Μεγαλώνοντας μελλοντικούς αρχηγούς

Αν θέλετε το μικρό σας να εξελιχθεί σε ηγετική φιγούρα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές
11 Ιανουαρίου 2020 | 06:00

Δεν υπάρχει γονιός που να μην επιθυμεί να δει το παιδί του να εξελίσσεται σε έναν δυναμικό, ανεξάρτητο και επιτυχημένο άνθρωπο. Οι ηγετικές ικανότητες που θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας όχι μόνο θα το βοηθήσουν να επιτύχει τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες και να αντιμετωπίσει σωστά τις κακοτοπιές, αλλά θα του επιτρέψουν και να υποστηρίζει υγιώς τη θέση του στα πλαίσια των σχέσεων που θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η διαμόρφωση αυτών των χαρακτηριστικών είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στο χέρι σας, ενώ μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα από ό,τι ίσως πιστεύετε.

Μεγαλώνοντας μελλοντικούς αρχηγούς

Ωθήστε το στον αθλητισμό

Ναι, νους υγιής εν σώματι υγιεί. Εκτός αυτού, όμως, τα περισσότερα αθλήματα μαθαίνουν στα παιδιά μας να λειτουργούν ομαδικά. Και η ομαδικότητα είναι δομικό στοιχείο των ηγετικών χαρακτήρων.

Καλλιεργήστε τη συναισθηματική του νοημοσύνη

Ενσυναίσθηση, κατανόηση, επίλυση προβλημάτων: Αρκετά σημαντικές δεξιότητες για κάποιον που φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο αρχηγού, δεν νομίζετε;

Αποδεχτείτε την αποτυχία

Είναι δεδομένο ότι το μικρό σας δεν θα τα καταφέρνει πάντα και σε όλα τέλεια. Πρώτα από όλα, θυμίστε στον εαυτό σας ότι ίσως τα ταλέντα του παιδιού σας είναι διαφορετικά από εκείνα στα οποία ελπίζατε – και αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό του. Και έπειτα, συνειδητοποιήστε ότι μόνο αν μάθει να διαχειρίζεται ψύχραιμα και υγιώς την αποτυχία και τα λάθη του θα είναι σε θέση να επιτύχει τους (δικούς του) στόχους. Μην γίνεστε υπερβολικά αυστηροί και εστιάστε στην εξεύρεση λύσεων αντί για την κατσάδα.

Λειτουργήστε με σύνεση

Πρόκειται για μια… καλή επιλογή γενικότερα, όμως στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα χρήματά σας. Μέσα από εσάς, το μικρό σας αποκτά μια πρώτη, υποσυνείδητη εικόνα του τρόπου με τον οποίο ξοδεύουμε ή εξοικονομούμε το εισόδημά μας. Η ικανότητα σωστής οικονομικής διαχείρισης (αλλά και η έλλειψή της) θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στο πόσο δυναμικό και ανεξάρτητο θα μπορεί να είναι μεγαλώνοντας.

Κάντε εκδρομές

Οι νέες παραστάσεις θα ενισχύσουν τη φαντασία του και θα το βοηθήσουν να μειώσει το πιθανό στρες. Παράλληλα θα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να κλείσετε εισιτήρια για το Παρίσι – ούτε καν για το Μέτσοβο. Οι συχνές βόλτες στη φύση σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας σας είναι αρκετές.

Διδάξτε του υπομονή

Εύκολο να το λέμε, έτσι δεν είναι; Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το επιτύχετε. Δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, για παράδειγμα, που απαιτούν την επένδυση χρόνου για να φέρουν αποτελέσματα, μπορούν να το βοηθήσουν να γίνει πιο υπομονετικό. Και αν συνδυάσει αυτό το χάρισμα με την επιμονή, τίποτα δεν θα μπορεί να μπει ανάμεσα σε εκείνο και τους στόχους του.

Δώστε έμφαση στη δημιουργικότητα

Η καινοτομία απαιτεί φαντασία, και η φαντασία δεν αναπτύσσεται στο κενό. Γεμίστε το σπίτι σας με πίνακες, δείξτε του το έργο των αγαπημένων σας εικαστικών, παροτρύνετέ το να δημιουργήσει τα δικά του ή απλώς αφήστε το να βαρεθεί.

Διαπραγματευτείτε

Ή μάλλον κάντε το να διαπραγματευτεί. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να αναπτύξει τις δεξιότητές του στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και να νιώσει σιγουριά απέναντι στις ικανότητές του να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα πρέπει να υποχωρείτε κάθε φορά που θα έχει σωστά δομημένα επιχειρήματα, ούτε ότι θα πρέπει να του κάνετε δύσκολο το κάθε τι που σας ζητάει για να το… προπονήσετε. Απλώς εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες όταν προκύπτουν και φροντίστε να του αναγνωρίζετε την… ρητορική του δεινότητα, ακόμη και στις περιπτώσεις που του αρνείστε αυτό που σας ζητά.

Βάλτε το σε πρόγραμμα

Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα κύρια ελαττώματα που μας σταματούν από το να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να την κουβαλά και το παιδί σας. Μάθετέ του να προγραμματίζει τις υποχρεώσεις του σωστά. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα σας… συμπαθεί και πολύ, όμως όταν μεγαλώσει θα σας ευγνωμονεί που του μάθατε να οργανώνει σωστά τον χρόνο του.

Πρόσφατα Άρθρα
Social media: Απλές συμβουλές για να θέσετε όρια 29 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πώς βοηθάμε το παιδί με κοινωνικό άγχος; 28 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ζωγραφική: Γιατί να ενθαρρύνoυμε το παιδί να ασχοληθεί 28 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγχος: Το στρες στις γιορτές είναι μεταδοτικό! 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νήπιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την στοματική του υγιεινή 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Παιδί: Ό,τι μπορεί να σας δυσκολέψει ανάλογα την ηλικία 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version