Πώς θα στηρίξετε τη σύντροφό σας μετά την αποβολή

Η αποβολή στην αρχή μιας κύησης είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Αυτό δεν την κάνει λιγότερο τραυματική.
15 Νοεμβρίου 2019 | 06:00

Το ένα πέμπτο των διαγνωσμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο ως μια συνηθισμένη επιπλοκή της κύησης. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εγκύους. Εκτός από το κοκτέιλ ορμονών που παρήγαγε το σώμα τους εν αναμονή του νέου μέλους της οικογένειάς τους, η είδηση της εγκυμοσύνης τις έκανε να φανταστούν τη ζωή τους ως μαμάδες. Έτσι, για εκείνες η αποβολή δεν είναι μια επιπλοκή: Είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Ως μπαμπάς, σίγουρα και ο ίδιος βιώνετε έντονα συναισθήματα μετά από αυτό το γεγονός. Μπορεί να μην είχατε την ενσώματη εμπειρία της κύησης, όμως είχατε αρχίσει να προετοιμάζεστε ψυχολογικά για την έλευση του μωρού σας. Τώρα, εκτός από τα δικά σας συναισθήματα, πρέπει να διαχειριστείτε και τον πόνο της συντρόφου σας – και δεν αποκλείεται αυτό να σας κάνει να νιώθετε ανήμπορος. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την στηρίξετε.

Πώς θα στηρίξετε την σύντροφό σας μετά την αποβολή

Αναγνωρίστε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες

Αν αυτή ήταν η πρώτη σας προσπάθεια να γίνεται γονείς ή η πρώτη κύηση που έληξε άδοξα, μπορεί ο πόνος να είναι ισχυρός, όμως η στήριξή σας είναι ικανή να κάνει θαύματα. Στην περίπτωση, όμως, που η σύντροφός σας έχει υποστεί πολλαπλές αποβολές, ίσως είναι καλό να απευθυνθεί και σε έναν ψυχολόγο προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί το πένθος της.

Μην υποτιμάτε το γεγονός

Ίσως αισθάνεστε ότι αν συμφωνήσετε μαζί της ως προς το μέγεθος του συμβάντος, θα το κάνετε χειρότερο. Όμως αν νιώσει ότι υποτιμάτε το βίωμα και τα συναισθήματά της, όχι μόνο θα πληγωθεί ακόμη περισσότερο αλλά δεν αποκλείεται και να απομακρυνθείτε.

Μην μιλάτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται

Ρωτήστε την πώς νιώθει και, αν θέλει να μιλήσει, ακούστε την. Πείτε της ότι και εσείς έχετε στεναχωρηθεί πολύ και μοιραστείτε τη δική σας πλευρά. Όμως μην επιχειρείτε να καλύψετε τις παύσεις. Αφήνοντάς της χώρο να μιλήσει θα δείτε ότι την βαραίνουν συναισθήματα που ίσως δεν είχατε φανταστεί. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η αποβολή οφείλεται σε κάποιο δικό τους λάθος.

Θυμίστε της τη σημασία του βιώματος

Όσο και να προσπαθείτε και όσο και αν επηρεαστήκατε και ο ίδιος από το γεγονός, δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση της. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις υπόλοιπες γυναίκες που έχουν βιώσει την ίδια εμπειρία. Και είναι πάρα πολλές. Μια φίλη σας που έγινε μητέρα μετά από μία αποβολή – ή που απλώς κατάφερε να ξεπεράσει το πένθος της – μπορεί να της δώσει περισσότερο κουράγιο από οποιονδήποτε άλλο.

Βοηθήστε σε πρακτικό επίπεδο

Αν έχετε ήδη παιδιά, αναλάβετε όσο μεγαλύτερο μερίδιο της φροντίδας τους μπορείτε. Αν όχι, φροντίστε να μειώσετε τον φόρτο της σε δουλειές του σπιτιού, βγείτε βόλτες, κάντε της ένα δώρο. Πολλές φορές οι πράξεις μας βαραίνουν περισσότερο από αυτά που λέμε.

Μην το αντιμετωπίζετε ως ταμπού

Ίσως είχατε ήδη ανακοινώσει την κύηση στον κοντινό ή ευρύτερο κύκλο σας. Ρωτήστε τη πώς θέλει να το χειριστείτε. Ίσως αναλαμβάνοντας εσείς την ενημέρωσή τους να την προστατεύσετε από διαλόγους που θα την πληγώσουν. Παράλληλα ενθαρρύνετέ τη να το συζητά απενοχοποιημένα. Έτσι είναι πιο πιθανό να το αντιμετωπίσει σταδιακά και η ίδια ως κάτι δύσκολο αλλά φυσιολογικό.

Αποφύγετε τα κλισέ

Μην της πείτε ότι θα ξαναπροσπαθήσετε. Ξέρει ήδη ότι μπορείτε. Μην της πείτε ότι είναι συνηθισμένο. Και αυτό το ξέρει. Πείτε της απλώς ότι θα είστε πλάι της – ούτε αυτό της είναι άγνωστο, αλλά έχει ανάγκη να το ακούσει.

Δείξτε ενσυναίσθηση

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την κατηγορήσετε για αυτό που συνέβη. Ακόμη και αν κάποια δραστηριότητά της ενδέχεται να επηρέασε με κάποιο τρόπο την κύηση (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο), δεν είναι η στιγμή για να ασκήσετε κριτική. Προσέξτε μήπως οι καλοπροαίρετες συμβουλές σας μπορούν να ερμηνευτούν με αντίστοιχο τρόπο. Για παράδειγμα, μην της πείτε ότι την επόμενη φορά θα ξέρει πως δεν πρέπει να αγχώνεται ή να δουλεύει τόσο πολύ.

Μην την πιέζετε

Αυτή την περίοδο πενθεί. Και το πένθος, όπως και κάθε άλλο έντονο και τραυματικό συναίσθημα, διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ίσως πιστεύετε πως έχει έρθει η στιγμή να το ξεπεράσει, όμως εκείνο θα το κρίνει μόνο η ίδια. Εσείς απλώς δείξτε της ότι είστε στο πλευρό της.

Πρόσφατα Άρθρα
Τα 4 χαρακτηριστικά που δηλώνουν πως έχετε μια υγιή οικογένεια  18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αγχωμένοι γονείς; 3 τρικ για να αποβάλλετε το στρες στη στιγμή 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δεν πειράζει αν δεν έχετε πάντα όρεξη για παιχνίδι με το παιδί 11 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Υπογονιμότητα: Μπορεί να ξεπεραστεί; 10 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Αυτό είναι το κλειδί για τη μαγεία των Χριστουγέννων 9 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έχει σημασία το πώς οι μπαμπάδες διαχειρίζονται τις συγκρούσεις 8 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Οδηγίες για γονείς 6 Δεκεμβρίου 2024, 07:56
Εργαζόμενοι γονείς: Πώς θα ισορροπήσετε δουλειά και οικογένεια 5 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα νικήσετε το άγχος των Χριστουγέννων 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
4 σημάδια ότι είστε ένας γονέας «κοάλα» 3 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γονιμότητα: Τα βήματα που οδηγούν στην εγκυμοσύνη 2 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί πρέπει να εφαρμόσετε το «panda parenting» 1 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγχος: Πώς σας βοηθά ως γονιό; 30 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version