Το αδυνάτισμα είναι μια απαιτητική μάχη για όλους, ωστόσο για τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη συναισθηματική φάση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πετύχουν τον στόχο τους.
Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να συνειδητοποιήσετε αυτό που σας απασχολεί και στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σας.
Τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά εμπόδια
Ο τρόπος σκέψης “όλα ή τίποτα”
Αν κινείστε μεταξύ του να τηρείτε απαρέγκλιτα ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα και του να εγκαταλείπετε πλήρως την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, τότε πιθανότατα έχετε τον τρόπο σκέψης “όλα ή τίποτα”. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι είτε θα καταφέρετε να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε στο διάστημα που θέλετε είτε θα αποτύχετε πλήρως. Όταν σκέφτεστε έτσι, σας είναι δύσκολο να επιστρέψετε σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα μετά από μια ατασθαλία και είναι αρκετά πιθανό αφού ενδώσετε σε μια παχυντική λιχουδιά να ξεχάσετε τη δίαιτα.
Πώς θα ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο: Ξεκινήστε με μικρά βήματα και θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους. Αρχικά, βρείτε μία συγκεκριμένη αλλαγή, η οποία είναι λογική και εφικτή, για παράδειγμα να περπατάτε 15′ μετά το δείπνο σας κάθε βράδυ, και βάλτε στόχο να τηρήσετε αυτήν την αλλαγή για 1 εβδομάδα. Να θυμάστε ότι ο στόχος σας δεν είναι η τελειότητα, αλλά η πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αρνητική εικόνα του σώματος
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να γυμνάζεστε, είναι πιθανό να μην είστε ευχαριστημένη με την τωρινή εικόνα του σώματός σας. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και την εμφάνισή σας, αν η εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι υπερβολικά αρνητική, αυτό μπορεί να σαμποτάρει το αδυνάτισμά σας και να σας αποθαρρύνει από το να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Πώς θα ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο: Αφιερώστε μερικές ημέρες για να παρακολουθήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο και να δώσετε σημασία στο τι λέτε στον εαυτό σας. Αν έχετε αρνητική εικόνα για το σώμα σας, σίγουρα θα προσέξετε ότι επαναλαμβάνετε υποτιμητικές σκέψεις για το σώμα σας. Αλλάξτε φράσεις όπως “είμαι τόσο χοντρή” με ενθαρρυντικά μηνύματα όπως “το σώμα μου είναι δυνατό” και “είμαι αρκετή” για να δώσετε στον εαυτό σας την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια.
Στρες
Δεν είναι τυχαίο ότι το νόστιμο, παχυντικό φαγητό λέγετε και “comfort food”. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ευχάριστο και για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουν όταν διανύουν μια στρεσογόνα περίοδο. Ωστόσο, η υπερφαγία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρόνιο μηχανισμό του οργανισμού σας για να διαχειριστεί το άγχος και κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όταν είστε αγχωμένη δεν είναι και οι πιο υγιεινές.
Πώς θα ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο: Επειδή πιθανότατα δεν μπορείτε να αποφύγετε τους ανθρώπους, τα περιβάλλοντα και τις καταστάσεις που σας προκαλούν στρες, είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία μέσα σας. Σε περίπτωση που νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει.