Ως γονείς καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε αμέτρητες αποφάσεις για να μεγαλώσουμε σωστά και πάνω από όλα να κρατήσουμε ασφαλές το παιδί μας. Ειδικά όταν είναι ακόμη μωρό, κάθε μας επιλογή, από τη διατροφή μέχρι τον τρόπο που κοιμάται, μπορεί να είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσουμε την καλή του υγεία. Ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχει η (ευτυχώς σπάνια) περίπτωση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Μια από τις κύριες συμβουλές που μας δίνει ο παιδίατρός μας για να προστατεύσουμε το μωράκι μας από αυτή τη φρικτή πιθανότητα, είναι να κοιμάται σε μια άδεια κούνια, χωρίς σκεπάσματα. Μέχρι πότε ισχύει όμως αυτό;
Πότε μπορώ να το σκεπάσω με κουβερτούλα;
Αν το μικρούλι σας έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του και ο υπνόσακός του κοντεύει να γίνει… εφαρμοστός, μπορείτε να δοκιμάσετε να το σκεπάσετε με μια κουβερτούλα. Ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου έχει πλέον σχεδόν εκμηδενιστεί. Απλώς φροντίστε το μέγεθος του σκεπάσματος να είναι ανάλογο με το… μέγεθος του μωρού. Μια πολύ μεγάλη κουβέρτα θα μπορούσε να τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του και να καταστεί επικίνδυνη.
Το ίδιο ισχύει και για τα λούτρινα παιχνίδια, τα οποία ίσως πλέον αρνείται να αποχωριστεί. Μπορείτε να το αφήσετε να κοιμάται με ένα από τα αρκουδάκια του, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράει στην αγκαλιά του και ότι δεν έχει κομμάτια που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού.
Πολλοί γονείς, πάντως, επιμένουν στην επιλογή του υπνόσακου ακόμη και μετά την ηλικία του ενός έτους. Αιτία για αυτό δεν είναι μόνο η ασφάλεια του μωρού, αλλά και το γεγονός ότι τα νήπια έχουν την τάση να στριφογυρίζουν πολύ στον ύπνο τους – επομένως και να ξεσκεπάζονται. Ο υπνόσακος εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζονται πολλαπλές βόλτες πάνω από την κούνια του μωρού για να είμαστε σίγουροι ότι δεν κρυώνει.