Δέκα δεξιότητες που πρέπει να του μάθετε από νωρίς

Μπορεί να είναι ακόμη μικρό, όμως ήδη μπορεί να κατακτήσει δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ενήλικη ζωή του
26 Νοεμβρίου 2019 | 06:00

Η παιδική ηλικία περνά πολύ γρήγορα – σχεδόν πριν προλάβουμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας. Και κατά τη διάρκειά της, τα μικρά μας πρέπει να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ανεξάρτητα τη ζωή μετά την ενηλικίωσή τους – ακόμη και αν δεν χρειαστεί να το κάνουν αμέσως. Αν περάσουμε αυτά τα χρόνια προλαβαίνοντας τις ανάγκες τους πριν προκύψουν καν, είναι αδύνατον να καταφέρουν να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τους διδάξουμε ορισμένες βασικές δεξιότητες ήδη από τη νηπιακή τους ηλικία, ακόμη και αν τους πάρει χρόνια μέχρι να τις τελειοποιήσουν.

Δέκα δεξιότητες που πρέπει να μάθει από νωρίς

Να παίρνει αποφάσεις

Ξεκινήστε αφήνοντάς το να επιλέγει πολύ απλά πράγματα, όπως αν θέλει μπανάνα ή μήλο ή ποια μπλούζα προτιμά. Όταν φτάσει σε σχολική ηλικία, μιλήστε του και κυρίως αφήστε το να δει στην πράξη τα κέρδη που συνοδεύουν μια σωστή απόφαση και τις συνέπειες των λαθών. Για να το βοηθήσετε να επιλέγει σωστά, βοηθήστε το να εκτιμήσει τις εναλλακτικές του, να δει τα θετικά και τα αρνητικά των πιθανών επιλογών και αφήστε το να καταλήξει μόνο του και να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Προσωπική υγιεινή

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά μας είναι ικανά να πλύνουν μόνα τους τα δόντια και τα χέρια τους. Μην σπεύδετε να το αναλάβετε εσείς, λοιπόν. Εκτός από το να του θυμίζετε ότι πρέπει να το κάνει, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε και γιατί. Στόχος σας είναι να φτάσει στο σημείο που να φροντίζει μόνο του για την προσωπική του υγιεινή χωρίς να χρειάζεται να το παροτρύνετε.

Διαχείριση χρόνου

Μάθετέ του από μικρή ηλικία να μετρά τον χρόνο που δαπανά για κάθε δραστηριότητα, να συγκεντρώνεται (όσο του επιτρέπει το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται) και να προγραμματίζει τη μέρα του. Αν συνηθίσει σε αυτό από νωρίς, θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα στην καθημερινότητα ενός ενήλικα.

Μαγείρεμα

Προφανώς δεν λέμε ότι πρέπει να μάθετε στον δίχρονο γιο σας να φτιάχνει παστίτσιο, αλλά ήδη από την ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά είναι σε θέση να φτιάξουν μόνα τους ένα σάντουιτς! Αργότερα, μπορείτε να τους δείξετε πώς να χρησιμοποιούν τον φούρνο μικροκυμάτων και όταν φτάσουν στην εφηβεία θα μπορούν πλέον να μάθουν να μαγειρεύουν κανονικά.

Οικονομική διαχείριση

Από τη στιγμή που θα μάθει να μετράει και να κάνει βασικές μαθηματικές πράξεις, μπορεί να καταλάβει και την αξία των χρημάτων. Αφήνοντάς το να αποφασίσει μόνο του πώς θέλει να εκμεταλλευτεί το χαρτζιλίκι του, του δίνουμε το πρώτο μεγάλο μάθημα. Αρκεί να μην φροντίζουμε να συμπληρώσουμε χρήματα μόλις τα… ταμεία του αδειάσουν. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι συνειδητοποιεί πως όταν χρησιμοποιούμε κάρτα για τις αγορές μας, εξακολουθούμε να σπαταλάμε κανονικότατα χρήματα!

Δουλειές του σπιτιού

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να το εμπλέξετε στην τακτοποίηση του χώρου του. Ξεκινήστε από απλά πράγματα (για παράδειγμα, από το να μαζεύει μόνο του τα παιχνίδια του) και όσο μεγαλώνει φροντίστε να προσθέτετε και άλλες εργασίες, με βάση τις νέες του δεξιότητες.

Σύγκριση προϊόντων

«Το θέλω!»: Αυτή η φράση μετατρέπεται σε ρεφρέν τη στιγμή που τα μικρά μας μπαίνουν σε ένα εμπορικό κατάστημα – ιδιαίτερα αν πουλάει παιχνίδια. Αντί να προσπαθείτε να το πείσετε ότι κάτι είναι υπερβολικά ακριβό ή κακής ποιότητας, επιστρατεύστε το smartphone για να δώσει τη λύση! Αναζητήστε αντίστοιχα προϊόντα στο διαδίκτυο και δείξτε του στην πράξη πως υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να αναπτύξει κριτική σκέψη, τόσο όσον αφορά τα ψώνια του όσο και γενικότερα!

Παραγγελίες σε εστιατόρια

Ακούγεται χαζό, όμως όταν αφήνουμε – ή παροτρύνουμε – τα μικρά μας να παραγγείλουν μόνα τους όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους. Πρώτα από όλα γιατί αισθάνονται και εκείνα «μεγάλα»! Παράλληλα, πρόκειται για μια διαδικασία που τα εξαναγκάζει στη λήψη αποφάσεων – και μάλιστα… δύσκολων, όπως όλοι ξέρουμε. Απλώς θυμίστε τους να είναι ευγενικά και να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στους σερβιτόρους.

Προετοιμασίες

Φανταστείτε την καθημερινότητά σας αν αφαιρέσετε τα παρακάλια στο παιδί για να ξυπνήσει, να φάει πρωινό, να πλύνει τα δόντια του και να ντυθεί για το σχολείο. Για να κάνετε αυτό το… όνειρο πραγματικότητα, πάρτε του ένα ξυπνητήρι που να μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα μόνο του και ζητήστε του να επιλέγει τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ.

Απλές επισκευές

Αν το μικρό σας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγα χρόνια ακόμη. Όταν φτάσει στην προεφηβεία, όμως, είναι μια πολύ καλή στιγμή να του μάθετε πώς να αλλάζει λάμπες, να ξεβουλώνει τον νεροχύτη και να αδειάζει σακούλες στην ηλεκτρική σκούπα. Όταν μετακομίσει για πρώτη φορά στο δικό του σπίτι, θα σας ευγνωμονεί.

Πρόσφατα Άρθρα
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να βρει ηρεμία μέσα στα τόσα ερεθίσματα 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά; 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμβουλές για να μειώσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη στα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version