Πειθαρχία χωρίς φωνές

Η πειθαρχία των παιδιών αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση για πολλούς γονείς, οι φωνές όμως δεν είναι το όπλο σας.
3 Δεκεμβρίου 2019 | 06:00

Είναι ιδιαίτερα συχνό, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεται, το παιδί να παραφέρεται και η συμπεριφορά του να μην υπακούει σε όλα όσα το προτρέπετε ή το αποτρέπετε να κάνει. Φυσικά αυτά τα συμβάντα δεν έχουν ώρες και μέρες αλλά ενδέχεται να προκύψουν απρόοπτα, προσθέτοντας στο κεφάλι σας ακόμα ένα πρόβλημα, μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά.

Συνήθως και χωρίς να το θέλετε ενώ προσπαθείτε να το συμβουλεύσετε, καταλήγετε να του φωνάζετε, να τσακώνεστε, να απομακρύνεστε συναισθηματικά, χωρίς να έχετε καταφέρει να επιλύσετε το πρόβλημα. Το αρνητικό κλίμα εντείνεται και το μοναδικό πράγμα που έχετε καταφέρει είναι να ταραχθείτε και εσείς αλλά και το παιδί.

Οι φωνές δεν αποδίδουν

Έχει φτάσει η στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι οι φωνές δεν αποδίδουν αλλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Παράλληλα όσο φωνάζετε η συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σας αυξάνεται, καθώς το παιδί αισθάνεται ότι υστερεί. Αυτό με την σειρά του, το μπερδεύει και το εξαγριώνει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα η λανθασμένη του συμπεριφορά να εξακολουθεί να υφίσταται και αυτήν την φορά ως μορφή αντίδρασης.

«Σταμάτα»

Αντί να του φωνάξετε δοκιμάστε, διατηρώντας την ψυχραιμία σας, να του πείτε με αυστηρό αλλά ήπιο τόνο «σταμάτα» ενώ το κοιτάτε στα μάτια και έχετε την προσοχή του. Αν στην συνέχεια δεν σταματήσει, δοκιμάστε να το κρατήσετε και διατηρώντας την οπτική επαφή μαζί του, επαναλάβετε την εντολή σας και αφήστε το. Αν δείτε ότι προσπαθεί να το ξανακάνει, λειτουργήστε πάλι με τον ίδιο τρόπο, καθώς όσο πιο σταθερή είναι η συμπεριφορά σας απέναντί του όταν παραφέρεται, τόσο ευκολότερο θα είναι για εκείνο να αντιληφθεί ότι αυτό που κάνει είναι λάθος και ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Εισπνοή, εκπνοή

Είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν του έχετε ζητήσει να μαζέψει τα παιχνίδια του για πολλοστή φορά μέσα στην ημέρα. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να πάρετε ανάσες. Συγκεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας για μερικά λεπτά, μέχρι η ψυχραιμία σας να επανέλθει. Μόλις σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε το παιδί ψύχραιμα, ζητήστε του με αυστηρό αλλά ήπιο τόνο να υπακούσει στις υποδείξεις σας. Με αυτόν τον τρόπο, του δίνεται να καταλάβει ότι δεν επηρεάζεστε από τις υπεκφυγές του και ότι θα συνεχίσετε στον ίδιο ρυθμό μέχρι να το κάνει.

Εστιάστε στην κακή συμπεριφορά

Είναι πολύ λογικό, η πρώτη σας αντίδραση όταν παραφέρεται να είναι οι φωνές. Παρόλ’αυτά θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να εστιάσετε στην κακή συμπεριφορά. Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του και να το ρωτήσετε ανοιχτά τον λόγο που δεν σας υπακούει. Στο μεταξύ, παρατηρήστε, αν είναι δυνατόν, πότε το παιδί σας έχει την τάση να παραφέρεται, καθώς έτσι θα έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τα μοτίβα συμπεριφοράς του αλλά και για την αιτία πίσω από το πρόβλημα.

Βάλτε κανόνες

Βάλτε κανόνες και ακολουθήστε τους κατά γράμμα, καθώς αν δεν το κάνετε και μείνετε μόνο στις φωνές, τότε θα δοκιμάσουν ξανά τα όρια σας, παρακούοντας σας. Δοκιμάστε όταν παραφερθούν, να δηλώσετε επί τόπου τις συνέπειες της πράξης τους. Αν προχωρήσουν παρόλ’αυτά, τότε επιβάλλεται αυτό που ορίζουν οι κανόνες, time out ή το κλείσιμο της τηλεόρασης παραδείγματος χάριν. Μην λυγίσετε αν το παιδί σας κλάψει ή φωνάξει αλλά ακολουθήστε τον κανόνα, ώστε να καταλάβει ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε φορά που δεν θα συμπεριφέρεται όμορφα.

Επιβραβεύστε ακόμα και τις μικρές νίκες

Μην περιμένετε το παιδί σας να συνετιστεί αμέσως αλλά αν καταλάβετε ότι πράγματι προσπαθεί, επιβραβεύστε το για την νίκη του, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθεί κάθε φορά να αντισταθεί στην σκανταλιά, μιας και θέλει την αποδοχή και την επιβράβευσή σας. Όσο θα απομακρύνεται από την άσχημη συμπεριφορά, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να το επιβραβεύετε και έτσι ο δεσμός ανάμεσά σας θα ισχυροποιείται. Η κακή συμπεριφορά θα ξεθωριάσει, δίχως να ψυχρανθούν οι σχέσεις σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version