Πώς θα καταλάβετε αν το νήπιο έχει δυσανεξία στην λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν ταλαιπωρεί μόνο τους ενήλικες
24 Νοεμβρίου 2019 | 06:00

Οι περισσότεροι γεννιόμαστε με την ικανότητα να χωνεύουμε το γάλα – αν μπορούσαμε, ας κάναμε και αλλιώς. Για τη διάσπαση του γάλακτος, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα ένζυμο, τη λακτάση, το οποίο παράγεται σε μικρότερες ποσότητες καθώς μεγαλώνουμε. Η ηλικία κατά την οποία τα επίπεδα λακτάσης στο σώμα μας μειώνονται, είναι τα δύο έτη ζωής. Έτσι, ένα νήπιο μπορεί κάλλιστα να παρουσιάσει δυσανεξία.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή ή την υγεία του μικρού σας. Όμως μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική, προκαλώντας του φούσκωμα, διάρροιες, αέρια, κράμπες και – συνεπώς – κακή διάθεση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διακρίνετε τα πιθανά σημάδια της. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, αναφέρετέ το στον παιδίατρό του. Εκείνος θα προχωρήσει στη διάγνωση και θα προτείνει τις απαραίτητες προσαρμογές στη διατροφή του μικρού σας.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη στα νήπια

Τα συμπτώματα των νηπίων είναι κοινά με αυτά των ενηλίκων: Αέρια, φούσκωμα, δυσοσμία της αναπνοής, διάρροια, κράμπες, ναυτία και πόνος στο στομάχι. Ωστόσο, το μικρό σας δεν είναι ακόμη σε θέση να σας περιγράψει πώς αισθάνεται. Έτσι, θα πρέπει να έχετε το νου σας για τις παρακάτω ενδείξεις.

  • Ύποπτα κακά: Αν τα κακά του είναι μαλακά και έχουν ασυνήθιστη μυρωδιά (κάπως γλυκιά και σαν να πρόκειται για κάτι χαλασμένο), ενδέχεται το γάλα να φέρει την ευθύνη.
  • Κλάμα ή εκνευρισμός μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών: Η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να γίνει πολύ γλαφυρή. Μήπως κάθε φορά που πίνει γάλα ή τρώει άλλα γαλακτοκομικά, η διάθεσή του αλλάζει; Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ψηλαφίστε την κοιλίτσα του για σημάδια πρηξίματος.
  • Κακοσμία: Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το μικρούλι σας δυσκολεύεται με τη χώνεψη του γάλακτος, προσπαθήστε να μυρίζετε την αναπνοή του την ώρα που θα ξυπνάει και μετά πάλι αφού φάει μια γερή ποσότητα γαλακτοκομικών.

Έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Και τώρα τι;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, για την οποία πλέον υπάρχουν και πολυάριθμες λύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, ο παιδίατρος θα προτείνει να αφαιρέσετε πλήρως τη λακτόζη από την διατροφή του για λίγο καιρό, ώστε ο οργανισμός του να συνέλθει. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιτρέψει σταδιακά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, τηρώντας βέβαια το μέτρο.

Ακόμη και αν το μικρούλι σας δεν πρέπει να ξαναέρθει σε επαφή με τη λακτόζη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι ίσως φοβάστε. Πλέον, μπορεί κανείς να βρει εύκολα γαλακτοκομικά χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία, αλλά και φυτικά γάλατα ενισχυμένα με ασβέστιο και πρωτεΐνες. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το γάλα βρίσκονται, άλλωστε, και σε άλλες τροφές. Επομένως, ίσως χρειαστείτε λίγο καιρό για να συνηθίσετε τη νέα κατάσταση, σύντομα όμως θα προσαρμοστείτε σε αυτή. Και το μικρούλι σας δεν θα αισθάνεται πια φουσκωμένο!

Πρόσφατα Άρθρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version