Ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγουν οι έφηβοι;

Υπάρχουν ορισμένες κακές συνήθειες, που οι έφηβοι θα πρέπει να αποφύγουν ή να αποχαιρετίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
10 Φεβρουαρίου 2020 | 06:00

Οι έφηβοι, όπως και οι περισσότεροι ενήλικες, μπορούν να αποκτήσουν πολύ κακές συνήθειες, που θα χρειαστεί χρόνος, αφοσίωση, ενέργεια και πολύ σκληρή δουλειά για να τις αφήσουν πίσω τους. Εάν παρατηρείτε ότι το παιδί σας έχει υιοθετήσει κάποια από τις ακόλουθες συνήθειες, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει όσο το δυνατόν συντομότερα για το δικό του καλό.

Κακή διατροφή

Εάν το παιδί σας προτιμά τις τηγανιτές πατάτες από τα φρούτα, δεν είναι το μόνο. Στην πραγματικότητα λίγοι είναι οι άνθρωποι που δεν αγαπούν το φαγητό «απ’εξώ» αλλά είναι σημαντικό να τρώει και σπιτικά γεύματα, με όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά. Ενθαρρύνετε την επιλογή περισσότερων υγιεινών γευμάτων, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του, γεμίζοντας το ενέργεια.

Αποποίηση των ευθυνών

Το παιδί φθάνοντας την εφηβική ηλικία, θα πρέπει να ξεκινήσει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του όπως και τις συνέπειες που έπονται. Εάν τείνει να κατηγορεί τους άλλους για όλα όσα μπορεί να πηγαίνουν στραβά, θα ήταν καλό να το ενθαρρύνετε να αφιερώσει λίγο χρόνο για να αναλογιστεί τις δικές του ενέργειες και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Ένας τρόπος για να ξεκινήσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του είναι του υπενθυμίζετε φωναχτά τι πρόκειται να συμβεί αν δεν μαζέψει το δωμάτιό του, αν δεν διαβάσει ή εάν γυρίσει πιο αργά από την ώρα που συμφωνήσατε.

Ασταμάτητη γκρίνια

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας δεν βλέπει τα πράγματα θετικά, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να το βοηθήσετε να πραγματοποιήσει μια προσαρμογή στάσης γιατί διαφορετικά τα εφηβικά χρόνια θα είναι πιο δύσκολα. Προσπαθήστε να επισημαίνετε το θετικά στοιχεία σε οποιαδήποτε κατάσταση και δώστε του να καταλάβει ότι εκείνο επιλέγει τον τρόπο που θα αντιδράσει σε κάθε συμβάν. Έχετε κατά νου, να είστε και εσείς οι ίδιοι θετικοί, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από τις πράξεις που βλέπουν και όχι από τα λόγια που ακούν.

Δεν κοιμάται νωρίς

Είναι σημαντικό να κοιμάται σχετικά νωρίς το βράδυ, ώστε να ξεκουράζεται και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την επόμενη ημέρα. Ορίστε ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, όπου μετά από μια ορισμένη ώρα η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών θα σταματά, προκειμένου να χαλαρώνει και να μην αποσπάται από το φως των οθονών, που μπορεί να το κρατά άγρυπνο.

Ψέματα

Είναι δύσκολη η στιγμή που ένας γονιός αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του λέει ψέματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ειδικά οι έφηβοι ενδέχεται να αποκρύψουν την αλήθεια επειδή έχουν κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε, δεν θέλουν να σας αναστατώσουν ή να σας στεναχωρήσουν ή απλά επειδή δοκιμάζουν τα όρια τους. Κρίνεται απαραίτητο να εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να λένε πάντα την αλήθεια και πως τα ψέματα μπορούν καταστρέψουν την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version