήπως να μην το πάρω αγκαλιά;
Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από όσο νομίζετε. Ο καλύτερος τρόπος να καλωσορίσετε το μωρό σας είναι να το πάρετε αγκαλιά αμέσως για να αρχίσει η διαδικασία του δεσίματος μεταξύ σας. Το μυστικό για να το κρατήσετε χωρίς φόβο είναι απλά να προφυλάσσετε πάντα τον αυχένα του με την παλάμη σας.
Θα παρουσιάσω και εγώ επιλόχεια κατάθλιψη;
Ναι, υπάρχει πιθανότητα να βιώσετε και εσείς επιλόχεια μελαγχολία. Στη δική σας περίπτωση είναι επειδή δεν κουβαλούσατε μέσα σας επί 9 μήνες το μωρό και μέχρι τώρα για εσάς δεν ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο. Τώρα όμως έχει μπει για τα καλά ανάμεσα στη σύντροφό σας και σε εσάς και μάλιστα είναι πιο κοντά της από ό,τι εσείς. Αν σε αυτά προσθέσουμε την κούραση για τη φροντίδα του μωρού, τη λιγότερο ενεργή σεξουαλική ζωή και το στρες των νέων πατρικών καθηκόντων σας, τότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί δεν πετάτε από χαρά σε αυτήν τη μεταβατική φάση.
Πώς να δεθώ με το μωρό μου;
Πολλοί πιστεύουν ότι το τάισμα είναι καθοριστικό για το δέσιμο γονιού – μωρού. Δεν είναι όμως μόνο η ώρα του μπιμπερό αυτή που θα σας επιτρέψει να έρθετε πιο κοντά με το μωρό σας. Το δέσιμο προκύπτει από το άγγιγμα. Αρα μπορείτε να ποντάρετε στο να του κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ή μασάζ που αρέσει πολύ στα βρέφη, ή ακόμα και να το αφήσετε να κοιμηθεί πάνω στο στέρνο σας. Ο ήχος της καρδιάς σας το χαλαρώνει και θα αποκοιμηθεί ευτυχισμένο. Επίσης, στις βόλτες σας χρησιμοποιήστε τον μάρσιπο για να το μεταφέρετε, καθώς στα μωρά αρέσει πολύ η κίνηση και η σωματική επαφή.
Πόση ώρα πρέπει να πίνει με το μπιμπερό;
Σε γενικές γραμμές το τάισμα με το μπιμπερό διαρκεί 20 έως 30 λεπτά. Μη χαίρεστε αν το μωρό αδειάζει το μπουκάλι του σε χρόνο dt, γιατί αυτό πιθανότατα θα του προκαλέσει κολικούς. Στην περίπτωση που το μωρό σας καταβροχθίζει το γάλα του, θα πρέπει να το διακόψετε, να το κάνετε να ρευτεί και μετά να συνεχίσετε. Ανάλογα με την όρεξή του, το βρέφος θα τρώει 6 έως 8 φορές την ημέρα.
Τι είναι οι κολικοί;
Αν το βρέφος κλαίει χωρίς τίποτα να μπορεί να το ανακουφίσει και κάνει σπασμωδικές κινήσεις, μπορεί να υποφέρει από κολικούς. Προκαλούνται από συσπάσεις του εντέρου και θα το ταλαιπωρούν καθημερινά για καιρό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κολικοί οφείλονται σε ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος. Είναι μια σκληρή δοκιμασία για τα νεύρα σας και το μωρό σας, αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να του τρίβετε απαλά την κοιλιά.
Πόση ώρα πρέπει να κοιμάται;
Τα μωρά κοιμούνται πολύ. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, κοιμούνται κατά μέσο όρο 17 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος τούς είναι απαραίτητος καθώς συμβάλλει στη σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξή τους. Μην το ξυπνάτε! Τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό ξυπνάει κάθε 3 ώρες, επειδή πεινάει. Ακόμη κι αν χάσει ένα γεύμα, είναι προτιμότερο αυτό παρά να χάσει ώρες ύπνου.
Το κεφάλι του μοιάζει με πατάτα. Να ανησυχήσω;
Το κρανίο ενός βρέφους μπορεί να έχει κάπως περίεργο σχήμα ή εξογκώματα, που οφείλονται στη διαδικασία του τοκετού. Σύντομα το σχήμα του κρανίου θα γίνει φυσιολογικό.
Είναι αλλήθωρο!
Τους τρεις πρώτους μήνες τα μωρά βλέπουν μόνο πολύ κοντά. Μπορεί να κοιτάζουν τη μύτη τους και να αλληθωρίζουν. Μεγαλώνοντας, οι μύες του ματιού θα αναπτυχθούν και θα δυναμώσουν και τότε η κίνηση των ματιών δεν θα παρουσιάζει τέτοια ζητήματα.
Είναι τριχωτό!
Το τρίχωμα που καλύπτει το νεογέννητο λέγεται εμβρυϊκό χνούδι. Συνήθως πέφτει πριν από τη γέννηση, αλλά μερικές φορές… επιμένει. Πάντως, είναι θέμα περίπου 3 εβδομάδων μέχρι να εξαφανιστεί και το δέρμα του μωρού σας να είναι απαλό σαν βαμβάκι.
Γιατί κλαίει συνέχεια;
Το μωρό κλαίει γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Δεν μπορεί να πει «Πεινάω», ούτε «Δεν θέλω να είμαι μόνο μου». Και γι’ αυτό κλαίει. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει από τον περίγυρό σας, το βρέφος δεν κακομαθαίνει όταν σπεύδουμε να το βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Απλά ικανοποιούμε τις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες αυτού του μικρού ανθρώπου που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Οι ανάγκες που εκφράζει με (διαφορετικού είδους) κλάμα είναι: πείνα, ζεσταίνεται ή κρυώνει, νιώθει μόνο του, δυσκολεύεται να κοιμηθεί γιατί έχει υπερένταση, πονάει, βαριέται.
Το σπίτι πλέον πρέπει να γίνει ησυχαστήριο;
Η αλήθεια είναι ότι πολλά αλλάζουν με ένα μωρό στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή σας πρέπει να μεταλλαχθεί. Τουλάχιστον όχι ως προς τη γενική φασαρία που προκαλείται από τις αγαπημένες ασχολίες σας ή από την ηλεκτρική σκούπα και το μίξερ. Αλλωστε, το μωρό πρέπει να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με πολλαπλά ερεθίσματα. Ο μόνος κανόνας που πρέπει να τηρείτε είναι να επικρατεί ησυχία στο σπίτι κατά τον βραδινό του ύπνο.
Επιχείρηση «πάνα»
Ναι, τα πράγματα είναι δύσκολα όταν πρέπει να αλλάξετε πάνα στο μωρό, αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η επανάληψη θα σας κάνει… εξπέρ! Κάθε μπαμπάς έχει τα δικά του κόλπα στην αλλαγή πάνας και ίσως είναι ένας από τους λίγους τομείς που οι μπαμπάδες έχουν συμβάλει πραγματικά στην εξέλιξη της διαδικασίας. Μέχρι να βρείτε τα δικά σας κόλπα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μωρό κάνει κακά και κατά τη διάρκεια του γεύματος, οπότε δεν έχει νόημα να το αλλάξετε πριν. Επίσης, είναι προτιμότερο να πλένετε τον ποπό του μωρού με χλιαρό νεράκι και σαπούνι για βρέφη. Σκουπίστε σχολαστικά την περιοχή και βάλτε μια γενναία δόση κρέμας. Να αλλάζετε συχνά την πάνα, για να μην ερεθίζεται το δέρμα του από τσίσα και κακά.