Ο γάμος σας σίγουρα δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την έλευση του πρώτου σας παιδιού. Μαζί με την ευτυχία ήρθαν και οι ευθύνες, τα άυπνα βράδια και το άγχος. Τον πρώτο καιρό, όλα τα ζευγάρια βιώνουν πρωτόγνωρες εντάσεις. Στη συνέχεια, όσο οι ανάγκες του μωρού γίνονται πιο διαχειρίσιμες και εσείς συνηθίζετε στη νέα κατάσταση, δεν αποκλείεται να δείτε τον γάμο σας να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Το αν θα εξελιχθείτε σε μια ευτυχισμένη οικογένεια ή τα προβλήματα θα φανούν αξεπέραστα είναι στο χέρι σας και εξαρτάται από την προσπάθεια που είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνηθισμένα προβλήματα μετά το παιδί – και οι λύσεις τους
Μιλάτε μόνο σε προστακτική
«Φέρε το μπιμπερό!», «Είναι σειρά σου να αλλάξεις την πάνα!», «Μην το κρατάς έτσι, θα σου πέσει!». Σας θυμίζουν κάτι αυτοί οι διάλογοι;
Η λύση: Μετά τους πρώτους 1 – 2 μήνες, όταν θα αρχίσετε σιγά – σιγά να βρίσκετε τους ρυθμούς σας, βάλτε σε προτεραιότητα τον ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας. Δεν χρειάζεται να είναι πολύς. Ένα τέταρτο στο οποίο θα μιλάτε για οτιδήποτε πέρα από το μωρό, αρκεί για να θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνο γονείς, αλλά και ζευγάρι.
Δεν είστε πια αυθόρμητοι
Δυστυχώς, οι εποχές που αποφασίζατε ξαφνικά να βγείτε για ένα ποτό ή ακόμη και να πάτε μια εκδρομή έχουν περάσει – αν όχι ανεπιστρεπτί, τότε σίγουρα για αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό ίσως σας κάνει να νιώθετε ότι “γεράσατε” απότομα ή ότι η σπίθα χάθηκε για πάντα από τη σχέση σας.
Η λύση: Αποδεχτείτε το. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, είναι απλώς μια νέα συνθήκη με τα θετικά και τα αρνητικά της. Αντί να απογοητεύεστε και να παραιτείστε, επενδύστε στο σωστό προγραμματισμό. Το σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, όχι να γίνονται με τους όρους που είχατε συνηθίσει στο παρελθόν.
Έχετε κακή ψυχολογία
Δεν είναι μόνο η επιλόχεια κατάθλιψη. Πολλοί μπαμπάδες κυριεύονται επίσης από αρνητικά συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Η κούραση, το άγχος, οι ορμόνες, η αϋπνία, είναι επαρκείς λόγοι για να πιάνετε τον εαυτό σας να ξεσπά στο σύντροφό σας.
Η λύση: Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια προσωρινή παρενέργεια και ότι και οι δυο σας βιώνετε πρωτόγνωρα επίπεδα πίεσης. Δείξτε κατανόηση ο ένας στον άλλο και μην γίνεστε επιθετικοί χωρίς λόγο. Αν διαπιστώσετε ότι η κακή διάθεση επιμένει, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Δεν κάνετε σεξ
Είναι λίγο δύσκολο να κρατήσετε ζωντανή τη σεξουαλικότητά σας όταν αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι, βρώμικοι και εκνευρισμένοι. Ωστόσο, το σεξ είναι θεμελιώδες για να κρατήσετε τον γάμο σας υγιή.
Η λύση: Πρώτα από όλα, μην βιάζεστε. Μπορεί το σώμα σας να είναι έτοιμο για σεξουαλικές επαφές, όμως η ψυχολογία σας είναι εξίσου σημαντική. Αν πιεστείτε, είναι πιθανό το σεξ με τον σύντροφό σας να αρχίσει να θυμίζει υποχρέωση. Για να θυμηθείτε την ερωτική πλευρά της σχέσης σας, περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο, αγγιχτείτε και μιλήστε για τους εαυτούς σας ανεξάρτητα από το μωρό που κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο.
Νιώθετε αδικημένοι
Είναι πολύ συνηθισμένο η μητέρα να νιώθει ότι όλη η πίεση πέφτει σε εκείνη, ιδιαίτερα αν θηλάζει το μωρό. Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί μπαμπάδες αισθάνονται το ίδιο, καθώς εκείνοι δεν δικαιούνται ημέρες άδειας από τη δουλειά τους. Έτσι, τα νεύρα και η γκρίνια απογειώνονται εκατέρωθεν.
Η λύση: Βρείτε μια στιγμή ηρεμίας και μιλήστε. Φροντίστε να είστε και οι δύο έτοιμοι να ακούσετε τον άλλο. Βγάλτε ένα πρόγραμμα που να φαίνεται δίκαιο, αλλά βεβαιωθείτε πως παραμένετε ευέλικτοι.
Δεν έχετε ποτέ χρόνο για τον εαυτό σας
Πριν γεννηθεί το μωράκι σας δεν ήσασταν μαζί 24/7, έτσι δεν είναι; Το γεγονός ότι γίνατε γονείς δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες ανάγκες σας εξαϋλώθηκαν. Όσο καλύτερα νιώθετε ότι καλύπτονται, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να απολαμβάνετε το χρόνο με την οικογένειά σας.
Η λύση: Μην ντρέπεστε να ζητήσετε λίγο προσωπικό χρόνο. Είτε θέλετε να πάτε στο κομμωτήριο, είτε σας έχει λείψει μια βόλτα με φίλους, το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει το κύριο όπλο για να σώσετε τη σχέση σας.
Διαφωνείτε για την ανατροφή του παιδιού
Να το αφήσετε να κλάψει μέχρι να ξανακοιμηθεί ή να το πάρετε αμέσως στην αγκαλιά σας; Να βάψετε ροζ το δωμάτιό του ή να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα έμφυλα στερεότυπα; Ήδη από τη βρεφική ηλικία του παιδιού έρχεστε αντιμέτωποι με μια σειρά από αποφάσεις και δεν είναι βέβαιο ότι συμφωνείτε σε όλα.
Η λύση: Πρώτα από όλα, αγνοήστε τις λεπτομέρειες. Έχετε αρκετά προβλήματα χωρίς να τσακώνεστε για το παραμικρό. Αν η διαφωνία σας έγκειται σε κάτι πραγματικά σημαντικό, δείτε αν είναι ανάγκη να τηρήσετε κοινή στάση. Σε περίπτωση που όντως χρειάζεται να συμφωνήσετε, προετοιμαστείτε για συμβιβασμούς και θυμηθείτε ότι το κυριότερο που χρειάζεται το μικρούλι σας για να είναι ευτυχισμένο, είναι σταθερότητα, αγάπη και σεβασμός.