Πώς θα σταματήσετε το παιδί σας να χτυπάει;

Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους, ξεκινούν να κουνούν τις γροθιές τους όταν θυμώνουν ή όταν τα δυσκολεύει κάτι. Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτήν την συμπεριφορά;
6 Δεκεμβρίου 2019 | 06:00

Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους, ξεκινούν να κουνούν τις γροθιές τους όταν θυμώνουν ή όταν τα δυσκολεύει κάτι. Πώς μπορείτε όμως να διαχειριστείτε κατάλληλα αυτήν την συμπεριφορά ώστε να μην χτυπάει άλλα παιδιά μεγαλώνοντας;

Οι γροθιές των παιδιών σε νηπιακή ηλικία είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν και να εξωτερικεύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, ειδικά την περίοδο όπου δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν. Διοχετεύουν έτσι όλη την πίεση ή την απογοήτευση που μπορεί να αισθάνονται, μιας και η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη από προκλήσεις, αφού η εκμάθηση νέων δεδομένων, δεν είναι πάντα μία εύκολη διαδικασία. Στο μεταξύ, τα νήπια δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι τα χτυπήματα μπορεί να βλάψουν τους άλλους, μιας και η αίσθηση της συμπόνιας δεν διαμορφώνεται πλήρως μέχρι τα τρία του έτη.

Πρόληψη, η καλύτερη λύση

Προκειμένου το παιδί να μην υιοθετήσει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά, καλό θα ήταν να το παρατηρείτε ώστε να εντοπίσετε ποια είναι τα πιθανά αίτια, που μπορεί να προκαλέσουν τον εκνευρισμό του. Δείτε αν έχει την τάση να χτυπάει όταν είναι κουρασμένο ή όταν πεινάει και οργανωθείτε κατάλληλα για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά, με το να το βάζετε νωρίς για ύπνο ή ετοιμάζοντάς του σνακ για όλη την ημέρα. Αν παρόλ’αυτά αποπειραθεί να χτυπήσει είναι σημαντικό να μην αντιδράσετε υπερβολικά, μιας και η δική σας επιθετικότητα υποδηλώνει ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίλυση μιας κατάστασης.

Πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν

Η συνέπεια και η σταθερότητα στις αντιδράσεις είναι η βάση για τα ακόλουθα πέντε βήματα, καθώς ο θυμός σας σε ένα περιστατικό και η σχετική χαλαρότητα σε ένα άλλο, προκαλούν σύγχυση και δεν βοηθούν το παιδί να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να χτυπάει, ούτε τον εαυτό του αλλά ούτε και τους γύρω του.

1.Παραμείνετε ψύχραιμοι, καθώς έτσι του δείχνετε πως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης είναι η ηρεμία και όχι η οργή ή ο θυμός.2.Αν χτυπήσει εσάς ή κάποιο άλλο παιδάκι μιλήστε του και εξηγήστε του πόσο πονάει και γίνετε περιγραφικοί ώστε να κατανοήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα του λέτε. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί ότι οι πράξεις του έχουν και συνέπειες ενώ του διδάσκετε ταυτόχρονα συμπόνια.
3.Δώστε του να καταλάβει ότι το χτύπημα δεν επιτρέπεται αλλά αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Έτσι μπορεί να μάθει ότι το χτύπημα είναι κακό, αλλά και άλλους τρόπους που μπορεί να εκφράζει όλα όσα νιώθει. Επικυρώνοντας τα αρνητικά του συναισθήματα, το γεμίζετε με αυτοπεποίθηση ενώ νιώθει ότι μπορεί να στηριχθεί σε εσάς για να το βοηθήσετε.
4. Καθοδηγήστε στο διαδικασία και μάθετέ το να απολογείται, αφού έχει πληγώσει κάποιον. Δείξτε του ότι μπορεί να εκφραστεί με λέξεις, αποδεικνύοντάς του έμπρακτα ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί. Ενισχύστε αυτήν την θετική συμπεριφορά, επιβραβεύοντάς το αφού σας εξηγήσει πως νιώθει, με μερικές απλές και ευγενικές λέξεις όπως «κάναμε ωραία συζήτηση, μπράβο».
5.Ενισχύστε την συζήτηση και την θετική του συμπεριφορά σε κάθε ευκαιρία, μιας και η επανάληψη συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση υγιών αντιδράσεων. Όταν το δείτε να δυσκολεύεται, βοηθήστε το να διαχειριστεί αυτά που νιώθει ρωτώντας το πώς αισθάνεται, με αποτέλεσμα κάθε φορά να είναι πιο εύκολο να ανοιχθεί, παρά να χτυπήσει.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version