Έξι συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο βούρτσισμα των δοντιών

Οι συµβουλές που θα σας βοηθήσουν να θωρακίσετε τόσο τη µαργαριταρένια όψη των δοντιών σας όσο και τη γενικότερη υγεία σας
26 Ιανουαρίου 2020 | 19:30

Ένα λαµπερό χαµόγελο µπορεί να σταθεί πολύτιµο όπλο σε κάθε µας προσπάθεια: στις επαγγελµατικές µας επιδιώξεις, στις φιλικές ή ερωτικές µας γνωριµίες, ακόµη και στην αλληλεπίδρασή µας µε αγνώστους στο πλαίσιο καθηµερινών συναλλαγών. Αντιθέτως, η απουσία του όχι µόνο επηρεάζει αρνητικά την εικόνα των άλλων για εµάς, αλλά έχει συνδεθεί µε ένα πλήθος φαινοµενικά ετερόκλητων ασθενειών. Μεταξύ άλλων, η κακή στοµατική υγιεινή φαίνεται ότι συσχετίζεται µε καρδιαγγειακές παθήσεις, µε τη χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και µε επιπλοκές κατά την εγκυµοσύνη και τον τοκετό.

Οι παρακάτω συµβουλές, λοιπόν, θα σας βοηθήσουν να θωρακίσετε τόσο τη µαργαριταρένια όψη των δοντιών σας όσο και τη γενικότερη υγεία σας.

Βάλτε χρόνο, όχι δύναμη

Πολλές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ασκώντας έντονη πίεση με την οδοντόβουρτσα στην επιφάνεια των δοντιών μας απομακρύνουμε καλύτερα τα υπολείμματα των τροφών και παράλληλα γλιτώνουμε χρόνο. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταφέρνουμε είναι να τραυματίσουμε τα ούλα και να επιταχύνουμε τη φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών μας. Αντ’ αυτού, φροντίστε να αφιερώνετε τουλάχιστον δύο λεπτά στο βούρτσισμα των δοντιών σας, χωρίς να βάζετε πολλή δύναμη, αλλά ούτε και να τα «χαϊδεύετε».

Pro tip

Ενας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν ασκείτε περισσότερη δύναμη από όση θα έπρεπε, είναι να ελέγξετε την ταχύτητα με την οποία φθείρονται οι οδοντόβουρτσές σας.

Δώστε έμφαση στην τεχνική

Αν και ενστικτωδώς τείνουμε να χρησιμοποιούμε οριζόντιες κινήσεις για να καθαρίσουμε τα δόντια μας, η μέθοδος αυτή δεν είναι μόνο αναποτελεσματική, αλλά ενδέχεται και να οδηγήσει σε φθορές. Κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και προσέχοντας οι ίνες της να ακουμπούν όχι μόνο την επιφάνεια των δοντιών αλλά και την άκρη των ούλων, βουρτσίστε τα δόντια σας με κυκλικές κινήσεις. Στο τέλος, κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κινήστε την μερικές φορές πάνω-κάτω προκειμένου να καθαρίσετε τα μπροστινά δόντια.

Pro tip

Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τη γλώσσα και τα μάγουλά σας για να απομακρύνετε τα μικρόβια που προκαλούν κακοσμία.

Πετάξτε την παλιά σας οδοντόβουρτσα

Μήπως η οδοντόβουρτσά σας σάς κάνει συντροφιά εδώ και πολύ καιρό; Μήπως έχει αρχίσει να μοιάζει ελαφρώς «αχτένιστη»; Μήπως είναι κάπως σκληρή; Αν συμβαίνει οτιδήποτε από τα παραπάνω, είναι καιρός να προμηθευτείτε καινούργια, επιλέγοντας μία με μαλακές ή μέτριες ίνες, οι οποίες δεν θα σας προξενούν τραυματισμούς. Μετά από 3 ή 4 μήνες χρήσης, οι οδοντόβουρτσά σας έχει πια αρχίσει να συγκεντρώνει μικρόβια, ενώ οι φθαρμένες ίνες της δεν κατορθώνουν να απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα.

Pro tip

Αν έχετε ευαίσθητο αντανακλαστικό εμετού, επιλέξτε μία οδοντόβουρτσα με μικρότερη κεφαλή, ώστε να μη σας ενοχλεί όταν καθαρίζετε τα πίσω δόντια.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή

Ξυπνάμε, ρίχνουμε νερό στο πρόσωπό μας, πλένουμε τα δόντια μας, φτιάχνουμε πρωινό… Είναι αρκετά προφανές ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ροή των γεγονότων. Το βούρτσισμα των δοντιών έχει σαν κύριο στόχο την απομάκρυνση των τροφών από τη στοματική μας κοιλότητα, επομένως θα έπρεπε να συμβαίνει αφού και όχι πριν φάμε. Αν δεν μπορείτε να πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, προσπαθήστε να το κάνετε το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ, αμέσως προτού κοιμηθείτε.

Pro tip

Αφήστε να περάσει μισή ώρα μεταξύ του γεύματος και του βουρτσίσματος των δοντιών σας. Σε αυτό το διάστημα το περιβάλλον του στόματός μας είναι ιδιαίτερα όξινο, με αποτέλεσμα να μπορούν να προκληθούν μόνιμες βλάβες στα δόντια, αν βιαστούμε να τα καθαρίσουμε.

Μην αρκείστε στο σωστό βούρτσισμα

Η οδοντόβουρτσα σε συνδυασμό με τη σωστή τεχνική θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφής από τα περισσότερα σημεία, όχι όμως από όλα. Το οδοντικό νήμα και το μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας για τον σωστό καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, η οποία είναι απροσπέλαστη από τις συμβατικές οδοντόβουρτσες. Προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Pro tip

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Μη σας τρομάζει η παρουσία αίματος

Αν δεν έχετε εντάξει ήδη το οδοντικό νήμα στις καθημερινές σας συνήθειες, είναι εξαιρετικά πιθανό τις πρώτες φορές που θα το χρησιμοποιήσετε να παρατηρήσετε πως τα ούλα σας ματώνουν. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να σας κάνει να σταματήσετε να περνάτε το νήμα από την περιοχή, ούτε να την αποφεύγετε κατά το βούρτσισμα. Αντιθέτως, ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αιμορραγία των ούλων σας είναι να φροντίσετε για την αποκατάσταση τους, μέσω της περιποίησής τους.

Pro tip

Αν τα ούλα σας ματώνουν ακόμη και με απαλό βούρτσισμα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς είναι πιθανό να έχετε ουλίτιδα.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version