Πώς θα σώσετε τον γάμο σας από τη φθορά μετά το παιδί

Μπορεί να γίνατε γονείς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείτε τον γάμο σας
10 Δεκεμβρίου 2019 | 06:00

Όσοι αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί προκειμένου να σώσουν τη σχέση τους, είναι βέβαιο πως βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Τα παιδιά πράγματι μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία ενός ζευγαριού (αλλά όχι κάθε ζευγαριού) με τον πιο όμορφο και ουσιαστικό τρόπο. Ωστόσο, η ευθύνη, ο χρόνος και τα έξοδα που έρχονται μαζί τους, ασκούν τεράστια πίεση στους νέους γονείς. Ένα από τα πρώτα «θύματα» της νέας πραγματικότητας, είναι συνήθως η ερωτική και συντροφική σχέση τους.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε την φλόγα ζωντανή μετά τη γέννηση των μικρών μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτο. Τουλάχιστον, αν καταβάλλουμε ορισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς θα κρατήσω τον γάμο μου ζωντανό μετά το παιδί;

Πείτε και τίποτα άλλο

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει (ή θέλετε) να συζητήσετε σε σχέση με τα παιδιά, είτε πρόκειται για πρακτικά ζητήματα είτε για τις ελπίδες και τις αγωνίες σας. Όμως δεν έχετε να πείτε μόνο αυτά. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, για τα όσα συνέβησαν σήμερα στη δουλειά, για το πόσο σας έχει λείψει ένα ραντεβού. Και κυρίως ακούστε τον ή την σύντροφό σας. Ταυτόχρονα, θυμηθείτε όλες εκείνες τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κάνατε πριν αποκτήσετε το πρώτο σας παιδί. Πότε μιλήσατε τελευταία φορά για πολιτική, για κινηματογράφο, για ένα ωραίο βιβλίο;

Βρείτε (ποιοτικό) χρόνο

Εντάξει, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να βγείτε με τη συχνότητα που το κάνατε κάποτε, αν και αξίζει να προσπαθήσετε να το κάνετε πιο συχνά. Αντ’ αυτού μπορείτε να οργανώσετε μίνι ραντεβού στον… καναπέ ή την τραπεζαρία του σπιτιού σας. Αναζητήστε ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο ακόμη και στις χαραμάδες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, βάλτε το μωρό στο καρότσι, δέστε τον σκύλο με το λουρί του και βγείτε για περπάτημα στη γειτονιά ή σε κάποιο κοντινό πάρκο. Φροντίστε κατά τη διάρκεια των στιγμών που ξεκλέβετε να αναφέρεστε όσο το δυνατόν λιγότερο στα παιδιά και τις ανάγκες τους.

Θυμηθείτε τον εαυτό σας

Η ταυτότητα της μαμάς ή του μπαμπά είναι ικανή να «σβήσει» σχεδόν κάθε άλλη πτυχή του χαρακτήρα μας. Ωστόσο, αν και πρόκειται για κάτι που συμβαίνει φυσικά, δεν είναι και πολύ υγιές να ξεχνάμε τους προσωπικούς μας στόχους, επιδιώξεις και ενδιαφέροντα. Και δεν είναι μόνο η σχέση μας που πλήττεται από αυτό. Δεν αποκλείεται να το «πληρώσουν» τα ίδια τα παιδιά μας, επί των οποίων καταλήγουμε να στηρίζουμε την ευτυχία μας, ασκώντας τους άθελά μας τεράστια πίεση. Άλλωστε, εκείνα μια μέρα θα μεγαλώσουν και θα ανεξαρτητοποιηθούν. Και τότε θα πρέπει να έχουμε μια προσωπική ζωή στην οποία θα μπορούμε να επιστρέψουμε, αν θέλουμε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς».

Διεκδικήστε ο ένας τον άλλο

Αφιερώστε λίγη σκέψη σε όλα εκείνα τα πράγματα που απολαμβάνετε στη σχέση σας. Στείλτε ένα μήνυμα όσο είστε στο γραφείο και πείτε στον ή στη σύζυγό σας ότι σας έλειψε ή ότι έδειχνε πολύ σέξι όταν σηκωθήκατε το πρωί. Τέτοιου είδους κινήσεις θα σας θυμίσουν ότι εκτός από γονείς εξακολουθείτε να είστε και σεξουαλικά όντα.

Αγγιχτείτε

Είστε κουρασμένοι. Πολύ κουρασμένοι. Επίσης, είστε και πολύ αγχωμένοι. Αυτός ο συνδυασμός σίγουρα δεν προωθεί την ερωτική σας διάθεση. Ωστόσο, το σεξ πρέπει να παραμείνει στο κάδρο για να εξασφαλίσετε την υγεία της σχέσης σας. Το πιθανότερο είναι πως το στοιχείο του αυθορμητισμού δεν μπορεί πλέον να κυριαρχεί, όμως και ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει πολύ σέξι αν δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Εκτός των σεξουαλικών επαφών, μην παραμελείτε τις αγκαλιές και τα χάδια. Εξήντα δευτερόλεπτα σωματικής επαφής είναι αρκετά για να ρίξουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό σας και να αυξήσουν την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα και την ανάπτυξη οικειότητας.

Δείξτε την εκτίμησή σας

Αντί να εστιάζετε στα παράπονα, προσπαθήστε να θυμάστε τα θετικά. Πείτε στον ή στην σύντροφό σας πόσο καλή μαμά ή μπαμπάς είναι, πόσο εκτιμάτε τα όσα κάνει για το μικρό σας, αλλά και πόσο τρυφερός ή τρυφερή είναι απέναντί σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Σχέση: Τα 2 πιο σημαντικά εργαλεία για να την βελτιώσετε 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί πρέπει να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας; 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δοκιμάζονται και οι άνδρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κερδίζεις πολλά τώρα που έγινες γιαγιά 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μαραθώνιος: Η σημασία της τακτικής άσκησης για τους γονείς 10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σεξ: Για να μην το ξεχάσετε όταν έρθει το παιδί 9 Νοεμβρίου 2024, 08:00
«Sharenting»: Τι κινδύνους ενέχει το trend για τα παιδιά 6 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το διαζύγιο αποκαλύπτει τους πραγματικούς σου φίλους 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Η καλή ανατροφή των παιδιών συνοψίζεται σε μόλις 4 πράγματα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
2 σημάδια ότι είστε συναισθηματικά ευφυής γονέας 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ψυχική υγεία: Τι χρειάζονται πραγματικά οι γονείς; 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Διαζύγιο: 4 προγνωστικοί παράγοντες, σύμφωνα με έρευνες 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version