Κι όμως, μπορείτε να κάνετε τις βελόνες να το πονούν λιγότερο

Τα εμβόλια τρομάζουν το μικρό σας, όμως του είναι απαραίτητα. Με αυτούς τους τρόπους, θα το πονούν λιγότερο!
22 Νοεμβρίου 2019 | 06:00

Κανένα παιδί δεν αγαπά τις βελόνες. Και κανένας ενήλικας δεν μπορεί να τα κατηγορήσει για αυτό. Το τσίμπημά τους πάντα πονά, ακόμη και αν ο παιδίατρος έχει το πιο ελαφρύ χέρι, και τα μικρά μας δεν διακρίνονται για την ικανότητά τους να διακρίνουν τα μακροχρόνια οφέλη μιας δυσάρεστης επιλογής. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τα βοηθήσουμε, και μάλιστα με την υπογραφή της επιστήμης!

Ο ρόλος σας στην αίσθηση πόνου του παιδιού

Σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pain, οι γονείς επηρεάζουν πολύ τη στάση των παιδιών τους απέναντι στα εμβόλια. Οι ερευνητές ακολούθησαν 760 παιδιά κατά τους τακτικούς εμβολιασμούς τους τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και έπειτα ξανά στη νηπιακή ηλικία. Έτσι, κατέληξαν σε αυτές τις στρατηγικές με τις οποίες μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αντέξουν τον πόνο – αλλά και να τον νιώσουν λιγότερο.

Κρατήστε το στρες υπό έλεγχο

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως τα παιδιά σας αντιλαμβάνονται το δικό σας άγχος και καταλήγουν να φοβούνται περισσότερο. Επομένως, πάρτε βαθιές ανάσες και θυμηθείτε πρώτοι εσείς ότι δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή πολύ επίπονο.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Στα πλαίσια της έρευνας, τα παιδιά ένιωσαν λιγότερο πόνο όταν οι γονείς τους τα συμβούλευσαν να παίρνουν βαθιές ανάσες κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Ξεκινήστε τη διαδικασία από τα πρώτα σημάδια του άγχους και συνεχίστε μέχρι όλα να έχουν τελειώσει.

Δώστε του δύναμη

Θυμίστε του ότι είναι δυνατό. Πείτε «Ξέρω ότι θα σε πονέσει, όμως είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις».

Μην φανείτε υπερβολικοί

Αν του λέτε διαρκώς ότι «όλα θα πάνε καλά», όχι απλώς δεν θα σας πιστέψει, αλλά και θα καταλάβει ότι προσπαθείτε να το ξεγελάσετε για να συνεργαστεί. Αποφύγετε επίσης και τις εκφράσεις που υπονοούν ότι η διαδικασία είναι όντως τρομακτική.

Φανείτε τρυφεροί

Σε περίπτωση που το μικρούλι σας βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, μπορεί να κάθεται στα πόδια σας κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Εναλλακτικά, κρατήστε του το χέρι ή χαϊδέψτε το απαλά, όσο δέχεται τη βελόνα. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρει ότι είστε στο πλευρό του. Ωστόσο, η ηρεμία σας είναι επιβεβλημένη και σε αυτή την περίπτωση. Αν σας νιώσει να τρέμετε, θα φοβηθεί ακόμη περισσότερο.

Αποσπάστε του την προσοχή

Επιστρατεύστε το κινητό σας και βάλτε του να δει το αγαπημένο του βίντεο ή να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι. Προτείνετε μια ευχάριστη δραστηριότητα μετά την επίσκεψη στο γιατρό και περιγράψτε τη με λεπτομέρειες. Ρωτήστε το για τον καλύτερό του φίλο από τον παιδικό σταθμό. Δεν θα προλάβει καν να καταλάβει πότε μπήκε και πότε βγήκε η βελόνα. Τα κακά ανέκδοτα και οι αστείες ιστορίες είναι επίσης σύμμαχοί σας στην προσπάθεια να στρέψετε την προσοχή του μακριά από τα τεκταινόμενα.

Μην είστε επικριτικοί

Μην του πείτε ότι τα δυνατά παιδιά δεν κλαίνε. Ούτε ότι κάνει σαν μωρό. Ούτε ότι περιμένατε κάτι καλύτερο. Όχι μόνο δεν θα το βοηθήσετε, αλλά ενδέχεται να χειροτερέψετε τα πράγματα καθώς θα προσθέσετε ένα ακόμη βάρος στο μυαλό του.

Πρόσφατα Άρθρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version