Ο απρόσμενος παράγοντας που μας ωθεί στο πρόχειρο φαγητό

Δείτε τι υποστηρίζει πρόσφατη επιστημονική έρευνα
19 Ιανουαρίου 2020 | 06:00

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε αυστηρά χρονικά περιθώρια έχουν την τάση να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη ενώ σήμερα υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτήν την «συνήθεια». Οι ερευνητές του ινδικού Πανεπιστημίου Διοίκησης, ανακάλυψαν σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη ότι οι εθελοντές ήταν πιθανότερο να καταναλώσουν θερμιδικές τροφές όταν βρίσκονταν υπό την πίεση ενός ρολογιού που τους άφηνε χρονικό περιθώριο ενός λεπτού.

Η αίσθηση της εξάντλησης ενός πόρου

Αυτό που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι ψυχολόγοι πίσω από την μελέτη, δεν έκαναν λόγο για «συναισθηματικό φαγητό» αλλά εισήγαγαν έναν νέο όρο, την «αίσθηση της επικείμενης εξάντλησης ενός πόρου», την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται επειδή ο χρόνος τελειώνει και τρώνε στην συνέχεια για να αντισταθμίσουν τον «χαμένο πόρο».

Στo πλαίσιo της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα, με δύο τρόπους χρονομέτρησης, όπου στον πρώτο το ρολόι μετρούσε αντιστρόφως 60 δευτερόλεπτα ενώ στον δεύτερο το ρολόι μετρούσε 60 δεύτερα, ξεκινώντας αυτή την φορά από το μηδέν. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαγράψουν το γράμμα «Ε» από την αλφάβητο και με τους δύο τρόπους χρονομέτρησης και στην συνέχεια ερωτήθηκαν αν θα ήθελαν να αγοράσουν ένα σοκολατένιο κέικ ή μια φρουτοσαλάτα. Οι οκτώ από τους δέκα συμμετέχοντες επέλεξαν το κέικ, με τους ερευνητές να μην επικεντρώνονται στην ποσότητα αλλά στο είδος της τροφής.

Η δύναμη της αφθονίας

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν αν μπορούσαν να μειώσουν την επιθυμία των συμμετεχόντων για θερμιδικές τροφές όταν το ρολόι μετρούσε αντίστροφα. Η πρώτη ομάδα συμμετεχόντων έπρεπε να ολοκληρώσει ένα παζλ αναζήτησης λέξεων ενώ το ρολόι μετρούσε αντίστροφα 60 δεύτερα ενώ η δεύτερη έπρεπε να κάνει το ίδιο με το ρολόι να ξεκινά από το μηδέν. Αφού ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κάθε ομάδας κλήθηκαν να θυμηθούν δύο περιόδους που ένιωθαν ότι είχαν επαρκείς πόρους, όπως αρκετά χρήματα.

Οι υπόλοιποι ερωτήθηκαν για δύο καθημερινά και μη ξεχωριστά γεγονότα στην ζωή τους, όπως το να βγάζουν έξω τα σκουπίδια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έπρεπε να παίξουν με το χρόνο να «τελειώνει» προτίμησαν κατά 7.12 (μέσο όρο) περισσότερα γλυκά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι συμμετέχοντες ακόμα και όταν βρίσκονταν υπό πίεση δεν επέλεγαν γλυκά ή τις θερμιδικές τροφές όταν θυμούνταν στιγμές της ζωής τους, όπου ένιωσαν πλήρεις.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version