Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται πληγωμένοι όταν το παιδάκι τους αρνείται τις αγκαλιές τους – ακόμη και αν πλέον έχει μουστάκι και αποπειράθηκαν να το σηκώσουν στον αέρα μπροστά στους συμμαθητές τους. Κάποιοι, όμως, έχουν ένα δίκιο παραπάνω, καθώς οι διαμαρτυρίες δεν προέρχονται από έναν έφηβο, αλλά από ένα τρίχρονο παιδάκι. Δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει τα χάδια σας; Μήπως η άρνησή του είναι ένδειξη κάποιου βαθύτερου προβλήματος; Και, εντέλει, τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;
Γιατί μισεί τις αγκαλιές σας
Μια πολύ συνηθισμένη αιτία που κάνει ένα νήπιο… αλλεργικό στις αγκαλιές, είναι η υπερκινητικότητα. Το παιδί σας απλώς δεν μπορεί να αντέξει τον «εγκλεισμό», ο οποίος δεν του επιτρέπει να τρέξει, να χοροπηδήσει, να χορέψει ή να… αδειάσει όλα του τα παιχνίδια στο κέντρο του δωματίου. Αν πρόκειται για κάτι που προέκυψε πρόσφατα, πιθανότατα πρόκειται για τον τρόπο του να σας δείξει ότι μεγάλωσε, επιθυμεί ανεξαρτησία και έχει τον πρώτο λόγο επάνω στο σώμα του.
Πότε είναι ανησυχητικό
Αν εκτός από τις αγκαλιές το μικρό σας αποφεύγει και κάθε άλλη συναισθηματική έκφραση ή αν αυτή η αντιπάθεια προέκυψε πρόσφατα και ξαφνικά, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας για να αποκλείσετε οποιοδήποτε πιο δυσάρεστο σενάριο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Βρείτε τι του αρέσει
Είναι πολύ πιθανό το ίδιο πιτσιρίκι που στραβώνει τη… μουσούδα του όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια αγκαλιά, να απολαμβάνει ένα απαλό χάδι, ένα φιλί, το γαργαλητό ή το τρίψιμο του κεφαλιού του. Δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους να εκφράσετε την αγάπη σας, κάποια στιγμή θα βρείτε κάποιον που το βρίσκει σύμφωνο.
Διαλέξτε τη σωστή στιγμή
Μήπως το πρόβλημα είναι το… timing; Αποφύγετε τα πολλά – πολλά τις ώρες που έχετε παρατηρήσει ότι το ενοχλούν (για παράδειγμα την ώρα που παίζει) και επιλέξτε στιγμές που είναι πιο χαλαρό για να το σφίξετε στην αγκαλιά σας. Μια καλή επιλογή ίσως είναι η ώρα που του διαβάζετε για να κοιμηθεί.
Μην το πιέζετε
Μόλις το δείτε να δυσανασχετεί απέναντι στα χάδια σας, αφήστε το ήσυχο. Συμβουλεύστε τους γονείς, τους φίλους και τους λοιπούς συγγενείς σας να κάνουν το ίδιο. Από τη μία πλευρά είναι σημαντικό να του αναγνωρίζετε το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Ένα παιδί που ξέρει ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί ένα χάδι που δεν του αρέσει, είναι πιο ασφαλές από εκείνο που πιστεύει πως πρέπει να υπομείνει τις επιθυμίες των «μεγάλων». Ταυτόχρονα, αν ξέρει πως μπορεί να απεμπλακεί από τους εναγκαλισμούς οποιαδήποτε στιγμή το κουράσουν, ενδέχεται να πάψει να τους βρίσκει τόσο δυσάρεστους.
Μην του δημιουργείτε ενοχές
Πολλοί γονείς προσπαθούν να αναγκάσουν τα διστακτικά πιτσιρίκια τους να τους πάρουν αγκαλιά, λέγοντάς τους φράσεις όπως: «Α, μάλλον δεν με αγαπάς». Ωστόσο, το μικρό σας δεν επιλέγει να πιέζεται από τα χάδια σας. Απλώς του συμβαίνει. Το μόνο που καταφέρνετε μέσα από τέτοιες μεθόδους είναι να το κάνετε να ντρέπεται ή ακόμη και να πιστεύει πως κάτι πηγαίνει λάθος με την προσωπικότητά του.
Μην απογοητεύεστε
Η άρνησή του δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά, ούτε είναι απαραίτητο πως θα κρατήσει για πάντα. Φυσικά, όπως προαναφέραμε, δεν πρέπει να το πιέζετε ποτέ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και να προσπαθείτε, με ήπιο τρόπο, να το μεταπείσετε. Ακόμη και αν δεν το «ρίξετε» ποτέ, σταδιακά θα μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια με τα οποία σας εκφράζει την αγάπη του. Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να το κάνει.