Όλοι έχουμε δύσκολες στιγμές, όπου μπορεί να θυμώσουμε, να ταραχτούμε, να αγχωθούμε ή να νιώσουμε πιεσμένοι και δεν γίνεται να τις αποφύγουμε στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά, όπως και εμείς, θα αντιμετωπίσουν τέτοιες στιγμές. Κάποια στιγμή μπορεί να καυγαδίσουν με τους φίλους τους και να στεναχωρηθούν ή ακόμα και να θυμώσουν αν νιώσουν ότι η συμπεριφορά που δέχονται δεν τους αξίζει. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να απογοητευθούν γιατί ακόμα και αν προσπάθησαν πολύ για κάτι, τελικά δεν τα κατάφεραν. Τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών θα προκύψουν ως αντίδραση σε κάτι που δεν τους αρέσει και είναι καλό να τα εκφράζουν, καθώς έτσι θα μπορούν να τα διαχειριστούν.
Τι είναι ο θυμός;
Ο θυμός αποτελεί μια φυσική συναισθηματική αντίδραση όταν κάποιος έχει συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο σε εμάς ή όταν απογοητευόμαστε από ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση. Το παιδί όταν θυμώσει ενδεχομένως να κλάψει, γεγονός που είναι καλό αφού εκτονώνει την πίεση που αισθάνεται. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί αισθάνεται έντονο θυμό ή αγχος και δεν μπορεί να το διαχειριστεί;
Δοκιμάστε την συζήτηση
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί είναι να συζητήσετε μαζί του για οτιδήποτε το απασχολεί. Δοκιμάστε να του κάνετε γενικές ερωτήσεις με ήπιο τόνο για να μην το πιέσετε παραπάνω, αφού δεν θέλετε να νιώσει ότι περνά από «ανάκριση». Αν δεν σας απαντήσει ή αν σας πει ότι δεν θέλει να μιλήσει, θα ήταν καλό να μην το πιέσετε αλλά να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί.
Τα συναισθήματα δεν κρατούν για πάντα
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στο παιδί, πως το αίσθημα άγχους ή ανησυχίας δεν θα κρατήσει για πάντα. Μην προσπαθήσετε να του καθησυχάσετε λέγοντάς του πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντ’αυτού δηλώστε του ότι καταλαβαίνετε πως νιώθει και ξεκινήστε να συζητάτε με περισσότερες λεπτομέρειες το θέμα που το θυμώνει, του προκαλεί αναστάτωση ή το ανησυχεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να σκεφτείτε από κοινού εναλλακτικές λύσεις που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει το ζήτημα.
Η δύναμη των συναισθηματικών ασκήσεων
Όταν δείτε το παιδί θυμωμένο ενθαρρύνετέ το να πάρει μερικές βαθιές ανάσες, κλείνοντας τα μάτια του για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ηρεμήσει. Εναλλακτικά προτείνετέ του να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από οτιδήποτε κάνει και να μετρήσει αντίστροφα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να συγκεντρώσει την ενέργειά του και να εστιάσει σε κάτι που το ηρεμεί.