Από την ημέρα που οι δύο γίνατε τρεις, το μωρό σας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του σπιτιού σας. Φυσικά, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο – και ως ένα βαθμό, απολύτως υγιές. Ωστόσο, το γεγονός ότι γίνατε γονείς δεν σημαίνει ότι δεν έχετε πλέον ανάγκη από την τρυφερότητα, την προσοχή και τα χάδια του άλλου σας μισού. Και καμία σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει για πάντα αν δεν γίνουν προσπάθειες να καλυφθεί η – πρώτα από όλα σωματική – απόσταση που έρχεται με το μωρό.
Μην ανησυχείτε. Ξέρουμε ότι είστε κουρασμένοι, όπως ξέρουμε και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να μην στρέψετε όλη σας την προσοχή στο νεογέννητο. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε μικρές, καθημερινές κινήσεις που σίγουρα μπορείτε να εφαρμόσετε.
Το κάθε λεπτό μετράει
Εντάξει, δεν μπορείτε να χουζουρέψετε με τις ώρες αγκαλιά στο κρεβάτι, όμως σίγουρα μπορείτε να ξεκλέψετε πέντε λεπτάκια σε καθημερινή βάση. Είτε πρόκειται για έναν πρωινό καφέ, είτε για βραδινό φαγητό αφού το μωρό αποκοιμηθεί, προσπαθήστε να τα περάσετε συζητώντας για οτιδήποτε άλλο εκτός από το βλαστάρι σας. Έτσι, θα θυμηθείτε πώς ήταν η επικοινωνία σας πριν το πρώτο του κλάμα.
Δείξτε τα συναισθήματά σας
Φιληθείτε. Φιληθείτε όταν επιστρέφετε σπίτι, όταν φεύγετε για τη δουλειά, όταν το άλλο σας μισό λέει κάτι έξυπνο, όταν πετυχαίνετε ο ένας τον άλλο στον διάδρομο του σπιτιού. Δείξτε στο ταίρι σας ότι μπορεί οι συνθήκες να μην σας επιτρέπουν να εκφράζετε το πάθος σας όπως παλιότερα, όμως εξακολουθείτε να το αισθάνεστε εξίσου.
Προγραμματίστε το
Το μωράκι σας δεν θα πάθει τίποτα αν μείνει για μερικές ώρες κάθε εβδομάδα με τη γιαγιά ή τη babysitter. Ορίστε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού και φροντίστε να το τηρείτε. Όταν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι, περιμένετε να κοιμηθεί και έπειτα μετατρέψτε το σαλόνι σας σε σινεμά, εστιατόριο ή μπαρ – ό,τι προτιμάτε. Το ότι μείνατε μέσα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε το βράδυ σας σε αγγαρείες.
Δώστε προσοχή ο ένας στον άλλο
Συζητάτε για κάτι ή απλώς φιλιέστε και το μωρό αρχίζει να κλαίει σπαρακτικά. Προφανώς η πρώτη σας αντίδραση είναι να τα παρατήσετε όλα μέχρι να ηρεμήσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Αν δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο, μπορεί να περιμένει μισό λεπτό. Έτσι και εσείς θα θυμηθείτε τις εποχές που κρεμόσασταν ο ένας από τα χείλη του άλλου, και εκείνο θα μάθει από νωρίς να είναι υπομονετικό και να σέβεται τις επιθυμίες των άλλων. Win – win.
Συζητήστε
Όταν κρατάμε πράγματα μέσα μας, η απόσταση με το ταίρι μας μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, υπάρχει περίπτωση να γινόμαστε επιθετικοί χωρίς καν να το καταλάβουμε ή κάποια στιγμή να ξεσπάσουμε αιφνιδιαστικά, με την πιο ασήμαντη αφορμή. Γι’ αυτό όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται ένα ζήτημα, αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά συζητήστε το όσο πιο άμεσα γίνεται.