Εξι φράσεις που θέλετε να μάθετε στο παιδί

Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά μαθαίνοντας στο παιδί ορισμένες φράσεις που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες περιστάσεις, το βοηθάτε από νωρίς να εξελίξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
21 Φεβρουαρίου 2020 | 06:00

Οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν καθώς το παιδί τους μεγαλώνει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να υιοθετήσει συμπεριφορές ή ακόμα και φράσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες γύρω του. Ωστόσο, επειδή ενδέχεται να υιοθετήσουν μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε, μαθαίνοντάς του εξαρχής ορισμένες εκφράσεις που θα το βοηθήσουν να επικοινωνεί καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω του, ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Σε παρακαλώ»

Είναι αλήθεια πως τα παιδάκια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και μπορεί να μην το ζητούν πάντα ευγενικά. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να του μάθετε να λέει «σε παρακαλώ» πριν ή μετά αφού ζητήσει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε να είναι ευγενικό κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές, πράγμα που θα το βοηθήσει πολύ στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

«Σε ευχαριστώ»

Η ευγνωμοσύνη είναι καλό να διδάσκεται στα παιδιά από νεαρή ακόμα ηλικία. Μαθαίνοντας του αυτήν την φράση, όχι μόνο το μαθαίνετε να είναι ευγενικό όταν επικοινωνεί με τους γύρω του αλλά πραγματικά να νιώθει ευγνώμον για όλα όσα έχει ή για κάτι που θα το δοθεί. Παράλληλα το να νιώθει ευγνώμον θα το γεμίσει χαρά και αισιοδοξία, αφού θα μπορεί να βλέπει τα θετικά ακόμα και σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις.

«Θα τα καταφέρεις»

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει αυτήν την φράση είναι να την ακούει συχνά από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε στην πραγματικότητα πώς να είναι πρόθυμο και εμψυχωτικό στους γύρω του αλλά και στον εαυτό του. Φράσεις σαν και αυτή, το βοηθούν να ενδυναμώνει τις σχέσεις του με τους γύρω του, αφού αποτελεί ένα θετικό άτομο που θέλει να βοηθά και να εμψυχώνει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά του.

«Πώς είσαι;»

Μέσω αυτής της φράσης, του μαθαίνετε να έχει επίγνωση του άλλου ατόμου και να ενδιαφέρεται για το πώς είναι αλλά και τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αποτελεί μια σπουδαία φράση αφού δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι θέλουμε να ακούσουμε για την ημέρα του. Του μαθαίνετε λοιπόν, να δείχνει εκτός από ευγένεια και καλοσύνη κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές.

«Νιώθω τόσο..»

Με αυτήν την φράση του μαθαίνετε να εκφράζει όλα όσα νιώθει, παίρνοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων του μέσα από την κατάλληλη έκφραση και άρθρωση. Χρησιμοποιώντας σωστά τις λέξεις και τις φράσεις του, μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές του σκέψεις κι επομένως να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα βιώνει.

«Σε αγαπώ»

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να του μάθετε να δέχεται την αγάπη από τους γύρω του αλλά και να την εκφράζει, αφού αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Δείξτε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική φράση, που θα πρέπει να λέει με όλη του την καρδιά και όχι να την αναπαραγάγει απλώς επειδή την ακούει από τους γύρω του.

Πρόσφατα Άρθρα
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Η ηχορύπανση απειλεί τη μάθηση 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Είναι αυτή η πιο δύσκολη ηλικία για τα παιδιά; 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά για να ανθίσουν 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για τα social media 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
3 έξυπνα τρικ για να σας ακούσουν τα παιδιά χωρίς να φωνάξετε 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γονείς με ζωηρά παιδιά 6-8 ετών; Τι πρέπει να θυμάστε 11 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version