Δεν είναι όλα τα μωράκια ροδαλά και βελούδινα. Πολλά από αυτά, λίγο καιρό μετά τη γέννησή τους εμφανίζουν σημαδάκια στο πρόσωπο (ενίοτε και στην πλάτη και τον θώρακα), τα οποία προκαλούν συνήθως ανησυχία στους γονείς, όταν τα αντικρίζουν για πρώτη φορά. Είναι δυνατόν ένα βρέφος να παρουσιάσει ακμή; Κι όμως, δεν πρόκειται απλώς για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά εμφανίζεται και σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Το είδος ακμής που ταλαιπωρεί το μωράκι σας, θα κρίνει και τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να το βοηθήσετε.
Νεογνική ακμή
Πρόκειται για το πλέον συνηθισμένο είδος ακμής στα μωρά, καθώς εμφανίζεται στο 20% των νεογέννητων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οι οποίες ενεργοποιούν τους σμηγματογόνους αδένες του βρέφους. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από το νεογνό – γι’ αυτό και παρουσιάζεται συχνότερα στα αγόρια – ή η παρουσία των μυκήτων Malassezia.
Συμπτώματα
- Εμφανίζεται συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση
- Κρατά από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες
- Τα σπυράκια είναι κόκκινα και πυώδη ή λευκά
- Όταν υποχωρεί δεν αφήνει σημάδια
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η νεογνική ακμή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς αγωγή μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εμφάνισή της. Ο παιδίατρος θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο να καθαρίζετε την περιοχή ;oπου έχει παρουσιαστεί, ενώ σε περίπτωση που είναι σε έξαρση, ενδέχεται να σας προτείνει και κάποια τοπική θεραπεία.
Βρεφική ακμή
Η βρεφική ακμή είναι πολύ πιο σπάνια από τη νεογνική. Παρουσιάζεται λίγο αργότερα στη ζωή του βρέφους (συνήθως από τον τρίτο μήνα και έπειτα), έχει μεγαλύτερη έκταση και είναι πιο έντονη. Δεν αποκλείεται να επιμείνει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών – ενίοτε ακόμη και μέχρι την εφηβεία. Και πάλι, τα αγόρια κατέχουν τα πρωτεία στην εμφάνισή της. Αιτίες της είναι η αυξημένη σμηγματόρροια, τα αυξημένα ανδρογόνα, αλλά και γενετικοί παράγοντες.
Συμπτώματα
- Εμφανίζεται περίπου στον τρίτο μήνα ζωής του βρέφους
- Κρατά από μερικούς μήνες έως και αρκετά χρόνια
- Παρουσιάζεται σε λιγότερο από το 2% των παιδιών
- Μοιάζει με την εφηβική ακμή, με σπυράκια, φραγμένους πόρους και μαύρα στίγματα
- Μπορεί να αφήσει σημάδια
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η βρεφική ακμή απαιτεί έγκαιρη και συστηματική θεραπεία, προκειμένου να αποφευχθούν τα σημάδια. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, εκτός από τον παιδίατρο είναι καλό να επισκεφθείτε και έναν παιδοδερματολόγο. Εκείνος θα σας προτείνει θεραπεία με βάση την κλινική εικόνα του μωρού σας, η οποία ενδέχεται να είναι είτε τοπική είτε να πάρει τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα.