Η ένταση και η διαρκής άρνηση κατά την διάρκεια του φαγητού αποτελεί μία από τις πιο ενοχλητικές, αλλά και φυσιολογικές, φάσεις που περνά σχεδόν κάθε νήπιο, αφού πλέον δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα κι έτσι δεν πεινούν το ίδιο με παλαιότερα. Στο μεταξύ, έχουν μάθει την λέξη «όχι» και δοκιμάζουν τα όρια όπως και την επίδραση που έχει στην μαμά ή τον μπαμπά. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορεί να είναι κουρασμένο, μιας και η νηπιακή ηλικία είναι γεμάτη από προκλήσεις – ανακαλύψεις για εκείνο. Με τους παρακάτω τρόπους όμως, θα μπορέσετε να βελτιώσετε αυτά τα περιστατικά κατά πολύ, αποχαιρετώντας την ταλαιπωρία τόσο για εκείνο όσο και για εσάς.
1. Περιορίστε τα σνακ
Τα σνακ, όσο μικρά και αν είναι, πριν το δείπνο μπορεί να το χορταίνουν, σαμποτάροντας την προσπάθειά σας να το πείσετε να φάει το φαγητό του. Για αυτό θα ήταν καλό να μην τρώει κάτι, τουλάχιστον για μία ώρα πριν το φαγητό. Αν παρατηρήσετε ότι το νήπιο σας διαμαρτύρεται έντονα και ότι πεινάει, δοκιμάστε να φάτε μία ώρα νωρίτερα για να αποφύγετε το σνακ και την ενδεχόμενη άρνηση.
2. Φροντίστε να του αρέσει
Δεν είναι ανάγκη να ικανοποιήσετε κάθε επιθυμία του μικρού σας για γλυκά ή θερμιδικά τρόφιμα, πρέπει όμως να υπάρχει κάτι στο τραπέζι σας που να του αρέσει, ακόμα και αν αυτό είναι λίγο ρύζι ή ένα κομμάτι φρούτου. Εάν το παιδί απαιτήσει κάτι εντελώς διαφορετικό πείτε του ότι αυτό είναι το γεύμα που έχετε και θυμίστε του ότι υπάρχει το ρύζι ή το φρούτο που του αρέσει. Μην ανησυχήσετε εάν φάει την μισή μερίδα, γιατί δημιουργείτε ένα ασφαλές για εκείνο περιβάλλον, γεγονός που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και τελικά να φάει.
3. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Ακόμα και αν το παιδί σας αρνείται επίμονα να φάει, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία και να μην επηρεαστείτε συναισθηματικά, καθώς ενδεχομένως να εντείνετε άθελά σας το αρνητικό κλίμα. Εάν επιμένει ότι δεν θέλει να φάει, πείτε του είναι εντάξει, αρκεί να μείνει στο τραπέζι μέχρι να τελειώσετε όλοι το φαγητό σας. Εάν από την άλλη, σας πει ότι τελείωσε το φαγητό του μετά από μια μπουκιά, παραμείνετε ουδέτεροι και βεβαιωθείτε ότι ξέρει πότε και πόσο θα φάει ξανά.
4. Η στρατηγική του βραδινού σνακ
Δοκιμάστε να υιοθετήσετε μία εκ των δύο στρατηγικών για τα βραδινά σνακ. Μπορείτε αν το παιδί σας δεν έχει φάει κανονικά το γεύμα του, να το αφήσετε να κοιμηθεί έτσι και να φάει ξανά κατά την διάρκεια του πρωινού. Αν αυτή η στρατηγική σας φαίνεται κάπως σκληρή, δοκιμάστε να του δώσετε να φάει κάτι απλό που θα το κρατήσει χορτάτο, όπως το φαγητό που απέμεινε, μία κούπα γάλα ή ένα γιαούρτι. Με αυτόν τον τρόπο είστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάει αλλά δεν το επιβραβεύετε για την αρνητική του συμπεριφορά με μια λιχουδιά.
5. Να είστε συνεπείς
Αν θέλετε να σταματήσετε αυτήν την αρνητική συμπεριφορά θα πρέπει να παραμείνετε συνεπείς και σταθεροί στις απόψεις σας, για να μην μεταδώσετε κάποιο λάθος μήνυμα, ενισχύοντας άθελά σας αυτές τις αντιδράσεις. Όσο πιο πολύ επιμένετε στα προαναφερθέντα βήματα, τόσο πιο εύκολα θα διεξάγεται το δείπνο σας, μέχρι που το νήπιο σας θα ζητάει ακόμα και δεύτερο πιάτο.