Η θολή όραση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για την πλειοψηφία των ανθρώπων και συνήθως δεν χρήζει μεγάλης ανησυχίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι χρειάζεστε γυαλιά ή ένα ραντεβού για να ελέγξετε αν έχουν αυξηθεί οι βαθμοί της μυωπίας σας. Όπως και να έχει, θα ήταν καλό να διερευνήσετε τι είναι αυτό που προκαλεί την θολή όραση, μιας και γνωρίζοντας την αιτία, θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σωστά. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
Χρειάζεστε γυαλιά ή ανανέωση
Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός αποτελούν τις συχνότερες αιτίες της θολής όρασης. Αποτελούν διαθλαστικές ανωμαλίες και προκύπτουν όταν οι φωτεινές ακτίνες ή τα είδωλα διαφόρων αντικειμένων δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, δηλαδή στο πίσω μέρος του ματιού αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Αυτές οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι εύκολο να διορθωθούν, μιας και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια συνταγή από τον οφθαλμίατρό σας για γυαλιά ή φακούς επαφής ή μια απλή ανανέωσή τους.
Χρειάζεστε γυαλιά πρεσβυωπίας
Η πρεσβυωπία αποτελεί επίσης μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40 ετών. Η πιο συχνή ενόχληση είναι η δυσκολία εστίασης σε υλικό ανάγνωσης που βρίσκεται κοντά σας. Εάν διαπιστώσετε λοιπόν ότι θα πρέπει να κρατάτε βιβλία και περιοδικά μακριά προκειμένου να τα διαβάσετε, τότε πιθανότατα η θολή όραση σχετίζεται με την πρεσβυωπία. Όπως και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, έτσι και με αυτήν, τα γυαλιά ή και οι φακοί επαφής μπορούν να σας βοηθήσουν.
Έχετε επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα συνήθως προκαλείται από αδενοϊούς, ενοχλητικούς ιούς που διασπείρονται από τα δάχτυλα στα μάτια και ενδέχεται να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, την βρογχίτιδα αλλά και τον πονόλαιμο. Συνήθως εξαφανίζεται σε διάστημα δύο εβδομάδων δίχως θεραπεία, αλλά μπορείτε να δοκιμάστε δροσερές κομπρέσες για να ανακουφίσετε την κνησμό, τις θερμές κομπρέσες για να ανακουφίσετε το πρήξιμο ή τις οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσετε τον ερεθισμό.
Κοιμάστε με τους φακούς επαφής
Οι φακοί επαφής μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας, αν όμως δεν τους χρησιμοποιείτε σωστά, ενδέχεται να προκαλέσουν μολύνσεις. Οι φακοί επαφής συγκεκριμένα, κινούνται στα μάτια κάθε φορά που τα ανοιγοκλείνετε και ενδέχεται να παγιδευτούν κάτω από αυτούς μικροοργανισμοί, προκαλώντας μολύνσεις.
Έχετε μόλυνση
Δεν χρειάζεται να φοράτε φακούς επαφής για να εμφανίσετε μια μόλυνση στα μάτια, όμως οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να σας βοηθήσουν. Η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τις μολύνσεις αυτές είναι η πρόληψη. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και αποφύγετε την επαφή των δακτύλων με τα μάτια. Έχετε κατά νου ότι ο κερατοειδής του ματιού έχει πολλά αντισώματα, που σκοτώνουν αρκετά μικρόβια απευθείας μόλις έρθουν σε επαφή με τα μάτια.