Τίποτα δεν μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους της οδήγησης όσο η πρώτη φορά που βάζουμε στο αυτοκίνητο το μωράκι μας. Και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το άγχος μας μπορεί σταδιακά να υποχωρεί, όμως ποτέ δεν εξαφανίζεται εντελώς. Μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το μικρό μας ασφαλές είναι τα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου. Ωστόσο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι κάνουν τη δουλειά τους σωστά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.
9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα παιδικά καθισματάκια
Δεν πρέπει να μετακινούνται πάνω από 3 εκατοστά
Το καθισματάκι πρέπει να είναι σταθερό. Πολύ σταθερό. Αν μπορεί να κινηθεί περισσότερο από τρία εκατοστά, έχετε κάνει κάτι λάθος. Το πρόβλημα μπορεί να έγκειται σε έναν ιμάντα που διπλώθηκε ή πέρασε από λάθος σημείο – ή απλώς δεν τον έχετε σφίξει αρκετά.
Πρέπει να τοποθετούνται ανάποδα
Μέχρι το μικρό σας να ψηλώσει αρκετά, το καθισματάκι του θα πρέπει να είναι στραμμένο ανάποδα. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν να μην το στρέψετε προς τα μπρος για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται – σίγουρα όχι πριν συμπληρώσει τα δύο του χρόνια.
Η ζώνη δεν πρέπει να… τσιμπιέται
Τσιμπήστε τους ιμάντες που περνούν στους ώμους του με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Αν μπορείτε να το κάνετε, αν είναι έστω και ελάχιστα χαλαροί, θέλουν λίγο σφίξιμο ακόμη. Ίσως το μικρό σας προτιμά λίγο περισσότερη ελευθερία κινήσεων, όμως η ασφάλειά του προέχει, δεν νομίζετε;
Το μπουφάν κάνει κακό
Ναι, ξέρουμε ότι κάνει κρύο, όμως τα μεγάλα φουσκωτά μπουφάν μπορούν να γίνουν επικίνδυνα σε συνδυασμό με το καθισματάκι. Είναι προτιμότερο να του το βγάλετε και να το σκεπάσετε από πάνω με μια κουβερτούλα.
Μην αγνοείτε τον πάνω ιμάντα
Ο ιμάντας άνω σημείου πρόσδεσης δεν είναι άχρηστος. Ρόλος του είναι να κρατά σταθερά τα καθισματάκια που κοιτούν προς τα μπρος σε περίπτωση ατυχήματος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς τον παρακάμπτουν. Όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν το 2001 έχουν τρία σημεία πρόσδεσης. Το ένα εξ αυτών προορίζεται για τον συγκεκριμένο ιμάντα.
Δεν παίρνεις πάντα ό,τι πληρώνεις
Τουλάχιστον όχι όσον αφορά την ασφάλεια. Αν το καθιμαστάκι του είναι εγκεκριμένο με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι επικίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα. Τα επιπλέον χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν πιο όμορφο σχεδιασμό και ενδεχομένως μεγαλύτερη άνεση, η ασφάλειά του όμως είναι δεδομένη και στα χαμηλότερα μπάτζετ.
Είναι απαραίτητο για ΠΟΛΥ καιρό
Δεν είναι η ηλικία που κρίνει την αναγκαιότητα του παιδικού καθίσματος, αλλά το μέγεθος του παιδιού. Συγκεκριμένα, πρέπει να φτάσει τα 1,45 μέτρα ύψος μέχρι να μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια καθισμένο στις κανονικές θέσεις του αυτοκινήτου. Για κάποια παιδιά, αυτό μπορεί να μην συμβεί μέχρι και την αρχή της εφηβείας. Και δεν θα τους αρέσει. Όμως και πάλι, η ασφάλειά τους είναι σημαντικότερη.
Τα αξεσουάρ απαγορεύονται
Ιδανικά, μην κρεμάσετε τίποτα επάνω στο κάθισμά του: Ούτε καθρεφτάκια, ούτε παιχνίδια, ούτε την πιπίλα του. Ακόμη και το πιο μικρό αντικείμενο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο στην περίπτωση σύγκρουσης με μεγάλη ταχύτητα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να… διακοσμήσετε, περιοριστείτε αποκλειστικά στα αξεσουάρ που προτείνει ο κατασκευαστής του καθίσματος.
Μην ξεχνιέστε
Σίγουρα έχετε ακούσει για περιπτώσεις μωρών που έχασαν τη ζωή τους επειδή οι γονείς τους τα ξέχασαν κλεισμένα στο αυτοκίνητο κάποια ζεστή μέρα. Και σίγουρα, όταν ακούσατε τις ειδήσεις σκεφτήκατε πως πρόκειται για ανεύθυνους ή πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αμέλεια αλλά για βρεφοκτονία από πρόθεση. Είναι πιο εύκολο να συμβεί από ό,τι νομίζετε: Συνδυάστε έναν γονιό που έχει μήνες να κοιμηθεί σαν άνθρωπος, με ένα καθισματάκι που «κοιτάζει» ανάποδα και ένα μωρό που κοιμάται. Προσθέστε σε αυτό μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή διαδρομή που δημιουργεί στον γονιό την αίσθηση ότι έχει ήδη αφήσει το μωρό του στη γιαγιά ή τον βρεφονηπιακό σταθμό και η συνταγή της τραγωδίας έχει ολοκληρωθεί.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, πλέον υπάρχουν στην αγορά συναγερμοί που σας ειδοποιούν αν βγείτε από το αμάξι με το μωρό να βρίσκεται ακόμη στο καθισματάκι του. Όσο εκτός πραγματικότητας και αν σας ακούγεται το ενδεχόμενο να σας συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως δεν χάνετε κάτι αν προετοιμαστείτε και για αυτό.