Όσο και αν μας εκνευρίζει ο ήχος του, η αλήθεια είναι ότι ο απορροφητήρας ανήκει στις συσκευές που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Εκτός από τις οσμές, προστατεύει τον χώρο μας και από την κάπνα και τους λεκέδες που θα προκαλούσε στους τοίχους. Ωστόσο, αν και τον χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση – ή έστω κάθε φορά που μαγειρεύουμε – συχνά αποφεύγουμε ή ξεχνάμε να τον καθαρίσουμε. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για δύσκολη διαδικασία. Απλώς πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πώς να την εκτελέσουμε σωστά.
Πώς θα καθαρίσω αποτελεσματικά τον απορροφητήρα;
Εξωτερικά
Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ εύκολα:
- Διαλέξτε το σωστό καθαριστικό με βάση το υλικό κατασκευής του. Οι περισσότεροι απορροφητήρες είναι είτε πλαστικοί, είτε από ανοξείδωτο ατσάλι, είτε από χαλκό. Οι πρώτοι μπορούν να καθαριστούν με απορρυπαντικό για πολλαπλές επιφάνειες ή με σαπουνόνερο, οι δεύτεροι με χλιαρό νερό και σαπούνι, ενώ οι τρίτοι απαιτούν ειδικό καθαριστικό για χάλκινες επιφάνειες.
- Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Ή μάλλον ακολουθήστε τις οδηγίες του καθαριστικού. Κάποια χρειάζεται να μείνουν για λίγο επάνω στην επιφάνεια, προκειμένου να μπορέσουν να διασπάσουν τα λίπη.
- Στεγνώστε το κάλυμμα με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
Εσωτερικά
Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ απλά:
- Ρίξτε μια ματιά στο κάτω μέρος του απορροφητήρα σας. Αν είναι σε κακή κατάσταση, καλό είναι να μαλακώσετε λίγο τη βρωμιά με τη βοήθεια του ατμού. Γεμίστε μια κατσαρόλα κατά ¾ με νερό και αφήστε το να βράσει για μισή ώρα – ή και περισσότερο, αν χρειαστεί. Όταν δείτε ότι η βρωμιά έχει αρχίσει να μαλακώνει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε για λίγο μέχρι το μάτι να κρυώσει, για να μην καείτε όταν καθαρίζετε.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ένα πιο ισχυρό καθαριστικό για λίπη, ψεκάστε το πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια για να ελέγξετε ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποια ανεπιθύμητη χημική αντίδραση με την μπογιά ή το υλικό του απορροφητήρα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του καθαριστικού για να είστε βέβαιη ότι δεν αντενδείκνυται για την επιφάνεια που επιθυμείτε να καθαρίσετε.
- Ψεκάστε, αφήστε το καθαριστικό να δράσει για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία και σκουπίστε το με ένα σφουγγάρι, ένα καθαρό πανί ή με χαρτί κουζίνας.
- Σκουπίστε και πάλι, αυτή τη φορά με μια βρεγμένη πετσέτα. Έτσι θα σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν μείνει ίχνη καθαριστικού, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λεκέδες ή οσμές. Σκουπίστε μια τελευταία φορά, με μια στεγνή πετσέτα για να απομακρύνετε την υγρασία.
Και με το φίλτρο τι κάνουμε;
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά ελάχιστα:
- Ελέγξτε το μια φορά τον μήνα. Αν σας φανεί βρώμικο ή λεκιασμένο, είναι ώρα να το καθαρίσετε ή να το αλλάξετε.
- Αφαιρέστε το. Τα περισσότερα συνδέονται με τον απορροφητήρα με κάποιου είδους κούμπωμα, κάποια όμως μπορεί να χρειάζονται κατσαβίδι.
- Ελέγξτε το υλικό. Αν πρόκειται για φίλτρο από ύφασμα, πρέπει να πεταχτεί και να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο.
- Αν είναι φίλτρο άνθρακα, η επόμενη κίνηση εξαρτάται από τον… προορισμό του καπνού. Αν καταλήγει έξω από το σπίτι, μπορείτε να κρατήσετε το φίλτρο σας. Αν όμως επανακυκλοφορεί φιλτραρισμένος μέσα στην κουζίνα, καλό είναι να αντικαταστήσετε το φίλτρο με ένα καινούργιο.
- Αν πρόκειται για μεταλλικό φίλτρο, γεμίστε τον νεροχύτη σας με καυτό νερό, προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων ή ένα πιο ισχυρό καθαριστικό και αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά με μία ώρα. Κουνήστε το για λίγο μέσα στο νερό, ώστε να απομακρύνετε εύκολα τα λίπη που έχουν αποκολληθεί χάρη στο καυτό νερό. Έπειτα τρίψτε το με την άγρια πλευρά του σφουγγαριού και ξεπλύνετέ το με άφθονο νερό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το επανατοποθετήσετε.