Αρνηθείτε κάτι στο παιδί σας δίχως να πείτε «όχι»

Η άρνηση για πολλούς γονείς είναι μία δύσκολη διαδικασία, αφού αφενός δεν θέλουν να κακομάθουν το παιδί τους αλλά αφετέρου δεν θέλουν και να του λείψει το παραμικρό.
10 Δεκεμβρίου 2019 | 06:00

Η άρνηση για πολλούς γονείς είναι μία δύσκολη διαδικασία, αφού αφενός δεν θέλουν να κακομάθουν το παιδί τους αλλά αφετέρου δεν θέλουν και να του λείψει το παραμικρό.

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να αρνηθείτε ή να αποτρέψετε το παιδί σας από το να κάνει κάτι από το «όχι» ή την διαρκή λεκτική άρνηση. Εκτός από την ψυχική εξάντληση που υποβάλλεστε και εσείς αλλά και το μικρό σας, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι τα συχνά «όχι» ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας, που θα φυτέψει τον σπόρο μιας μελλοντικής επανάστασης που μοιραία θα σας απομακρύνει.

Εναλλακτικές επιλογές

Η δύναμη των εναλλακτικών επιλογών είναι ο σύμμαχός σας, καθώς μπορείτε να του αρνηθείτε κάτι, όπως ένα παγωτό, προσφέροντας μια εναλλακτική πιο υγιεινή επιλογή, όπως το παγωμένο γιαούρτι. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δεν νιώθει ότι στερείται κάτι λόγω του ελέγχου σας ενώ παράλληλα μπορείτε να το φροντίσετε δίχως αχρείαστους τσακωμούς.

Δείξτε του τον τρόπο

Αν παρατηρήσετε ότι έχει την τάση να πειράζει τα παιχνίδια που φτιάχνουν τα αδέλφια του, μην σπεύσετε να το μαλώσετε και να το απομακρύνετε. Αντίθετα καθίστε δίπλα του και εξηγήστε του ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να παίζει μαζί τους. Αυτή η συμπεριφορά, ενδέχεται να αποτελεί σημάδι ζήλιας αλλά όχι πάντα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι ζηλεύει ή απλά να θέλει να δει τι θα συμβεί αν τα πειράξει. Μιλώντας του και δείχνοντας του τον σωστό τρόπο θα νιώσει ότι το υπολογίζετε και ότι ανήκει στην ομάδα. Έτσι θα έρθετε πιο κοντά χωρίς να χρειάζεται να λέτε συνέχεια όχι.

Χρησιμοποιούμε τα λόγια μας

Αν δείτε ότι το παιδάκι σας πάει να χτυπήσει κάποιον ή τον εαυτό του, μπορείτε να το σταματήσετε λέγοντάς του ότι χρησιμοποιούμε τα λόγια μας και όχι τα χέρια μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν οξύνετε την ένταση, που ενδεχομένως αισθάνεται ενώ το βοηθάτε να σταματήσει την άσχημη συμπεριφορά με τον καταλληλότερο τρόπο, μιας και τα παιδιά, ειδικά της νηπιακής ηλικίας, δεν μπορούν να αντιληφθούν το χτύπημα ή τον πόνο που προκαλεί.

Δεν σε καταλαβαίνω όταν φωνάζεις

Τα νήπια πολλές φορές θυμώνουν και φωνάζουν όταν θέλουν κάτι, που αρνείστε να τους δώσετε. Δοκιμάστε να ρίξετε τους τόνους, ζητώντας του ενώ το κοιτάτε στα μάτια, να μιλήσει πιο σιγά, μιας και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας ζητά. Διατηρήστε χαμηλούς τόνους όσο και αν φωνάζει, διότι στο τέλος θα υποχωρήσει και θα σταματήσει, προκειμένου να σας πει τι είναι αυτό που το απασχολεί. Αντί να του ζητήσετε να μην φωνάζει, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί τα λόγια του για να εκφράζει τις επιθυμίες του.

Ανταλλαγές

Αν το παιδάκι έχει πάρει ένα αντικείμενο ή παιχνίδι που δεν του ανήκει, δοκιμάστε να το ανταλλάξετε με κάτι άλλο. Αυτή η στρατηγική είναι η καλύτερη όταν θέλετε να σας δώσει κάτι γρήγορα, δίχως εντάσεις και προστριβές. Παράλληλα λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός, μιας και σκέφτεται αυτό που θα του δώσετε, αμελώντας για το αντικείμενο που κρατά στα χέρια του. Δεν του το αρνείστε αλλά μπορείτε και να του το πάρετε, αφήνοντας το ευχαριστημένο ενώ εσείς διατηρείτε τον έλεγχο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version