Πώς θα συστήσω τον νέο μου σύντροφο στα παιδιά;

Έτσι θα επιτύχετε την οικογενειακή ευτυχία μετά το διαζύγιο
12 Φεβρουαρίου 2020 | 06:00

Όσο και αν πληγώνει τα παιδιά μας το διαζύγιο, είναι πάντα προτιμότερο από έναν γάμο γεμάτο εντάσεις ή τοξικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και περίπλοκο. Μετά από ένα διάστημα που προσπαθούσατε να συνέλθετε, επιτέλους γνωρίσατε έναν άνθρωπο με τον οποίο αισθάνεστε ευτυχισμένη. Πώς όμως θα καταφέρετε να τον αποδεχτούν και τα παιδιά σας; Δεν θα σας πούμε ψέματα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Αν, όμως, είστε προσεκτική και ξέρετε τι να περιμένετε, στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Διαλέξτε προσεκτικά τη στιγμή

Πόσος καιρός έχει περάσει από την ημέρα που χωρίσατε; Τα παιδιά σας μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια ή και παραπάνω μέχρι να αποδεχθούν ότι πρόκειται για μια οριστική απόφαση. Και αν ακόμη ελπίζουν πως οι γονείς τους θα είναι και πάλι μαζί, η παρουσία ενός νέου ανθρώπου θα συνοδευτεί από πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και για να αισθανθούν ξανά ασφάλεια και σταθερότητα. Το πιθανότερο είναι ότι μετά το διαζύγιο άλλαξαν αρκετά πράγματα στην καθημερινότητά τους, και καλό είναι να αποφεύγετε τις εκπλήξεις όσο ακόμη συνηθίζουν στη νέα πραγματικότητα.

Τέλος, είναι σημαντικό η σχέση σας να έχει ωριμάσει αρκετά πριν συστήσετε τον νέο σας σύντροφο στα παιδιά σας. Ακόμη και αν πρόκειται για έναν εκπληκτικό άνθρωπο και τα μικρά σας τον λατρέψουν αμέσως, δεν είναι απαραίτητο ότι ο δεσμός σας θα αντέξει στον χρόνο. Και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να δεθούν συναισθηματικά με έναν άνθρωπο που σύντομα θα φύγει από τη ζωή τους, επιτείνοντας τον φόβο εγκατάλειψης που ίσως έχουν αποκτήσει ήδη από το διαζύγιο.

Λάβετε υπόψη σας τα… δημογραφικά χαρακτηριστικά

Η ηλικία των παιδιών σας είναι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά τείνουν να είναι πολύ κτητικά με τους γονείς τους, επομένως είναι φυσιολογικό στην αρχή να αντιμετωπίσουν τη νέα είσοδό ως πιθανό αντίπαλο για την αγάπη σας. Οι έφηβοι από την άλλη, ίσως φανούν πιο ψύχραιμοι, όμως σίγουρα δεν θα το εκτιμήσουν αν είστε διαχυτικοί μπροστά τους.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες

Επιλέξτε ένα χαλαρό και ουδέτερο μέρος για την πρώτη τους συνάντηση, όπως για παράδειγμα ένα εστιατόριο ή έναν παιδότοπο. Η ξαφνική είσοδός του στο σπίτι σας, ενδέχεται να ερμηνευτεί ως εισβολή. Κρατήστε την κοινή σας έξοδο σύντομη, ώστε να μην αισθανθούν ότι τα πιέζετε. Επίσης, αν τα παιδιά σας δεν είναι πλέον νήπια, δεν θα ήταν λάθος να ζητήσετε τη γνώμη τους. Πριν τη συνάντηση, και αφού τους πείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια όμορφη σχέση με έναν άνθρωπο που σας νοιάζεται πολύ, ρωτήστε τα τι θα ήθελαν να κάνετε όλοι μαζί.

Μην εκβιάσετε την οικειότητα

Ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη πρώτη συνάντηση, θα περάσει καιρός μέχρι τα μικρά σας να νιώσουν στ’ αλήθεια άνετα με τον νέο σας σύντροφο – και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και είναι σημαντικό να μην τους δημιουργήσετε την αίσθηση ότι η παρουσία του συνεπάγεται μεγάλες και απότομες αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να μπορέσετε να τον φιλοξενήσετε στο σπίτι σας, ενώ καλό είναι αν έχει και εκείνος παιδιά να μην βιαστείτε να τα φέρετε σε επαφή με τα δικά σας. Ίσως πιστεύετε ότι θα κάνουν καλή παρέα μεταξύ τους, εκείνα όμως ενδέχεται να σκεφτούν ότι ετοιμάζεστε για έναν δεύτερο γάμο.

Μην απαιτήσετε να τον συμπαθήσουν

Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφός σας να είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, όμως τα παιδιά σας να μην είναι έτοιμα να δεχτούν ότι βρίσκεστε σε σχέση με κάποιον πέρα από το μπαμπά τους. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι έχουν δικαίωμα να μην τον συμπαθούν και πολύ – ακόμη και αν έχουν άδικο. Αρκεί, φυσικά, να συμπεριφέρονται ευγενικά και σταδιακά να αποδεχθούν ότι και εσείς από την πλευρά σας έχετε δικαίωμα να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας.

Από την άλλη πλευρά, αν τα αρνητικά συναισθήματά τους για εκείνον είναι υπερβολικά έντονα, μην βιαστείτε να τα απορρίψετε ως καπρίτσιο. Δεν είναι εντελώς απίθανο να βλέπουν κάτι που εσείς δεν κατορθώνετε να διακρίνετε εξαιτίας του έρωτα ή απλώς παρά τη χημεία σας ο νέος σας σύντροφος να μην ταιριάζει με την οικογένειά σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version