Οι τρόποι διαχείρισης ενός ανήσυχου παιδιού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει τους περισσότερους γονείς σε κάποια φάση, ειδικά όταν εκείνο βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία ή στην εφηβεία.
Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο που δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει, μιας και είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού και μπορεί να εκφραστεί ποικιλοτρόπως, είτε αντιμιλώντας σε γονείς και δασκάλους είτε δείχνοντας την ανυπακοή του.
Για να βοηθήσετε το παιδί να ξεφύγει από αυτήν την αρνητική συμπεριφορά μπορείτε να δοκιμάσετε τους ακόλουθους τρόπους.
Βρείτε την ρίζα του προβλήματος
Παρατηρήστε την συμπεριφορά του παιδιού και αναζητήστε τα αίτια πίσω από την ανυπακοή του. Οι λόγοι ενδεχομένως να είναι πολλοί: Μπορεί να υπάρχει το πρότυπο ενός άλλου σκανταλιάρη φίλου, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν του αρέσει να κάνει ή μπορεί ακόμα και να αισθάνεται σύγχυση. Μόλις βεβαιωθείτε για την αιτία, μπορείτε να λάβετε και τα κατάλληλα μέτρα, προσαρμόζοντας την συμπεριφορά σας αναλόγως.
Βοηθήστε το να συμπεριφερθεί σωστά
Βοηθήστε το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά με το να αποφεύγετε αρχικά ορισμένες περιστάσεις και διαδικασίες, όπου ξέρετε ότι θα αντιδράσει αρνητικά. Αν παραδείγματος χάριν ξέρετε ότι νευριάζει όταν αισθάνεται ότι έχει πάρα πολλά να κάνει, τότε δείξτε του πώς να οργανώνει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να τα διαχωρίζει σε μικρότερες ενότητες και να μην αγχώνεται.
Δώστε του λίγο χώρο
Όπως και εσείς, έτσι και εκείνο έχει κάποιες κακές ημέρες, όπου μπορεί να μην αισθάνεται τόσο καλά και να χρειάζεται χώρο και χρόνο. Μιλήστε του με ήρεμο τόνο αλλά να είστε ξεκάθαροι αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει. Συζητήστε μαζί του, ζητήστε την άποψή του και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί εκτονώνεται και παραμένει εντός ορίων.
Ξεκάθαροι κανόνες
Θέστε απόλυτα ξεκάθαρους κανόνες και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ή πως να συμπεριφερθεί. Ταυτόχρονα να είστε ξεκάθαροι και με τις συνέπειες των πράξεών τους, τι πρόκειται δηλαδή να συμβεί στην περίπτωση που παραβούν τους κανόνες. Αν τελικά το κάνουν, τότε μην λυγίσετε κι εφαρμόστε όλα όσα τους δηλώσατε νωρίτερα, όπως το κλείσιμο του υπολογιστή για την υπόλοιπη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να μην αγνοεί τα αιτήματά σας και πολύ περισσότερο ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες.
Συμβιβασμός
Ο συμβιβασμός σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας επιμένει σε κάτι μικρό, όπως το να φορέσει κοντομάνικο σε μία όχι τόσο καλοκαιρινή ημέρα, αφήστε το να το κάνει παροτρύνοντας το να φορέσει και μία ζακέτα. Έτσι θα έχει την αίσθηση ότι μπορεί να ασκήσει έλεγχο βάσει των επιλογών του αλλά θα σας δίνεται η ευκαιρία να επιμείνετε σε σοβαρότερα θέματα.
Οι απόψεις στο τραπέζι
Συζητήστε μαζί του και ρωτήστε το ανοιχτά την αιτία της αντιδραστικής συμπεριφοράς του, καθώς ενδέχεται να θέλει να υλοποιήσει το αίτημα σας αλλά με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα μπορεί να αντιδρά γιατί θέλει να σας πει την άποψή του, όμως εσείς δεν το ακούτε. Για αυτό όταν του αναθέτετε κάτι, όπως το να κάνει τις εργασίες του, ρωτήστε το πως σκοπεύει να οργανώσει το διάβασμά του. Έτσι θα νιώσει σιγουριά, αφού η άποψή του μετράει και θα είναι περισσότερο θετικό στο να σας ακούσει.