Τα νήπια μπορούν να γίνουν πολύ επίμονα όταν θέλουν να αποκτήσουν κάτι και συνήθως στην προσπάθειά τους επαναλαμβάνουν συμπεριφορές με τις οποίες είχαν «κερδίσει» στο παρελθόν. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι συνδυάζουν κάποια αδύναμα σημεία μας, υπερβάλλοντας και δημιουργώντας από το πουθενά το πιο δραματικό κλίμα. Μπορεί να τους έχετε μεγάλη αδυναμία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά θα πρέπει να τους κάνετε το χατίρι, αφού αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα. Ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας.

Δεν σας ακούν ποτέ

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά σας δεν σας ακούν ή ότι ακόμα χειρότερα σας κοροϊδεύουν ότι τους ζητάτε κάτι και τα προειδοποιείτε για τις συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται συνήθως όταν έχουν πολύ ενέργεια και επειδή ενδεχομένως νιώθουν ότι δεν νοιάζεστε για αυτά που νιώθουν. Το κλειδί για μια καλή επικοινωνία και συνεργασία είναι ο συνδυασμός της αναγνώρισης των συναισθημάτων του και των αυστηρών ορίων. Στην πράξη δοκιμάστε να επαναλάβετε μικρές και συγκεκριμένες προτάσεις που αποδεικνύουν ότι αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του. Αυτό θα το ηρεμήσει και θα μπορέσετε ευκολότερα να συνεννοηθείτε μαζί του.

Νεύρα

Συνήθως όταν τα νήπια, από το πρώτο έως και τα τρία έτη, όταν θυμώνουν, τείνουν να νευριάζουν πολύ, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τις φωνές και τα κλάματα ενώ μπορεί να αρχίσουν να κλωτσούν και να κουνούν επιθετικά τα χέρια τους. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή θέλουν να πληγώσουν κάποιον αλλά πολύ περισσότερο επειδή δεν μπορούν ακόμα να εκφράσουν λεκτικά την ένταση που νιώθουν. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τέτοια περιστατικά, μιας και αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους, δοκιμάστε να επαναλάβετε την εντολή σας δύο φορές και μετά αγνοήστε την επιθετική συμπεριφορά του. Παραμείνετε ψύχραιμοι και μιλήστε του με ήπιο τόνο.

«Όχι» σε όλα

Τα παιδιά ενδέχεται να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το «όχι» ήδη από το πρώτο έτος της ζωής τους και συνήθως αποτελεί μια προσπάθεια απόσπασης του ελέγχου. Καθώς οι επιλογές επηρεασμού είναι ελάχιστες σε αυτήν την ηλικία, το «όχι» αποτελεί το βασικό τους τρόπο για να πάρουν τον έλεγχο. Το κλειδί για την αντιμετώπισή του είναι να περιορίσετε τις επιλογές και να διαμορφώσετε έτσι τις ερωτήσεις σας, ώστε να μην μπορούν να αρνηθούν. Στην περίπτωση που σας ζητά κάτι επίμονα, που δεν θέλετε να παραχωρήσετε, μπορείτε να αρνηθείτε δίχως να πείτε «όχι», προτείνοντας απλώς μια άλλη εναλλακτική.

Γκρίνια

Τα παιδιά ξεκινούν να γκρινιάζουν περίπου στην ηλικία των πέντε ετών και συνήθως στην προσπάθειά τους να πάρουν κάτι που δεν τους δίνουν. Σε αυτήν την ηλικία μπορούν να εκφραστούν πλέον λεκτικά και μπορούν να γίνουν πολύ επίμονα, εκφράζοντας αυτό που θέλουν με διαφορετικούς τρόπους για να καταφέρουν να μας πείσουν. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε την γκρίνια είναι να παραμείνετε αρχικά σταθεροί στην άποψή σας, δίνοντάς του όμως να καταλάβει ότι ακούτε αυτά που σας λέει αλλά και αυτά που αισθάνεται.