Ποιος θα φανταζόταν ότι το δέσιμο των κορδονιών μπορεί να αποτελέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα; Αυτή η καθημερινή διαδικασία μας φαίνεται πανεύκολη – αρκετά ώστε να απελπιζόμαστε όταν χρειαστεί να την δείξουμε στο παιδί για εκατοστή φορά. Κι όμως, έχει κάθε δίκιο να μην συμφωνεί μαζί μας: Για να δέσουμε τα κορδόνια μας χρησιμοποιούμε τη λεπτή κινητικότητα, την οποία τα μικρά μας αργούν να αναπτύξουν πλήρως. Μάλιστα, ορισμένα παιδάκια καθυστερούν αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.
Εκτός αυτού, οι κινήσεις που κάνουμε για να δέσουμε τα κορδόνια μας είναι αρκετά περίπλοκες ακόμη και για ένα παιδί με ανεπτυγμένη λεπτή κινητικότητα. Και ο τρόπος που τις εξηγούμε, ενδέχεται να μην είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρος. Έτσι, το μικρό μας μπερδεύεται, κάνει λάθη και σταδιακά απογοητεύεται.
Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να του δένετε τα κορδόνια μέχρι να τελειώσει το Λύκειο. Αλλά αν θέλετε να επισπεύσετε λίγο τα πράγματα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips!
Πώς θα του μάθετε να δένει τα κορδόνια του
- Να είστε (υπερ)αναλυτικοί: Μην του λέτε να κάνει «μια θηλιά». Πείτε του πώς να πιάσει το κορδόνι, από ποιο σημείο και με ποιο χέρι, πού θα πρέπει οι δύο άκρες να ακουμπήσουν μεταξύ τους, κ.λ.π. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ακολουθήσει τις κινήσεις σας.
- Ξεκινήστε από ψηλά: Ακουμπήστε το παπούτσι επάνω σε ένα τραπέζι ώστε το παιδί να μπορεί να μάθει τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να σκύβει. Έτσι θα μπορέσει να συγκεντρωθεί καλύτερα. Το επόμενο βήμα θα είναι να το κάνει φορώντας τα!
- Χρώματα με σημασία: Διαλέξτε κορδόνια με διαφορετικά χρώματα ή έστω ανοιχτόχρωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να καταλάβει καλύτερα ποιο κορδόνι είναι το αριστερό και ποιο το δεξί.
- Γερό κράτημα: Μην παραβλέπετε την υφή των κορδονιών. Αν είναι μαλακά και χοντρά θα είναι πιο εύκολα στο κράτημα και το μικρό σας θα μπορεί να συνεχίσει το «μάθημα» για περισσότερη ώρα.
- Κρατήστε σημειώσεις: Με ένα μαρκαδοράκι σε έντονη αντίθεση με το χρώμα των κορδονιών, τραβήξτε μια γραμμή στο σημείο από όπου θα πρέπει να τα κρατά.
- Δώστε πολλαπλές επιλογές: Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να δέσουμε τα κορδόνια μας. Αν δείτε ότι ο κλασικός δεν το βολεύει, μάθετε επιπλέον τεχνικές και δείτε μήπως κάποια άλλη του ταιριάζει περισσότερο.
- Μην το πιέσετε: Αν εξακολουθήσει να δυσκολεύεται, μην το πετάξετε «στα βαθιά». Σε περίπτωση που συμμετέχει σε δραστηριότητες που απαιτούν να βγάζει τα παπούτσια του μέσα στην ημέρα, προτιμήστε ένα ζευγάρι που να κλείνει με velcro. Έτσι θα μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί χωρίς πίεση και δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί ότι δεν ξέρει πώς να το κάνει μπροστά στους συμμαθητές του!