Επιστήμονες εντόπισαν ένα συγκεκριμένο κύκλωμα στον εγκέφαλο, που έχει συνδεθεί με την υπερκατανάλωση τροφών αλλά και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο δίκτυο φέρει ορμόνες, που αυξάνουν την όρεξη μας για αυτό και έχουμε την τάση να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα.
Στην έρευνα που διεξήχθη σε ζώα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο δίκτυο, τα ζώα δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των παρορμήσεών τους και προσπάθησαν να φτάσουν τα τρόφιμα, το συντομότερο δυνατό.
Η ορμόνη πίσω από την όρεξη
«Υπάρχει μια ενδότερη φυσιολογία στον εγκέφαλο, που ρυθμίζει την ικανότητά μας να αντισταθούμε στην παρορμητική κατανάλωση τροφής» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Emily Noble, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο UGA. «Σε πειραματικά μοντέλα, μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το κύκλωμα και να λάβουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορική απάντηση» , εξηγεί.
Η ομάδα εξέτασε υποσύνολο εγκεφαλικών κυττάρων, που βρίσκονται στον υποθάλαμο, κέντρο που ρυθμίζει τις βασικότερες σωματικές λειτουργίες, μία εκ των οποίων η παραγωγή μιας ορμόνης, που συμβάλλει στην συγκέντρωση της μελανίνης και ελέγχει το χρώμα του δέρματος. Σύμφωνα όμως, με προηγούμενες μελέτες η ίδια ορμόνη σχετίζεται επίσης και με την όρεξη. Η αύξηση λοιπόν, της εν λόγω ορμόνης στον εγκέφαλο ενδέχεται να αυξήσει και την όρεξη για φαγητό.
Ρυθμίζεται η όρεξη;
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στην δημιουργία ενός χαπιού, που θα ενεργοποιεί το εγκεφαλικό δίκτυο μειώνοντας την όρεξη, ώστε να καταπολεμηθούν η υπερφαγία και επομένως η παχυσαρκία. «Κατανοώντας την λειτουργία αυτού του δικτύου, μας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουμε όλες τις πιθανότητες για την δημιουργία θεραπευτικών ουσιών, που θα απευθύνονται σε άτομα, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή ή απλά δεν μπορούν να πουν όχι στο πρόχειρο φαγητό» υπογραμμίζει η Δρ. Emily Noble.