Όταν το θύμα του bullying… είστε εσείς

Το σχολικό περιβάλλον καμιά φορά απαιτεί εκτός από το παιδί να προστατέψετε και τον εαυτό σας
7 Φεβρουαρίου 2020 | 06:00

Έχουμε συνδέσει το bullying με την παιδική ηλικία, δυστυχώς όμως δεν σταματά εκεί. Άλλωστε, συχνά είναι τα ίδια άτομα που το εξασκούσαν ως παιδιά που το συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή τους. Φυσικά, οι ενήλικες bullies δεν τραβούν τις κοτσίδες σας, ούτε σας κοροϊδεύουν που δεν έχετε έναν όμορφο γραφικό χαρακτήρα, εκφράζονται όμως με αμέτρητες άλλες τοξικές συμπεριφορές. Τα περιβάλλοντα στα οποία συνυπάρχουμε με ανθρώπους που δεν έχουμε επιλέξει, όπως η δουλειά, είναι εκείνα στα οποία αναγκαζόμαστε συνήθως να αντιμετωπίσουμε τέτοιους ανθρώπους. Και όταν κάνουμε παιδιά, σε αυτά τα περιβάλλοντα συμπεριλαμβάνεται και το σχολείο, ακόμη και αν δεν είμαστε πια εμείς που φοιτούμε σε αυτό.

Πράγματι, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να δεχόμαστε επικριτικά σχόλια ή να στοχοποιούμαστε από άλλους γονείς, και μάλιστα κυρίως από άλλες μαμάδες. Αιτία για αυτό είναι φυσικά ο τρόπος που εκπαιδευόμαστε ως γυναίκες να εκφράζουμε την επιθετικότητά μας και όχι κάποια φυσική γυναικεία τάση προς την κακία. Ανεξάρτητα από την αιτία, ωστόσο, εμείς πρέπει και πάλι να αντιδράσουμε σε αυτό με έναν τρόπο που να μην χαλάσει περαιτέρω τη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα μας βοηθά να οριοθετηθούμε απέναντι στην τοξικότητα. Ίσως διαπιστώσετε ότι τα παρακάτω tips αρκούν για να το επιτύχετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς γονείς

Δεν έχει να κάνει με σας

Επαναλάβετέ το μετά από εμάς: Δεν έχει να κάνει με σας. Το άτομο ή τα άτομα που δεν χάνουν ευκαιρία να υπονοήσουν ότι κάνετε κακή δουλειά με την ανατροφή του παιδιού σας, προφανώς προσπαθούν μέσα από αυτό να καλύψουν κάποιο κενό στη δική τους ζωή. Αυτό δεν τους αθωώνει – όλοι έχουμε προβλήματα. Ωστόσο, ίσως σας βοηθήσει να μην εστιάσετε και πολύ στην αρνητικότητα που εκπέμπουν.

Μην τους ικανοποιήσετε

Προσπαθήστε να μην αντιδράτε έντονα στη συμπεριφορά τους. Ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν, αυτό ακριβώς αναζητούν από την αλληλεπίδρασή τους μαζί σας.

Μιλήστε ευθέως

Το ότι θα διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, δεν σημαίνει και ότι δεν θα ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Σε ήρεμο αλλά σταθερό τόνο, αντιμετωπίστε ευθέως το άτομο που σας δημιουργεί πρόβλημα, αναφέροντας ξεκάθαρα αυτά που σας έχουν ενοχλήσει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναγνωρίσει ότι συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφετε. Προσπαθήστε να παραμείνετε σταθερή στη θέση σας και να μην αμφισβητείτε την αντίληψή σας. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι ενήλικοι bullies διαπιστώνουν ότι δεν έχουν μπροστά τους έναν εύκολο στόχο, σταματούν αυτομάτως την τοξική συμπεριφορά τους.

Επιλέξτε τις μάχες σας

Αν παρά τις προσπάθειές σας οι μικροπρεπείς γονείς συνεχίσουν ακάθεκτοι, είναι σημαντικό να μην αναλωθείτε σε κάθε εκνευριστικό γεγονός που θα προκύπτει – γιατί θα προκύπτουν πολλά. Διαχωρίστε τη θέση σας όταν πρόκειται για πράγματα που έχουν σημασία, αλλά προσπαθήστε να μην επηρεαστείτε και να μην ασχοληθείτε με κάθε μπηχτή για επουσιώδη θέματα.

Μην ελπίζετε σε ένα καλύτερο αύριο

Τουλάχιστον αναφορικά με το πρόσωπο που δημιουργεί το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα ενήλικο άτομο, το οποίο έχει ήδη παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι πιθανότητες να γίνει καλύτερος άνθρωπος είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ακόμη και αν δίνει σημάδια βελτίωσης, κρατήστε μικρό καλάθι.

Μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας

Αν έχετε την ατυχία να αντιμετωπίζετε έναν πιο… διορατικό ενήλικο bully, ενδέχεται να έχει διακρίνει τα σημεία στα οποία είστε πιο ευάλωτη και να σας χτυπά ακριβώς εκεί. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος – ούτε αυτός που τονίζει τις αδυναμίες σας με κάθε ευκαιρία – και το ίδιο φυσικά ισχύει και για εσάς. Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι να είστε τέλεια, αλλά να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Και σίγουρα δεν είναι να πληγώνεστε από την κριτική ανθρώπων που χαίρονται δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα στους υπόλοιπους.

Κάντε καλύτερες παρέες

Ακόμη και αν ανήκετε στους άτυχους που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από ένα τέτοια άτομα στο σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού, αποκλείεται όλοι οι υπόλοιποι γονείς να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εντοπίστε τους πιο συμπαθητικούς και επιδιώξτε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας με εκείνους.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version