Συμβουλές για εργατικά παιδιά

Η εργατικότητα θα βοηθήσει τα παιδιά σας να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα επαγγελματικά.
14 Νοεμβρίου 2019 | 06:00

Κανένας γονιός δεν θέλει τα παιδιά του να τεμπελιάζουν. Η όρεξη για δουλειά δεν θα τους εξασφαλίσει μόνο τη μελλοντική τους επιβίωση. Χωρίς προσπάθεια, κανένα όνειρό τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί – ακόμη και αν δεν συνδέεται καθόλου με την αγορά εργασίας. Πώς, όμως, θα τα ωθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να τα πιέσουμε περισσότερο από ό,τι πρέπει;

Συμβουλές για εργατικά παιδιά

Μην γκρινιάζετε για τη δουλειά σας

Όσο και αν τους λέτε ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη, αν σας ακούνε να εκφράζεστε μονίμως αρνητικά για την εργασιακή σας καθημερινότητα, το πιθανότερο είναι να κρατήσουν το δεύτερο μήνυμα. Φυσικά, είναι ανθρώπινο να θέλετε να γκρινιάξετε για τη δουλειά σας – ακόμη και αν την αγαπάτε. Μπορείτε, όμως, να επιλέγετε τις στιγμές που το παιδί δεν είναι μπροστά!

Αφήστε τα να προσπαθήσουν μόνα τους

Είτε πρόκειται για τα μαθήματα της επόμενης μέρας, είτε για την προσπάθειά του να λύσει ένα παζλ, όταν σπεύδετε να το σώσετε από τις δυσκολίες, στην πραγματικότητα του κάνετε κακό. Όταν κοπιάζουν για να καταφέρουν αυτό που επιθυμούν, τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο την επιτυχία τους. Παράλληλα, μαθαίνουν ότι οι καρποί των προσπαθειών τους αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση.

Μην τα αναγκάζετε να κάνουν το σωστό

Αντίστοιχα, αν αρνείται να κάνει τα μαθήματά του, δεν θα πρέπει να το εξαναγκάζετε σε αυτό. Αντ’ αυτού, πείτε του πως πρόκειται για μια δική του υποχρέωση, την οποία ξέρετε ότι μπορεί να εκπληρώσει. Ίσως το ενδεχόμενο να πάει στο σχολείο αδιάβαστο να σας φαίνεται ανησυχητικό, στην πραγματικότητα όμως είναι χειρότερο αν αρχίσει να αντιμετωπίζει το διάβασμα – ή οποιαδήποτε άλλη επωφελή δραστηριότητα – ως τιμωρία.

Αφήστε τους περιθώρια επιλογής

Οι περισσότεροι γονείς ταυτίζουν την εργατικότητα με το διάβασμα, στην πραγματικότητα όμως δεν παίρνει μόνο μία μορφή. Μην αποτρέπετε το μικρό σας από το να δίνει την ενέργειά του σε πράγματα που το ευχαριστούν προκειμένου να εστιάσει στο διάβασμα. Το πιθανότερο είναι πως και ο στόχος σας θα αποτύχει, και το παιδί σας θα χάσει μια δραστηριότητα που το κάνει χαρούμενο.

Δώστε σημασία στις ισορροπίες

Όσο επωφελές είναι για τα παιδιά όταν καταφέρνουν να κάνουν μόνα τους κάτι που τα δυσκολεύει, τόσο αρνητικά μπορεί να επιδράσει η υπερβολική πίεση. Το άγχος και η υπερπροσπάθεια μπορεί να βλάψει την ψυχική, συναισθηματική αλλά και σωματική τους υγεία. Γι’ αυτό έχει σημασία να παρακολουθείτε την ψυχική κατάσταση του μικρού σας και να είστε πάντα έτοιμοι να παρέμβετε για να ελαφρύνετε την κατάσταση.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Η εργατικότητα είναι μία αρετή που καλλιεργείται σε βάθος χρόνου. Το παιδί που σήμερα βαριέται ή αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ως τότε, πρέπει να προσπαθείτε να του εμφυσήσετε τις κατάλληλες αρχές, αλλά και να προσαρμόζεστε στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, αν δυσανασχετεί όταν του ζητάτε να στρώσει το τραπέζι, ίσως βρει πιο διασκεδαστικό – και επομένως πιο εύκολο – το πλύσιμο των πιάτων.

Πρόσφατα Άρθρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version