Έχετε κόψει το κάπνισμα και έχετε περιορίσει στο ελάχιστο τον καφέ και το αλκοόλ. Επομένως έχετε κλείσει τους… λογαριασμούς σας με το σώμα σας, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, όχι. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός σας είναι ένα ευαίσθητο σύστημα με πολύ λεπτές ισορροπίες, οι οποίες μπορούν να διαταραχθούν πιο εύκολα από ό,τι πιστεύετε. Κάποιες καθημερινές συνήθειες που σας φαίνονται ακίνδυνες, αναπόφευκτες ή ακόμη και ευεργετικές είναι ικανές να σας κάνουν μεγάλο κακό. Ορισμένες, μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένες που ενδέχεται να μην συνειδητοποιείτε καν ότι τις έχετε υιοθετήσει.
Γκρίνια
Είναι πολύ σημαντικό να μην κρατάμε αυτά που μας απασχολούν για τον εαυτό μας. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με τη γκρίνια στους φίλους μας – ιδίως δε αν δεν είναι και παραγωγική – δεν αποκλείεται να κάνουμε κακό στην ψυχική μας υγεία αντί να την βελτιώσουμε. Σύμφωνα με έρευνα, όταν συζητάμε με φίλους μας για τα προβλήματά μας, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον οργανισμό μας ανεβαίνουν. Επομένως είναι σημαντικό να κρατάμε το μέτρο.
Κοινωνικά Δίκτυα
Σύμφωνα με έρευνες, η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα μάς δημιουργεί αισθήματα μοναξιάς, τα οποία μάλιστα γίνονται πιο έντονα σε αναλογία με το χρόνο που περνάμε ανανεώνοντας την αρχική μας σελίδα. Επιπλέον, όταν περνάμε όλη μας την ημέρα βλέποντας τις καλύτερες στιγμές από τις ζωές των άλλων, είναι απολύτως λογικό να αισθανόμαστε πως η δική μας υστερεί. Και τα δύο συναισθήματα αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε να πάθουμε κατάθλιψη.
Ξενύχτια
Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα στο γραφείο, όταν φτάνει επιτέλους το Σαββατοκύριακό είναι λογικό να θέλετε να καθυστερήσετε τον ύπνο όσο περισσότερο μπορείτε. Άλλωστε θα τον αναπληρώσετε το πρωί, έτσι δεν είναι; Όχι ακριβώς: Έρευνα του 2016 έδειξε πως όταν αργούμε να κοιμηθούμε – και επομένως να ξυπνήσουμε – καταναλώνουμε περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερα λαχανικά, ενώ ασκούμαστε λιγότερο.
Τηλεόραση
Όχι, δεν θα σας μιλήσουμε για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής – πιστεύουμε ότι τους ξέρετε ήδη πολύ καλά. Ξέρατε όμως πως η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης έχει συνδεθεί με χαμηλότερη ταχύτητα στην επεξεργασία πληροφοριών κατά τη μέση ηλικία; Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι παρακολουθούσαν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόρασης την ημέρα για 25 χρόνια απέδιδαν χειρότερα από τους υπόλοιπους σε τεστ που έλεγχαν τις γνωστικές τους λειτουργίες.
Παράλειψη γευμάτων
Θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας, αλλά δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να δημιουργήσετε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο. Έτσι, αποφασίζετε να κόψετε το μεσημεριανό φαγητό. Εκτός από την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλετε το στομάχι σας, φαίνεται πως δεν θα επιτύχετε ούτε το αδυνάτισμα που επιθυμείτε. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν παραλείπουμε κάποιο γεύμα, έχουμε την τάση να αναπληρώσουμε τις θερμίδες του στο επόμενο, με αποτέλεσμα το βάρος μας να μένει σταθερό – στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον, επηρεάζονται τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και η ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη.