Βοηθώντας τα νήπια να εξελίξουν την ομιλία τους

Η νηπιακή ηλικία αποτελεί το στάδιο όπου η ομιλία και ο λόγος του παιδιού αρχίζει να αυξάνεται κι έτσι μπορείτε να ενισχύσετε τις γλωσσικές του δεξιότητες.
4 Φεβρουαρίου 2020 | 06:00

Λίγες είναι οι στιγμές που μπορούν να συγκριθούν με εκείνη που το μικρό σας αρθρώνει την πρώτη του λέξη. Η περίοδος όμως που έπεται μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, μιας και δεν είναι λίγοι οι γονείς που ανησυχούν για την λεκτική ανάπτυξη του μικρού τους. Όταν πρόκειται για την ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών σταδίων, με την πλειοψηφία των παιδιών, ακόμα και των σχετικά σιωπηλών, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. Ενώ πολλά παιδιά γύρω στο πρώτο έτος μπορούν να πουν συγκεκριμένες μόνο λέξεις, ορισμένα ενδέχεται να μην μιλήσουν μέχρι και τον 18ο μήνα.

Πώς θα τα βοηθήσετε

Οι γονείς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών, αφού πλήθος ερευνών έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη δύο κρίσιμων σημείων για την ανάπτυξη της ομιλίας τους: Αφενός ο αριθμός των λέξεων που ακούνε τα παιδιά και αφετέρου η ενθάρρυνση που παίρνουν από τους γονείς. Όσο περισσότερο του μιλάτε και ενθαρρύνετε το παιδί να σας απαντά, τόσο πιο πλούσιο θα γίνει το λεξιλόγιό του. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε:

  • Συζητήστε για τα πάντα: Οτιδήποτε κάνει το παιδί σας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για συζήτηση. Από το ντύσιμο το πρωί μέχρι και το βράδυ που θα το βάλετε για ύπνο, χρησιμοποιώντας τρέχουσες αφηγήσεις, που συνοδεύονται από χειρονομίες, μπορείτε να διευρύνετε το λεξιλόγιό του, αποδίδοντας σε κάθε αντικείμενο την λέξη του.
  • Πείτε το με ένα τραγούδι: Δεδομένου ότι τα παιδιά μπορούν να μιμηθούν κινήσεις πριν ξεκινήσουν να μιλούν, μπορείτε να τραγουδήσετε και να παίξετε ενώ παράλληλα κάνετε κινήσεις με τα χέρια. Τα παιδάκια επίσης θυμούνται τα λόγια πιο εύκολα όταν συνοδεύονται από μουσική.
  • Προσθέστε λέξεις: Όταν το παιδί σας πει αυθόρμητα μια λέξη, όπως μπάλα, προσθέστε μία επιπλέον λέξη, όπως ο προσδιορισμός κόκκινη ή μεγάλη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο το βοηθάτε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του αλλά του μαθαίνετε και συνδυασμούς των λέξεων.
  • Μην προτρέχετε: Επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφράσει την ανάγκη του, χρησιμοποιώντας τα λόγια του, πριν του απαντήσετε. Αν συνήθως διψάει όταν ξυπνά, μην του δώσετε αυτόματα νερό αλλά περιμένετε να σας το ζητήσει.
  • Μην σταματάτε την εξάσκηση: Δώστε στο μικρό σας την ευκαιρία να εξασκήσει τις λεκτικές του δεξιότητες, ειδικά όταν βρίσκεται παρέα με παιδάκια της ηλικίας του. Όταν νήπια βλέπουν άλλα νήπια να μιλούν, ενθαρρύνονται πολύ και έτσι μιλούν και εκείνα περισσότερο.
  • Περιμένετε: Τα νήπια ορισμένες φορές χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις, ώστε να εκφράσουν σωστά αυτό που θέλουν να πουν. Αποφύγετε να ολοκληρώνετε τις φράσεις του όταν βλέπετε ότι δυσκολεύεται. Αντ’αυτού δώστε του χρόνου για να νιώσει άνετα και οικεία.
Πρόσφατα Άρθρα
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Η ηχορύπανση απειλεί τη μάθηση 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Είναι αυτή η πιο δύσκολη ηλικία για τα παιδιά; 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version