Ετοιμάσαμε για εσάς ένα κουίζ που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πόσο καλά ξέρετε να περιποιείστε τα μαλλιά σας και θα σας αποκαλύψει όλους τους τρόπους για να τα φροντίσετε σωστά.

 

Μετά το λούσιμο, σκουπίζουμε τα μαλλιά τρίβοντάς τα με μια πετσέτα

Α. Σωστό

Β. Λάθος

Σωστή απάντηση: Β 

Το τρίψιμο των μαλλιών με μια πετσέτα φθείρει τις τρίχες, ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής και προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό. Επίσης, η τάση για φριζάρισμα εντείνεται, ιδίως όταν τα μαλλιά μας είναι ταλαιπωρημένα από χημικές επεξεργασίες.

Τι κάνουμε: Σκουπίζουμε ταμποναριστά τα μαλλιά με μια πετσέτα, την τυλίγουμε στο κεφάλι για να απορροφήσει όσο καλύτερα γίνεται την υγρασία και στη συνέχεια εφαρμόζουμε έναν ορό ή ένα leave in conditioner ή ένα προϊόν που προστατεύει από τη θερμότητα και στεγνώνουμε με το πιστολάκι.

 

Τι δεν βοηθάει τα λεπτά μαλλιά ώστε να αποκτήσουν όγκο

Α. Να κάνουμε μια κοντή κουπ με μύτες

Β. Να απλώσουμε σπρέι κρατήματος ανασηκώνοντας τις ρίζες

Γ. Να τα λούσουμε πριν τα χτενίσουμε

Σωστή απάντηση: Γ 

Μάλλον το έχουμε διαπιστώσει και εμείς ότι το λούσιμο πριν από το χτένισμα δεν βοηθά τα λεπτά μαλλιά να αποκτήσουν όγκο. Από την άλλη, τα μαλλιά που είναι άλουστα μία μέρα έχουν καλύτερο κράτημα από ό,τι τα φρεσκολουσμένα. Το ίδιο λένε και οι ειδικοί. Επίσης, μια κοντή, φιλαριστή κουπ δίνει την ψευδαίσθηση του όγκου.

Τι κάνουμε: Για να αποκτήσουν όγκο τα λεπτά, άτονα μαλλιά, σκύβουμε το κεφάλι, ψεκάζουμε τις ρίζες με ένα dry shampoo και κάνουμε απαλό μασάζ, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στις ρίζες το προϊόν. Στη συνέχεια, σηκώνουμε το κεφάλι και φορμάρουμε με όποιον τρόπο θέλουμε τις άκρες.

 

Θέλουμε μια όμορφη μακριά, ίσια φράντζα, ωστόσο εκείνη… δεν πειθαρχεί. Τι πρέπει να κάνουμε;

Α. Να την κόψουμε ελάχιστα

Β. Να την αφήσουμε να μακρύνει και άλλο

Γ. Να τη στεγνώνουμε με το πιστολάκι, αντίθετα με τη φορά της

Σωστή απάντηση: Γ

Πολλές φορές τα μαλλιά μας κάνουν… του κεφαλιού τους και δεν πειθαρχούν.

Τι κάνουμε: Η λύση βρίσκεται στο σωστό στέγνωμα. Χωρίζουμε τη φράντζα σε δύο τμήματα. Τυλίγουμε κάθε τούφα σε μια στρογγυλή βούρτσα και στεγνώνουμε κουνώντας την αντίθετα με τη φορά που έχουν οι τρίχες στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Έχουμε ίσια μαλλιά, αλλά είναι φλατ, χωρίς κίνηση και ζωντάνια. Τι κάνουμε;

Α. Μειώνουμε τα προϊόντα styling που δίνουν όγκο

Β. Μετά το λούσιμο, τυλίγουμε τα μαλλιά με ζεστά ρόλεϊ

Γ. Και τα δύο

Σωστή απάντηση: Γ

Πολλά σαμπουάν και conditioner για όγκο περιέχουν σιλικόνες και πολυμερή που «ντύνουν» την τρίχα με ένα φιλμ ώστε να της δώσουν όγκο. Ωστόσο, πολλές φορές αυτοί οι παράγοντες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: προκαλούν λιπαρότητα στις ρίζες και «βαραίνουν» τα μαλλιά.

Τι κάνουμε: Χρησιμοποιούμε απαλά προϊόντα καθαρισμού. Για το styling, τοποθετούμε ζεστά ρόλεϊ, που θα δώσουν κίνηση και ζωντάνια. Το ψαλίδι για μπούκλες είναι επίσης μια καλή λύση, αν και τα ρόλεϊ είναι καλύτερα γιατί ανασηκώνουν τις ρίζες, χαρίζοντας έτσι καλύτερο όγκο που διαρκεί περισσότερο.

 

Πώς καμουφλάρουμε πιο αποτελεσματικά τις άσπρες τρίχες;

Α. Κάνοντας ανταύγειες σε πιο ανοιχτό τόνο από τη βάση

Β. Κάνοντας ανταύγειες πιο σκούρες από τη βάση

Σωστή απάντηση: Α

Οι πιο ανοιχτές ανταύγειες μπερδεύουν πιο εύκολα το μάτι και οι άσπρες τρίχες δεν φαίνονται τόσο έντονα. Αν, ωστόσο, έχουμε αρκετά λευκά, προτιμάμε βαφές σε πιο ανοιχτή απόχρωση προκειμένου να μη φαίνονται αμέσως οι λευκές ρίζες. Αν δεν θέλουμε να τα βάφουμε και προτιμάμε το φυσικό μας χρώμα, μια πολύ καλή ιδέα είναι να κάνουμε μια κοντή μοντέρνα κουπ.

 

Για να πειθαρχήσουμε τα φριζαρισμένα μαλλιά, τα χτενίζουμε

Α. Σωστό

Β. Λάθος

Σωστή απάντηση: Β

Το φριζάρισμα οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας στην τρίχα. Χτενίζοντάς τα, εντείνουμε το φαινόμενο, γιατί δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός. Αν έχουμε σγουρά μαλλιά, καταργούμε διά παντός τη βούρτσα και χτενίζουμε με τα δάχτυλα ή με μια χτένα με αραιά δόντια, προκειμένου οι μπούκλες να διατηρούν το σχήμα τους.

Τι κάνουμε: Πρώτον, οπωσδήποτε καταργούμε τη βούρτσα και, δεύτερον, απλώνουμε κατά μήκος των μαλλιών έναν ορό ή ένα έλαιο ή ένα leave in conditioner και χτενίζουμε με τα δάχτυλα. Προσοχή: Αποφεύγουμε τις ρίζες για να μη χάσουμε τον όγκο στις ρίζες.

 

Τι επανορθώνει την ψαλίδα;

Α. Ένα ειδικό προϊόν

Β. Ένα leave in conditioner

Γ. Η ψαλίδα δεν επανορθώνεται

Σωστή απάντηση: Γ

Από τη στιγμή που η τρίχα σπάει και χωρίζει στα δύο, δεν υπάρχει τρόπος για να τη συγκολλήσουμε. Όμως, υπάρχει τρόπος για να την απομακρύνουμε και να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή της.

Τι κάνουμε: Για να φύγει η ψαλίδα, κόβουμε ελαφρώς τις άκρες των μαλλιών κατά 1-2 εκ. κάθε μήνα. Μετά το λούσιμο, απλώνουμε στις άκρες των μαλλιών ένα ειδικό προϊόν κατά της ψαλίδας και χτενίζουμε προσεκτικά ώστε να μη σπάμε την τρίχα.

 

Αν δεν προλαβαίνουμε να βάψουμε τα μαλλιά μας και έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι άσπρες ρίζες, χρησιμοποιούμε μια καφέ σκιά  για να τις καμουφλάρουμε

Α. Σωστό

Β. Λάθος

Σωστή απάντηση: Β

Μπορεί η σκιά να είναι ένας εφευρετικός τρόπος για να καμουφλάρουμε τις λευκές ρίζες, αλλά υπάρχουν πιο ενδεδειγμένες λύσεις.
Τι κάνουμε: Για να καλύψουμε τις λευκές ρίζες που έχουν αρχίσει να φαίνονται, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό σπρέι με χρωστικές που καλύπτει στην εντέλεια και φεύγει με το λούσιμο.

 

Τα βαμμένα ξανθά μαλλιά μας έχουν αποκτήσει μια πράσινη χροιά. Τι μπορεί να την εξουδετερώσει;

Α. Ο ντοματοχυμός

Β. Η ασπιρίνη διαλυμένη σε νερό

Γ. Και τα δύο

Σωστή απάντηση: Γ

Δυστυχώς τα βαμμένα ξανθά μαλλιά έχουν μερικές φορές την τάση να «πρασινίζουν» εξαιτίας του χαλκού και του χλωρίου που περιέχει το νερό (της βρύσης ή και της πισίνας). Το ξέβγαλμά τους με ασπιρίνη διαλυμένη σε νερό ή με ντοματοχυμό εξουδετερώνει την επίδραση του χαλκού και του χλωρίου και μειώνει την πράσινη χροιά.

Τι κάνουμε: Αν πηγαίνουμε συχνά κολυμβητήριο, τότε κάνουμε το εξής: Για να εμποδίσουμε το φαινόμενο, πριν μπούμε στην πισίνα ξεπλένουμε τα μαλλιά με κρύο νερό για να κλείσουν τα λέπια της τρίχας. Στη συνέχεια, απλώνουμε ένα conditioner και βάζουμε σκουφάκι. Μετά το κολύμπι λούζουμε τα μαλλιά με ένα σαμπουάν που εξουδετερώνει τον χαλκό.