Ξέρετε το είναι το πιο δύσκολο με τα παιδιά που επιμένουν στις απόψεις τους; Συνήθως τα μεγαλώνουν εξίσου ισχυρογνώμονες γονείς! Οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Τα μικρά μας από κάπου κληρονόμησαν αυτόν τον χαρακτήρα που αξιολογούμε ως δύσκολο. Και αν εστιάσουμε στα κοινά μας στοιχεία αντί για τις αποκλίσεις των εκάστοτε απόψεων ή επιθυμιών μας, μπορούμε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν υπέρ μας.

Δεν πρόκειται για ελάττωμα

Η επιμονή σε μια θέση δεν είναι απαραίτητα προβληματική. Για παράδειγμα, είναι υγιές και αναγκαίο να έχουμε σταθερές αξίες και αρχές. Το πρόβλημα προκύπτει όταν γινόμαστε μισαλλόδοξοι. Έτσι, όταν μεγαλώνουμε έναν μικρό ισχυρογνώμονα, θέλουμε να του μάθουμε να σέβεται τις απόψεις των άλλων και να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης στις δικές του. Όχι όμως να είναι έτοιμος να τις ανατρέψει με το παραμικρό. Αυτό θα προστατεύσει τα μικρά μας και από την πίεση των συνομηλίκων κατά τη διάρκεια της εφηβείας και των πρώτων ενήλικων χρόνων της ζωής τους.

Πώς θα το κάνετε να σας ακούσει

Θυμηθείτε τις αιτίες

Θέλετε να διακόψει αυτό που κάνει και εκείνο δεν σας δίνει σημασία. Φωνάζοντάς του μπορεί όντως να σταματήσει προσωρινά, όμως στην πραγματικότητα δεν θα έχετε καταφέρει τίποτα. Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά είναι το σύμπτωμα. Αυτό που πραγματικά θέλετε να διαμορφώσετε σωστά είναι ο χαρακτήρας του – και αυτό δεν είναι εφικτό μέσα από μεθόδους άμεσης δράσης.

Βρείτε την ισορροπία

Θέλετε να σας αντιμετωπίζει ως επικεφαλής της ομάδας στην οποία ανήκετε και οι δύο. Όχι ως εύκολο θύμα, αλλά ούτε και ως δικτάτορα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα δεν θα σας ικανοποιήσουν.

Δώστε του λίγη εξουσία

Τα παιδιά έχουν ελάχιστα περιθώρια να ορίσουν τον εαυτό τους. Όταν έχουν πιο ισχυρή προσωπικότητα, το γεγονός αυτό τα δυσκολεύει πολύ. Αντί να προσπαθείτε να του επιβληθείτε, δοκιμάστε να το αφήσετε να επιλέξει μεταξύ (προεγκεκριμένων) επιλογών.

Διαλέξτε τις μάχες σας

Το κοριτσάκι σας έχει την τάση να σας πηγαίνει κόντρα με το παραμικρό; Μήπως υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεται να «τσιμπήσετε»; Δοκιμάστε να αντιδράσετε με χιούμορ αντί για νεύρα και θα αποφύγετε πολλούς αχρείαστους καβγάδες.

Άλλο οι πράξεις και άλλο οι απόψεις

Θυμηθείτε ότι το σημαντικό είναι να παραμείνει ασφαλές και να ακούσει τις συμβουλές σας. Δεν χρειάζεται στο τέλος της συζήτησης να παραδέχεται πάντα το λάθος του. Ο πληγωμένος εγωισμός του δεν θα του επιτρέψει να πέσει αμαχητί.

Δείτε το από την πλευρά του

Αν αρνείται να συμμορφωθεί, δοκιμάστε να το ρωτήσετε γιατί. Έπειτα, αναγνωρίστε την πλευρά του και εξηγήστε του γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες σας. Αν δεν ότι σέβεστε την άποψή του είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί.

Μην αντιδράτε σπασμωδικά

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να μπορέσετε να χειριστείτε ό,τι προκύπτει με ψυχραιμία. Όταν φωνάζουμε δεν υπογραμμίζουμε το κύρος μας. Αντιθέτως, δείχνουμε στα παιδιά μας ότι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη επάνω μας.

Αναβάλετέ το για αύριο

Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, εξηγήστε του γιατί πρέπει να αποφεύγει ορισμένες συμπεριφορές και προσπαθήστε να του θυμίζετε τακτικά τους κανόνες. Έτσι, όταν χρειαστεί να τους επιβάλλετε και πάλι, θα ξέρει ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας, αλλά για «τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στο σπίτι».

Αφήστε το να αντιμετωπίσει πραγματικές συνέπειες

Έξω κάνει κρύο αλλά αρνείται να φορέσει το μπουφάν του; Αντί να προσπαθείτε να το αναγκάσετε, πείτε του: «Εγώ θα το πάρω μαζί μου για καλό και για κακό. Καμιά φορά ο καιρός αλλάζει απότομα». Έτσι, όταν βγει έξω και κρυώσει θα σας ζητήσει μόνο του να του το δώσετε – φτάνει να μην του θυμίσετε ότι έκανε λάθος που δεν το ήθελε!

Εστιάστε στη σχέση σας

Ο καλύτερος τρόπος να πειθαρχήσει, είναι μέσω της αγάπης, της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Μόνο αν φροντίσετε η σχέση σας να παραμένει θετική θα καταφέρετε να πείσετε ένα παιδί με ισχυρή προσωπικότητα να σας ακούσει.